Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Milyen legyen a fürdőszobánk?

Az egyre bővülő burkolat- és kiegészítő-választék ötleteket adhat az átalakításra, felújításra.

A fürdőszoba berendezések – burkolatok és kiegészítők – egyre bővülő választéka sokak számára ötleteket adhat arra, hogyan alakítsák át vagy tegyék szebbé meglévő fürdőszobájukat. E helyiség kialakítását – legyen az új tervezés vagy felújítás – a berendezési tárgyak jó „technológiai" sorrendje mellett szigorú gépészeti kötöttségek is befolyásolják, ezért nagyobb változtatások előtt tanácsos gépésztervezővel megbeszélni elképzeléseinket. A jól használható esztétikus fürdőszobában a berendezési tárgyak optimális elrendezése, a szakszerű szerelés legalább olyan jelentőséggel bír, mint a burkolatok, a színek, és a világítás jó megválasztása.

Mire használjuk a fürdőszobát?

A fürdőszobát nagyon sokrétűen használjuk. Elsősorban a tisztálkodás: mosdás, fürdés, zuhanyozás céljára szolgál. Legtöbbször a mosást is itt végezzük, kézzel vagy mosógéppel. Gyakran a ruhaszárítás is ebben a helyiségben történik. Sok lakásban a WC – vagy az egyik WC – szintén itt van. Ilyenkor gondolni kell a bidé elhelyezésére is. Ezek a méretezéssel és az elrendezéssel kapcsolatban további igényeket támasztanak.
Fontos szempont, hogy hányan használjuk, hiszen ha nem is egyszerre vagyunk ott, de ahány személy lakik a lakásban, annyi törülközőt, fogmosó poharat kell elhelyezni, több a szennyes és a szárítanivaló. Természetesen nem egyformák a használati szokásaink, igényeink sem. Mindezt fel kell mérnünk ahhoz, hogy jól működő fürdőszobát hozhassunk létre.

A fürdőszoba berendezési tárgyai

Aki fürdeni szeret, annak a megfelelő méretű fürdőkád a legfontosabb. Ma már választhatunk aszimmetrikus kádat, sarokkádat, masszázskádat, de építhetünk is a forgalomban kapható mozaikcsempékből egyedi méretben és formában az elképzelésünk szerint. Vásárláskor eldönthetjük, hogy előlappal kérjük vagy inkább burkoljuk az oldalát. A kád elhelyezésétől, a beépítés magasságától és módjától is függ, mennyire kényelmes a használata ki- és beszálláskor és a tisztításakor egyaránt. Jó, ha a szappan, tusfürdő, vagy más, fürdéskor használatos test- és hajápoló szerek is karnyújtásnyi távolságban elérhetőek.

A zuhanytálcák és zuhanyfülkék terén is igen nagy a választási lehetőségünk. Találkozhatunk 80x80 cm-től 100x100 cm-es tálcákkal, de léteznek aszimmetrikusak, negyedkör, félkör alakúak, valamint térbe állítható modellek. Mindig az adott tér határozza meg, hogy melyik kerülhet be a fürdőszobánkba.

A mosdó a fürdőszoba következő fontos berendezési tárgya. Létezik beépíthető, lábas, szifontakarós változat. A mosdó szerelési magassága 85 cm, de ez változhat a testmagasságunkhoz igazodva. Hely kell a mosdó előtt a lehajláshoz, a mosakodással járó kézmozdulatokhoz és a törölközéshez. Beépíthető mosdó esetén rakodófelületet nyerhetünk a mosdó mellett és alul is jól kihasználható. Ne felejtsük el, hogy el kell raknunk a kéztörlőket, törölközőket.

A WC és a bidé lehetőség szerint egymás mellé kerüljön. Vegyük figyelembe a méreteket, a megközelítést, esetleg az ajtó nyílási irányát. Az otthonérzethez a kellemes WC is hozzátartozik. Kényelmes használatához min. 60 cm széles hely szükséges. Jól hozzáférhető magasságba kerüljön a vécépapírtartó valamint a fedeles hulladéktárolóról se feledkezzünk meg.

A fürdőszobában a tárolóhelyek kialakítása is lényeges. Az itt zajló sokféle tevékenységnek megfelelően számtalan holmit kell elhelyeznünk. A legszebb fürdőszoba képét is elronthatja, ha itt is, ott is elöl tartunk valamit. Szükség van zárható tárolókra, szennyestartóra. A faliszekrénykébe és a piperepolcra csak kevés holmi fér el, és elkerülhetetlen, hogy fölötte, mellette olyan zugok maradjanak, ahol felgyűlnek a tárolóhely nélkül maradt tárgyak, amitől rendetlenné és nehezen takaríthatóvá válik a fürdőszoba.

Anyagok és színek

A legfontosabb, hogy a padlózat és a fal legyen vízálló, páraálló és könnyen tisztán tartható. Az összkép, azaz az anyagok, a színek, a világítás együtt a higiénia, a tisztaság érzetét keltsék. Ez nem mond ellent annak, hogy a fürdőszoba esztétikus legyen, és a használó vagy használók ízlését és egyéniségét is tükrözze.

Padlóburkolatként nemcsak mázas lapokat használhatunk, hanem akár parafát, hajópadlót, műanyag padlót vagy speciálisan kezelt, fürdőszobai padlószőnyeget. A járólap és csempe esetében gondolnunk kell a csúszásmentességre. A falakat szintén vízzáró burkolattal kell ellátni, legalábbis a zuhany, a kád és a mosdó körül. Ma már nem divatos a mennyezetig csempézni, általában az ajtó vagy a zuhanyfülke határozza meg a magasságot. Ha amúgy is kicsi alapterületű a fürdőszobánk, a telibe csempézett falak még inkább csökkenthetik a térérzetet. Érdekes megoldás lehet, ha itt-ott elhagyjuk a csempét, illetve csak ott burkolunk, ahol a használat miatt feltétlenül szükséges. Ilyenkor alkalmazzunk vízálló festéket a többi falfelületre. A helyiség stílusától függően választhatunk még műanyag tapétát, vagy impregnált faburkolatot is.

Ahol a fal- és a padlóburkolat anyaga nem azonos, ott javasolt hogy a padlóburkolatot minimum 8 cm magasságban vigyük fel a falra. Gyakran vetődik fel a kérdés, hogy a fal- és padlóburkolat színe különböző legyen-e. Különösen kis fürdőszobákban nagyvonalúbb hatást érhetünk el azonos, vagy csak kismértékben eltérő burkolatokkal. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a világos színek nagyobbítják, a sötétebb színek összenyomják a teret. Ezért a kicsi fürdőszobában a fehér vagy egészen halvány pasztellszínek, legfeljebb apró mintás burkolatok használata célszerű. A berendezési tárgyak (kád, mosdó, vécé stb.) színeit is hangoljuk össze a burkolatokkal. Kis helyiségben azonos vagy csaknem azonos árnyalatokat használjunk, míg nagyobbaknál a kontrasztszínek is elképzelhetők. A fürdőszoba összhatását, színharmóniáját a bútorok, kiegészítők (törölközőtartó, szappantartó, polcok stb.) anyaga, színe és formája is befolyásolja. Velük az egyszerű burkolatokkal ellátott fürdőszoba is egyénivé, élénkké varázsolható.

Világítás

A fürdőszobai világítás legfontosabb feladata, hogy saját magunkat jól lássuk tisztálkodás, borotválkozás és sminkelés közben. Az általános világítás mellett elsősorban a tükör előtt álló személy megvilágítását kell megoldani. Kisméretű terekben gyakran ez a világítás önmagában elég a fürdőszoba általános világításához.
Tükörvilágításnál a legjobb, ha a tükör két oldalán helyezünk el egy-egy lámpát. Ezek árnyékmentesen világítják meg arcunkat. Vízálló és káprázásmentes lámpákat vásároljunk.
A tükör mellett (140 cm magasság fölött) helyezzünk el konnektort villanyborotvának, hajszárítónak stb. Ne feledkezzünk meg a mosógép számára elhelyezni egy csatlakozóhelyet.

Fűtés és szellőzés

A lakás egyik helyiségének fűtése és szellőzése sem függ össze olyan mértékben a berendezéssel és a helykihasználással, mint a fürdőszobáé. Ez abból adódik, hogy itt a fűtés és a szellőzés is része a használatnak. Ha nincs ablak a helyiségen, a szellőzést mesterséges módon kell megoldani. Ez lehet szellőzőkürtőn keresztül vagy gépi szellőzőberendezéssel. Ahol lehetőség van, olyan fürdőszobát építsünk, amelynek az ablaka a szabadba nyílik. A fűtőtest a kis térből értékes helyet vesz el. Előnyös e helyett a falra szerelhető, törülközőszárítós radiátort használni. Ez elektromosan is működtethető, tehát ha a fűtési szezon megkezdése előtt az időjárás úgy kívánja, ebben a helyiségben kellemes meleget varázsolhatunk vele.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktorok az utakon

Az autósoknak érdemes óvatosabban közlekedniük, mert a traktorok a főutak forgalmát… Tovább olvasom