Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Milliókkal túlértékelt panelok Győrben

Alig tíz év alatt több mint négyszeresére emelkedett a panellakások ára Győrben.
Alig tíz év alatt több mint négyszeresére emelkedett a panellakások ára Győrben – ezt a Kisalföldben megjelent apróhirdetéseknél semmi sem bizonyítja jobban. Mielőtt az okokra és a következményekre térnék, nézzük számszerűen is az árakat: 1995 júliusában a Lajta utcában egy két és fél szobás, 68 négyzetméteres lakást 2,8 millió forintért kínált a tulajdonos.

Ugyanott öt évvel később már 8 millió forintot kértek a hetedik emeleti ingatlanért (csak érdekességképp Adyvárosban egy 62 négyzetméteres lakás akkor 7,6 millió forint volt). Még mindig Marcalváros II-n, de már 2005-ben 12,5 millió forint volt a 68 négyzetméteres otthon – legalábbis ennyiért szerette volna eladni a hirdető. Aki esetleg ide még garázst is szeretett volna, az plusz 1,8 millió forinttal számolhatott. A meredek emelkedés aztán úgy tűnik, mostanra megállt...

A Kisalföld múlt heti hirdetésében már „csak" 11,5 millió forintért adták volna a szintén két és fél szobás panelt.

Az első lakás rendre ilyen

Nem véletlen, hogy a panelokat „pécéztük ki" Győrben, dr. Csóka Szilárd, a Győri Otthon ingatlaniroda vezető tanácsadója szerint ugyanis az egész ingatlanpiacot ezek a lakások mozgatják – a megyeszékhelyen is. Könnyen belátható, főképp, mert több tízezer győri ezt a saját bőrén is tapasztalta, hogy az első adódó alkalom a lakásvásárlásra majd mindenkinek a panelt jelentette és jelenti ma is. Nem mindegy azonban, hogy 5–6 millió forintért hozzá lehet-e jutni az első otthonhoz – hogy aztán onnan tovább lehessen lépni –, vagy csak húsz-harminc éves kölcsönök árán a 12 millió forintos két szoba, hallhoz.

Manapság szemet szúr az újságban, a kirakatban, az ingatlanközvetítőknél: tucatszám hirdetik az új építésű társasházi lakásokat Győrben (szintén az apróhirdetések alapján 7,5 millió forintos garzonoktól akár a 20–30 milliós, háromszobás lakásokig). Az ajánlatok nem titkoltan azok számára szólnak, akik a panelból tovább szeretnének lépni. Nekik nyilván kedvező, hogy már 10 millió forint fölött hirdethetik a marcalvárosi lakásukat, más kérdés, hogy ennyiért el tudják-e adni. A válasz az: egyre nehezebben, mert az „elsőlakásosok" ennyivel nem nagyon tudnak indulni. S ezzel visszatértünk a 12 milliós árak kialakulásához.

Felmentek az árak

A nagy „bumm" 2002– 2003-ban történt, amikor a kedvezményes lakástámogatási lehetőségeket még gyorsan ki akarta használni majd mindenki, így azok a közalkalmazottak is, akik 10 millió forintig kedvezményes állami kölcsönt kaptak.
Mit vehettek ennyiből? Panelt. Ezt tudták a lakótelepi ingatlantulajdonosok is, akik – valóban megfigyelhető – ekkor tértek át a két számjegyű milliókra.

Dr. Csóka Szilárd szerint reálisan 6–8, legfeljebb 10 millió forintot érnek azok az ingatlanok, amelyeket már akkor, s manapság is 10–12 millió forint körül hirdetnek. De mivel azt látják az érintettek, hogy a szomszéd is körülbelül ennyiért adta el a sajátját, ezért nem hajlandók ők sem milliókat engedni. „Nagyon lassan indul meg lefelé az ár, évek kellenek, míg visszaáll a reális szintre. Addig viszont az új lakásokat hirdetőknek is várniuk kell, hiszen társasházi lakást az tud venni, akinek van biztos alapja, mondjuk 8 millió forintja egy eladás után..." – állítja Csóka Szilárd.

Még jó befektetés

Ezzel együtt még ma is az egyik legjobb befektetés az ingatlanvásárlás. Az is teljességgel érthető, hogy akinek élete munkája a panellakásban van, az nem mond le szívesen milliókról, s esze ágában sincs a 12 milliósnak hitt lakását 8-ért odaadni. Hogy a helyzet miként alakul, öt év múlva kiderül. Nem vitás, akkor ismét elő kell venni a Kisalföldet, s megnézni az apróhirdetéseket.

A családi házak sem olcsók...

Az apróhirdetések között a családi házak árait is megnéztük: az infláció hatása természetesen itt is látható. Érdekességnek mindenképp jó, hogy 1995-ben egy 2 garázsos, 2 telefonvonalas luxusingatlant már 25 millió forintért hirdettek (akkor ugye a panellakás 2,8 millió forint volt). Öt évvel később egy „normális" négyszobás családi ház 18 millió forint volt, egy 100 négyzetméteres másik kertvárosi győri ingatlan pedig 14,5 millió. Ma Révfaluban egy kétlakásos ikerházat 40 méterre a Duna-parttól 80 millió forintért hirdetnek, egy másik (nyilván kisebb) kétszintes családi házat pedig 29,7 millióért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy vélekedik a VOLT Fesztiválról?

Tovább olvasom