Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

Minden bizonytalan, de a gazdaság nagyot zuhan idén

Nem osztja a kormány enyhe pesszimizmusát a GKI Gazdaságkutató Zrt., amely - az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében - a magyar gazdaság teljesítményének 2,5 százalékos esését valószínűsíti.
A húzóágazat export éppen csak stagnálni fog, a szintén meghatározó ipari termelés viszont 3 százalékkal zuhan 2009-ben a GKI szerint. A tanulmány szerint csak a recesszió ténye a biztos, a vége nem.

A bruttó hazai termék (GDP) idén a kormány várakozása szerint 1 százalékkal, a GKI szerint 2,5 százalékkal csökken. Ennek egyik oka az, hogy a gazdaság teljesítményét tavaly a pozitív tartományban tartó mezőgazdaság átlagos időjárás esetén természetes módon mérséklődő kibocsátásra lesz képes. A másik oka az, hogy a többi szektor már tavaly visszaesést mutatott. A GDP-ben meghatározó két terület, az ipari termelés és az export egyaránt jelentősen zuhanni fog 2009-ben. Az ipar a GKI becslése szerint már 2008-ban is csupán megőrizte 2007-es teljesítményét, idén pedig 3 százalékkal kisebb lesz. A kivitel a 2007-es valószínűsített 6,5 százalék után idén már csak stagnálni fog - állítják a GKI-ban. A GDP alakulásában fontos szerepet játszó uniós külpiacon 2 százalék, ezen belül a német gazdaság ennél is nagyobb mértékben fog csökkenni, ami valószínűsíti a 2,5 százalékos hazai visszaesést.

Pillanatnyilag a 2009 végén kezdődő javulás látszik a legvalószínűbbnek, de ennél jobb és rosszabb helyzet is bekövetkezhet - áll a GKI prognózisában. Vagyis csak a recesszió ténye bizonyos, a vége nem - vonják le a következtetést.

A recesszió miatt az infláció a vártnál is gyorsabban húzódik vissza, miként az államháztartás hiánya is. A GKI az áremelkedés ütemét 2,8 százalékra becsülik a kutatók, a deficit esetében elérhetőnek látják a 2,6 százalékos célt. Vagyis mindkét területen teljesülhet az euró bevezetésének feltétele.

A bruttó átlagkereset az infláció alatt, 2,5 százalékkal nőhet idén, ezen belül azonban a versenygazdaságban 4 százalék lehet, tehát reálnövekedés várható. Ezzel szemben a költségvetésből fizetettek járandóság 1 százalékkal még csökken is.

Olvasóink írták

  • 2. JungHeinrich 2009. január 12. 19:47
    „..a válság még sem érkezett, majd tavasszal ez még kutyafing sem volt ahhoz képest...”
  • 1. achilleus 2009. január 12. 16:18
    „Tekintettel arra, hogy a GKI minden csak nem tudományos intézet, hanem inkább a kormány szócsöve, biztosra lehet venni, hogy csak az előkészítésben vesz részt, azaz újabb megszorítások várhatók.

    Kapcsolódó: Bajnai: A válság csak most kezdődik.
    Hazánkba látogatott a Világbank elnöke elszámoltatni a kormányt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juscsenko a gáz miatt nem utazott Magyarországra

Az ukrán UNIAN hírügynökség értesülései szerint Viktor Juscsenko hétfői látogatása a gázszállítások… Tovább olvasom