Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Minden második ember a Fideszre szavazna

Tovább nőtt a Fidesz támogatottsága a Medián legújabb, a HVG számára készült felmérése szerint. A kutatás alapján minden második válaszadó - és a biztos szavazók 68 százaléka - a leendő kormánypártra szavazna
Sosem volt még olyan magas a Fidesz támogatottsága, mint amekkorát a Medián május elején készített felmérése jelez. Eszerint minden második válaszadó Fidesz-szimpatizáns.

Az intézet hvg.hu portálon olvasható elemzése rámutat, hogy ennél magasabb, 51 százalékos támogatottsága az MSZP-nek is csak egyszer, 2002 augusztusában, a száznapos program idején volt.

Egy hónappal a választás után a Medián kérdésére ötből négyen azt állították: szavaztak az első fordulóban. Szembetűnő, hogy a Fidesz a ténylegesnél is jobban szerepelt volna, ha a válaszadók valóban úgy szavaznak, ahogyan most emlékeznek. Jelenleg ugyanis 66 százalékuk azt állítja, hogy a Fideszre voksolt, noha a pártszövetség 53 százalékos eredményt ért el április 11-én. Ez azt mutatja, hogy a "visszaemlékezések" inkább a jelenlegi pártpreferenciákat tükrözik, mintsem a választási eredményt - olvasható az elemzésben.

A győzteshez húzással párhuzamosan nőtt azok aránya, akik szerint az országban jó irányba mennek a dolgok: a választásokat megelőző hónapokban mért 13-15 százalékról 35 százalékra. A Medián kutatása szerint a válaszadók 60 százaléka reménykedve néz a jövőbe, ami a négy évvel ezelőtt tapasztaltnál lényegesen nagyobb közbizalmat jelez. Akkor a választások után 46 százalék volt derűlátó.

Az intézet arra is rámutat, hogy az MSZP szavazóit elkedvetlenítette a választási vereség, május elején már csak a válaszadók 11 százaléka szavazott volna a szocialistákra. Az elmúlt másfél évtizedben egyszer sem volt ilyen alacsony az MSZP támogatottsága.

A felmérés alapján tovább nőtt a választási kedv, ami a Jobbik táborában a legmagasabb (87 százalék). Részben ez okozta, hogy a választani tudó biztos szavazóknál a Jobbik megelőzte a szocialista pártot. Ebben a körben a Fidesz támogatottsága 68, a Jobbiké 14, az MSZP-é 13 százalék, az LMP-re pedig 4 százalék szavazna.

A Medián felmérése május 7. és 11. között készült 1200 felnőtt ember személyes megkérdezésével.

Olvasóink írták

  • 1. barkzso 2010. május 27. 19:48
    „Ballibek, hol vagytok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A képzett szakmunkások a legkeresettebbek

Miközben a munkaerőpiacon jelenleg a képzett szakmunkások a legkeresettebbek, a magyar szakmunkások… Tovább olvasom