Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Milyen képzettséggel tudom jobban eladni magam?

Néhány éve még egyszerű érettségi bizonyítvánnyal is jó állásokat lehetett kifogni. Én is így dolgoztam titkárnőként, amíg a munkaadóm tönkre nem ment, és 25 évesen hirtelen utcára nem kerültem. Az álláskeresés során riadtan tapasztaltam, hogy más pályázók önéletrajzában mennyi iskola, szakképzettség szerepel. Mit tanácsol: próbáljak meg főiskolára menni, vagy végezzek el egy-két tanfolyamot?
K. Éva (Győr)

Mindenképpen továbbtanulásra biztatnám, mert bizony nem árt, ha pályázata „végzettség" rovatában nem csak egy érettségi szerénykedik. Ugyanakkor ma már a hagyományos hármas szintű iskolai rendszeren (általános-, középiskola-, főiskola/egyetem) kívül számos egyéb lehetőség van. Ilyenek az államilag elismert vagy félig elismert üzleti iskolák, az un. Business school-ok, a különböző nyelviskolák, számítástechnikai tanfolyamok, hostess- és titkárnő-képzők illetve más, közép- vagy felsőfokú tanfolyamok.

Elöljáróban szeretnék egy félreértést eloszlatni: sokan hiszik, hogy a felsőfokú szaktanfolyamok egyben felsőfokú állami iskolai végzettséget is adnak. Valójában viszont csupán akkor számítanak felsőfokú szakmai végzettségnek, ha az illetőnek egyébként már van egy általános felsőfokú állami iskolai végzettsége (főiskola, egyetem). Tehát hiába végez el valaki akár öt felsőfokú szaktanfolyamot, attól még középfokú végzettségűnek számít. Ugyanakkor, ha bármely főiskola diplomáját „fejeli meg" egy felsőfokú szaktanfolyammal, akkor az már felsőfokú szakirányú végzettségnek számít.

Persze, hogy ki milyen szintű képzést tud felmutatni, annak ma már nincs akkora jelentősége. Nem a papír, hanem a mögötte álló, megszerzett tudás számít. Főleg, ha valaki vállalkozóként kíván dolgozni, hiszen akkor saját maga kamatoztatja a megszerzett tudást. A tartalmi különbség a felsőfokú képzés és a felsőfokú szakmai tanfolyamok között az, hogy az utóbbiakban „lehámozzák" a tananyagot a legszükségesebb gyakorlati tudnivalókra, és kihagyják az általános, elméleti tantárgyakat.

Ezen felül nem árt, ha tájékozódik a nyelvtanulási lehetőségekről, a menedzserképzőkről és a számítógépes tanfolyamokról. Ezek mindegyike – természetesen ha rászán egy pár évet és sikerrel elvégzi őket – jól mutat majd álláskereső pályázataiban.

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apadnak a területfejlesztési alapok

Egyetlen fillér sem lesz a területfejlesztési tanácsok alapjaiban jövőre, ha az Országgyűlés jelenlegi formájában fogadja el a költségvetési törvényt. Ez nagy érvágás lenne az önkormányzatoknak: a megyéből több mint százan 562 millió forintot kaptak idén a három kalapból. Ha a számok nem emelkednek, az azt jelenti, jövőre ezeket a pályázatokat ki sem írhatják a tanácsok. Tovább olvasom