Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Milliókat vágnak zsebre a semmiért

Nem egy állami cég vezetője veszi föl teljesítmény nélkül a milliós nagyságrendű fizetését, ám hasonlóra a versenyszférában is találhatunk példákat.
Egyes esetekben nyilvánvalóan irreálisan magas az állami cég vezetőjének jövedelme, máskor ez nem annyira egyértelmű: az állami cégek vezetőinek teljesítményét nehezebb mérni, mint a magáncégeknél dolgozó kollégáit.

Nehéz értékelni az állami cégeket, hiszen szabályozott környezetben dolgoznak – mondta Móró Tamás, a Concorde Rt. elemzője, aki az FN.hu kérésére cégértékelői szemmel próbált egy pillantást vetni az állami cégekre.

Nem a veszteségtől függ

Az biztos, hogy ezen cégeket nem a profit alapján kell megítélni, hiszen a veszteség könnyen adódhat abból, hogy az állam nem biztosítja a szükséges forrásokat az általa megrendelt szolgáltatáshoz, s nincs az a menedzser, akinek az irányítása alatt ne lenne a vállalat veszteséges – tette hozzá. Veszteség adódhat persze a menedzsment hibáiból is, de roppant nehéz kiszűrni, – például a BKV esetében is –, a veszteség mekkora része adódik a források hiányából, mekkora a nemfizető utasok okozta bevételkiesésből, mekkora a vállalati vezetés esetében nagyvonalú bérpolitikából.

Az elemző szerint elképzelhetők olyan reálmutatók, amelyek alapján objektívan lehetne értékelni a vezetőket. Nem biztos, hogy ilyennek tekinthető a megtakarítással összefüggő prémium, különösen, ha annak módja a csoportos leépítés – értett egyet az FN.hu fölvetésével az elemző (mint ismeretes, a közrádió elnöke ilyen konstrukcióban tornászta föl havi 9 millió forint környékére a prémiumát – a szerk.). Felmondólevelek megírásához nem szükséges olyan szakértelem, amelyet milliókkal kellene honorálni.

Nem lehet ugyanakkor az állami cégeket „egy kalap alá venni", s nem is annyira az állami cégek vezetőinek a fizetése kiugró – ezek normálisnak tekinthetők európai viszonylatban –, inkább a végkielégítések tűnnek túlzottan magasnak.

Móró Tamás megjegyezte: a hazai jegybankelnök javadalmazása is versenyképesnek tekinthető, hiszen 8 millió forint körüli fizetése jó duplája az amerikai jegybankelnökének, Ben Bernankének – természetesen azt is lehet mondani, hogy az amerikai kolléga alulfizetett.

Irreálisan magas fizetések a versenyszférában

A kiugró menedzserfizetésekre – teljesítmény nélkül – találhatunk példákat a versenyszférában is. Világszerte felháborodást keltettek a bankjaikat csődbe vivő, állami pénzekre támaszkodó bankárok. A menedzsmentet a részvényesek meglehetősen korlátozottan képesek ellenőrizni, így azoknak igen tág mozgásterük van a fizetésük és bónuszaik megállapításában - tette hozzá az elemző.

„A közvéleményben úgy csapódott le, hogy a közszféra vezetőinek a bérei polgárpukkasztóan magasak, ám kevés körítést kaptak ezek a számok. Sok esetben nem a bér, hanem a valamilyen célhoz kötött prémium a magas. Ez egyfajta teljesítménybérezés: akkor kapja meg a vezető, ha az előírt feladatok teljesültek" – mondta az FN.hu-nak Jáhny Ákos, a Balance J&B Consulting Kft. ügyvezető igazgatója.

Jellemző az állami szférára is a célközpontos vezetés (Management by Objectives), melynek során egy menedzser rövid és hosszú távú célokat tűz ki önmaga és a beosztottak elé, illetve ezek mentén végzik a teljesítmény értékelését is. Jáhny hozzátette: egy állami vagy önkormányzati vezetőnél nem mindig a nyereség növekedését, az elvárt bevételeket sorolják fel a követelmények között. Lehet, hogy ezeket nem lehet számokkal, statisztikával kifejezni, épp ezért nehéz a mérésük is.

Durbák Ildikó - Kis Miklós

Olvasóink írták

 • 19. Power 2009. szeptember 23. 10:02
  „16. hozzászólás Mizujs 2009.09.22. 22:41
  Szeretem a pozitív gondolkodású, becsületes embereket, ugyanis ők viszik előre a világot. :)”
 • 18. TELSTAR 2009. szeptember 22. 22:51
  „hozzá kell tennem, hogy az irreális fizetések és végkielégítések az MDF-kormány idején kezdtek elburjánzani...”
 • 17. trainman 2009. szeptember 22. 22:42
  „5. hozzászólás magyarok 2009.09.22. 22:31

  A te hülyeséged az már tényleg bűn!
  Vagy bűn rossz?
  Mindegy!
  Hülye vagy!”
 • 16. Mizujs 2009. szeptember 22. 22:41
  „14. hozzászólás Power 2009.09.22. 22:25

  Előrehozott parlamenti választásokat!

  Aki azt hiszi, hogy az előrehozott választások oldják meg az ilyen gondokat, az nagyon téved. (Hülyét akartam írni). Amint egy jó ember a húsos fazék közelébe jut és még hatalma is lesz, azonnal elfelejti, mit is keres a hatalomban. Csak arra koncentrál, mit lehetne ebből a konyhára is juttatni.... Így megy ez évszázadok óta. Sajnos. És így is fog menni. Ezt a világot az emberi irigység, butaság és lustaság, valaminz a hatalomvágy viszi előre már nagyon régóta. Nem a tisztesség!”
 • 15. magyarok 2009. szeptember 22. 22:31
  „Magyar bűnözés...”
 • 14. Power 2009. szeptember 22. 22:25
  „Előrehozott parlamenti választásokat!”
 • 13. trainman 2009. szeptember 22. 21:54
  „Technikák a közpénzek lenyúlására
  A Korrupedia wikiből
  Ugrás: navigáció, keresés

  Ha kíváncsi vagy arra, hogyan lehet rövid idő alatt meggazdagodni, és arra, hogyan csinálják ezt a nagyok, akkor olvasd el az alábbiakat.

  A gyors vagyonszerzés előfeltétele a megingathatatlan elhatározás és gátlástalanság, az adóelkerülési technikák beható ismerete, valamint az előnyös szerződések megkötése, még ha azok súlyosan sértik is a közérdeket.

  A meggazdagodás biztos módja a jól jövedelmező ingatlanbiznisz. Ebben az üzletágban különösen fontosak a jó kapcsolatok, a jó pártkapcsolatok. Így könnyen és olcsón lehet hozzájutni patinás belvárosi lakáshoz, akár úgy is, mint szociálisan rászoruló. Ha már a valós piaci érték töredékéért megvásároltuk az ingatlant, akkor sem kell felhagyni az üzlettel. A további vagyongyarapodás biztos módja a lakásfelújítás, ami csak első ránézésre tűnik költséges vállalkozásnak. Alapítani kell egy családi céget, majd az ingatlant át kell engedni a vállalkozásnak. Ezt követően hasznosítani kell mindazt, amit az adóelkerülésről már megtanultunk, hiszen sokkal költséghatékonyabb egy frissen alapított cégen keresztül elvégeztetni a kisebb-nagyobb szerelési munkálatokat, vagy épp az olyan nagyberuházásokat, mint az uszodaépítés, liftszerelés. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a cég által az ingatlanon végrehajtott beruházások értékét valamilyen módon be kell építenia a vállalkozásod adózásába. Jó megoldás az értékcsökkenés leírása, a társasági adóalap csökkentése vagy épp a beruházások után fizetendő áfa visszaigénylése, amit magánszemélyként ugyebár nem tehetnénk meg. Ha még mindig elégedetlenek vagyunk a nyereséggel, akkor át kell költöztetni a céget a felújított ingatlanba, így még a rezsire kiadott forintok is elszámolhatók költségként.

  Ha első olvasásra túlságosan bonyolultnak tűnik a biztos recept, ne csüggedj, hazánkban már bebizonyították, hogy megéri.”
 • 12. qrumpli 2009. szeptember 22. 21:38
  „Lehet eccercsak jól lesznek lakatva pénzel?
  Hogy ne éhezzenek ?”
 • 11. LukSzusz 2009. szeptember 22. 21:26
  „Szeged Város Országgyűlési képviselői miért nem nyilatkoznak?????”
 • 10. M_R 2009. szeptember 22. 21:21
  „achilleus 2009.09.22. 20:22

  Szintén ZSIDESZ kormán yidején a Millenáris Park tavacskáinak karbantója - tehát aki a szemetet meg az esetleges burjánzó növényzetet kigereblyézte - 1 milla volt a fizetése. Ami azért 2000-ben nem volt rossz pénz. Nem emlékszem már hogy bruttó-e vagy nettó - nekem akkor mint közalkalmazott középvezetőnek 50 ezer körül volt a bruttóm nyelvpótlékkal, jutalommal, mindennel.

  Többek közt ezért nem fogok soha a ZSIDESZ-re (sem) szavazni...”
 • 9. achilleus 2009. szeptember 22. 20:22
  „8. hozzászólás Mizujs 2009.09.22. 20:13
  Igen, a kiemelt köztisztviselői karról van szó. Az ő bérük 2002-beli viszonyok között kb. olyan 750 ezer forintra rúgott volna. (Ahogy emlékszem az akkori miniszterelnökinél magasabb.) A dolog érdekessége, hogy a magas követelmények (??) miatt a lehetséges állások mintegy felét tudták volna csak határidőre betölteni, ha nem bukik meg a Fidesz-kormány. A magas bér kétségtelenül irritáló volt (amit ki is használtak rendesen a választások során, éppen ezért súlyos politikai hiba is).”
 • 8. Mizujs 2009. szeptember 22. 20:13
  „Most ezt kell felfújni. Minden kormány esetén ez volt. Emlékezzetek a közakármikre, akik előre 5 évre magas bért kaptak anno a fidesztől. Miért kell olyannal irritálni a népet, ami évtizedek óta működik. Ha újdonság volna, akkor érteném. De most olyan pártok is pofáznak, hisztiznek, akik a saját regnálásuk alatt csak kussoltak! Na, ez nem gyere be nekem. Mind egy kutya!!”
 • 7. KolompárRómeó 2009. szeptember 22. 20:10
  „A bankokat ne vegyük más a versenyszférába. Ők azok, akik visszaélnek az erőfölénnyel és az ott "dolgozók" ha maguknak nagy pénzeket utalnak ki, az nem a versenyszférára jellemző.

  A versenyszférában napi 12-14-16 órákat dolgoznak (hétvégén is) sokkal kisebb pénzekért. Nem kéne a sz@rt szétkenni.”
 • 6. 1lefasisztázottbaloldali 2009. szeptember 22. 19:55
  „Megáll a döbbenetben a kés

  http://www.fusz.hu/index.php?op=full&q=9034

  "Amíg sokaknak a zsíros kenyér pácolódik az uzsonnás zacskójában, addig mások "hátizsákban hordják" haza a fizetésüket és egyéb juttatásaikat."”
 • 5. Johnson 2009. szeptember 22. 19:39
  „Ez az mikor,egy szép napon Misternek ébredt az Elvtárs:))”
 • 4. Power 2009. szeptember 22. 19:36
  „Válságkezelés Gyurcsány-Bajnai módra:

  "2008. január.
  Soros György magyar származású amerikai befektetési bankár az osztrák Der Standardnak nyilatkozva rendkívül sötét képet festett egy Európát is fenyegető válságról.
  2008 április.
  Ugyanerre figyelmeztetett Pásztor Csaba, az MKB Bank igazgatója.
  2008. augusztus.
  Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Megegyezés című - műfaji meghatározása lehetetlen - irományában egy szóval sem említi a válságot. Idézet tőle: "Túl vagyunk a nehezén."
  2006. szeptember 15.
  Kitör a válság.
  Király Júlia MNB alelnök szerint "komolyabb megrázkódtatásra sem a magyar fogyasztóknak, sem a piacnak nem kell számítania."
  2008 szeptember 26.
  Gyurcsány Ferenc: "a válságnak minimális hatása lesz Magyarországra."
  Még adócsökkentést is ígért.
  2008 szeptember vége.
  Simor András MNB elnök stabilnak nevezte a magyar bankrendszert, ezért szerinte ezen a területen nem lesz közvetlen hatása a nemzetközi válságnak.
  2008 szeptember vége.
  MSZP kampány indul "Beindultunk" címmel. (ez aranyos)
  Simor András szerint a válság miatt "mindenki egy kicsit kevésbé fog jól élni". (szintén aranyos)
  2008 október 2.
  Veres János szerint a krízis "nincs elsődleges hatással Magyarországra".
  Bajnai Gordon "gyorsuló gazdasági növekedésről" beszél.
  2008 október 6.
  Az UniCredit bejelenti: nem nyit több bankot a térségben.
  Gyurcsány Ferenc nem tart a krízis közvetlen hazai hatásától.
  2008 október 13.
  Gyurcsány Ferenc: "sikeresen kivédtük a válság első támadását". (most van válság vagy nincs?)
  2008 október 18.
  Gyurcsány Ferenc elismerte: válság van."”
 • 3. micsibucsi 2009. szeptember 22. 19:35
  „Elvtársak! A fizetéseink nem bizonyulnak soknak, ha azt vesszük, hogy nagyon gyorsan kell nagyon meggazdulni az elvtársainknak. Hiszen nekünk van maximum 2-3 évünk erre, de nektek kis senkiháziaknak, ha van munkátok és munkahelyetek erre az átlagon felüli gazdulásra van akár 40 évetek is! Hát nem?”
 • 2. kekeczke 2009. szeptember 22. 19:23
  „azt se felejtsük el, hogy a pártkasszába vissza is kell ám fizetni, nem is keveset ! ! !”
 • 1. achilleus 2009. szeptember 22. 19:17
  „Röhejes, ahogy az MSZP élére áll a fizetéscsökkentési kampánynak, itt a legújabb gyöngyszem:
  http://mszp.hu/belfold/bovebben/ami-sok-az-sok-1001
  De azért olykor kilóg a lóláb:
  http://mszp.hu/belfold/bovebben/torvenymodositas-a-fizetesek-maximalasert
  "A válság alatt a többségi tulajdonú állami, önkormányzati cégek, közmédiumok dolgozói nem kereshetnek többet a jegybankelnök fizetésének negyedénél" - Lendvai Ildikó
  A jegybankelnök jövőre kb. havi 8 milliót fog keresni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két ajánlat a taszári repülőtér hasznosításának pályázatán

Két ajánlat érkezett a taszári repülőtér hasznosítására kiírt harmadik pályázatra, amelynek… Tovább olvasom