Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Milliós bírságra számíthatnak az áramütésért

A munkabiztonsági felügyelőség befejezte az E.ON győri telephelyén történt halálos áramütés körülményeinek vizsgálatát. Bebizonyosodott, hogy nem a 39 éves áldozat hibázott; munkáltatója és az áramszolgáltató együttesen több hibát is elkövetett, ezért milliós büntetésre számíthatnak.
Március 21-én délelőtt Győr több részén áramkimaradás volt, amelyet szörnyű baleset okozott – erről beszámolt a Kisalföld (Tragédia miatt áramszünet). Aznap az E.ON győri telephelyén karbantartási munkát végeztek az áramszolgáltató vállalattal szerződésben álló kft. munkatársai. Egyikük – Ladocsi Gyula – ekkor szenvedett halálos áramütést a 20 kV-os cellában. Akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy az így okozott rövidzárlat miatt nem volt hosszabb-rövidebb ideig áram a városban. A rendőrség mellett a munkabiztonsági és a munkaügyi felügyelőség is vizsgálta az esetet: a szombathelyi központban érdeklődtünk az eddigi megállapításokról.
Egy héttel az eset után a Kisalföld megkereste a munkabiztonsági igazgatóság illetékesét, s Fekete István igazgató elmondta: a villanyszerelőknek a 2-es és a 8-as cellában kellett volna eredetileg dolgozniuk. Ezekben – köznyelven szólva – le is kapcsolták az áramot, a tragédia azonban nem itt, hanem a 7-es cellában történt. A felügyelőség azt vizsgálta, amit a laikus is kérdezne: mit keresett a villanyszerelő a 7-es cellában, s ha ott volt, miért nem áramtalanítottak? A válasz most született meg.
A harminckilenc éves áldozatnak teendője volt ott, információnk szerint egy számot kellett volna leolvasnia a 7-es cellában, s annak tudatában ment fel oda, hogy ott biztonságban van. Ez így is lett volna, ha a kötelező előírásokat korábban betartották volna, csakhogy nem így történt. Először is tévesen minősítették a feladatot, szaknyelven szólva nem „feszültséghez közelinek”. Ezért nem is tartották be az ilyenkor szükséges szigorú előírásokat, s nem azokat a műszaki intézkedéseket hozták meg, amelyeket kellett volna. Alapvető hiba volt az is – de ez már nem az E.ON részéről –, hogy a munkaterület átadás-átvételéről nem bizonyosodtak meg kellő alapossággal. Az alvállalkozó – az a kft., amelynek munkatársa volt Ladocsi Gyula – nem készített olyan kockázatelemzést sem, amely nélkül külső munkahelyen (ez esetben az E.ON telephelyén) nem is dolgozhattak volna a szakemberek.
Az egyéb munkabiztonsági

előírások mellett ezek voltak tehát a legfontosabb hibák, amelyek

miatt nemcsak az áldozat, hanem öt kollégája is veszélyben volt.
Az biztos, hogy az áldozat családja kártérítésre jogosult, s az is, hogy a kft. és az E.ON szintúgy bírságra számíthat. A Kisalföld úgy tudja, erről napokon belül értesítik is az illetékeseket, s a bírság nagysága milliós lesz.
Künszler Bélát, az E.ON észak-dunántúli igazgatóságának operatív hálózati igazgatóját is megkerestük, aki azt ígérte, amint kézhez kapják a határozatot, nyilatkozik az ügyben.
Szomorú aktualitást ad az esetnek, hogy április 28. a munkahelyi balesetben elhunytak emléknapja. Idén Ladocsi Gyula emléke előtt is fejet kell hajtani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ma pápán az újpest

labdarúgás

A 25. forduló mérkőzéseit rendezik mától vasárnapig a labdarúgó Borsodi… Tovább olvasom