Délmagyar logó

2016. 12. 02. péntek - Melinda, Vivien 1°C | 8°C

Milyen kártyával menjünk külföldre?

Külföldre utazás előtt érdemes ellenőrizni, hogy bankkártyánk érvényes-e az utazás befejezéséig.

Kétféle módon csoportosíthatók a bankkártyák: Visa vagy MasterCard, elektronikus vagy dombornyomású. Európában, a fejlett infrastruktúrájú országokban nem lehet gond az elektronikus kártyákkal, mégis ajánlott inkább dombornyomású kártyával külföldre indulni. A Visa kártyákat elsősorban az eurózónán kívüli utazásokhoz ajánlják, míg a MasterCard Európa legtöbb országában domináns. A bankkártyával alapvetően vásárolni érdemes külföldön, hiszen a művelet ingyenes.

Szállodai szolgáltatás igénybevétele vagy autóbérlés esetén az elfogadóhelyek a szállás, illetve autókölcsönzés várható összegére úgynevezett előengedélyt kérnek, mely során a kereskedő által kalkulált összeg a számlán zárolásra kerül. A zárolás feloldására csak a végső fizetéskor kerül sor.

Külföldi kártyahasználat esetében a tranzakció eredeti pénznemben kifejezett összegét a nemzetközi kártyatársaságok – szükség esetén – átváltják arra a devizanemre, amelyben a kártyát kibocsátó bankkal elszámolnak (USD vagy EUR). A felesleges konverziók elkerülése érdekében kártyaigényléskor, illetve kiutazás előtt érdemes erről bankjában tájékozódnia.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bátor vállalkozók megyéje

Míg országosan csökkent, megyénkben nőtt az egyéni vállalkozók száma az elmúlt egy évben. A a csökkenést a kényszervállalkozások megszüntetését célzó szabályozás, a növekedést a munkahelyek megszűnése indokolhatja. A szakember szerint egyre többen igyekeznek a maguk erejéből megoldani foglalkoztatásukat, ami bizakodó légkört jelez. Tovább olvasom