Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Minden főügyészséget érint a Polt Péter által elrendelt vizsgálat

Korrupciós ügyekben is alapvetően a rendőrség nyomoz, az ügyészség csak egy-egy speciális körben.

Minden főügyészséget érint a Polt Péter által elrendelt vizsgálat, amely "azt hivatott tisztázni, hogy a korrupciós bűncselekmények körében van-e valamifajta általános tendencia, és ha igen, az milyen indokokon nyugszik" - erről Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője nyilatkozott a Magyar Hírlap szombati számában.

A szóvivő azt mondta: a vizsgálat eredményeit még a tavasszal megosztják a közvéleménnyel.

Fazekas Géza azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy az elmúlt időszakot nézve általánosságban a bűnözésre vonatkozó minden statisztikai adat csökkenést mutat.

Hangsúlyozta: korrupciós ügyekben is alapvetően a rendőrség nyomoz, az ügyészség csak egy-egy speciális körben, például a vezető beosztású hivatalos személyek által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása ügyében nyomoz korrupciós ügyekben. Az ügyészség minden más esetben csak a nyomozás felügyeletét látja el.

Fazekas Géza kiemelte azt is, a Legfőbb Ügyészség nem végez nyomozati vagy a nyomozó hatóságok felett nyomozásfelügyeleti tevékenységet. Így soha nem rendelkezik a feljelentésekről, sem pedig a nyomozó hatóságok határozatairól.

A lap emlékeztetett: az ügy azután került reflektorfénybe, hogy az Atlatszo.hu internetes portál adatokat kért a 2006 és 2013 közötti korrupciós bűncselekmények kezelésével kapcsolatban. A portál az aktív és a passzív hivatali visszaélés, valamint a befolyással üzérkedés tényállása kapcsán keletkezett ügyekről kérdezte az ügyészséget, és azt állapította meg, hogy Polt Péter regnálása alatt radikálisan nőtt a feljelentéselutasítások és a nyomozásmegszüntetések száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos gyermekhospice-hálózatot tervez a kormány

A már meglévő két - jelenleg magánfinanszírozásból működő - gyógyíthatatlan beteg gyermekeket ellátó… Tovább olvasom