Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Minden második magyar eladósodott

Az elmúlt két évben megduplázódott a kétfajta hitellel, és megnégyszereződött a három vagy több hitellel rendelkezők száma Magyarországon - írta a Népszabadság pénteken a KSH egy nemrég megjelent kiadványa alapján.
A statisztikák szerint 2011 tavaszán a háztartások 45 százalékának volt valamilyen hiteltartozása, több mint 800 ezer háztartásnak egy, közel 500 ezernek kettő, közel 400 ezer háztartásnak pedig három vagy több, az eladósodottság a lakosság 52 százalékát érinti.

Ami a különböző hitelfajtákat illeti, több mint 700 ezer háztartásnak van jelzálogalapú hitele, amelynek 80 százalékát lakásvásárlás céljából vették fel. A lakáscélú jelzáloghiteles háztartások 87 százalékában van aktív kereső, 72 ezer háztartásban viszont minden családtag munkanélküli vagy inaktív.

Az adatok szerint 24 ezer olyan háztartás is van, ahol nem lakáscélú jelzáloghitelt vettek fel, és senki nem dolgozik. A nem jelzálogalapú hitelek közül a fogyasztási cikkekre, például autóra vagy bútorra több mint félmillió család vett fel kölcsönt, míg folyószámla vagy hitelkártya-tartozása több mint 300 ezer családnak van.

A legtöbb háztartás autóra vett fel ilyen típusú hitelt, de jelentős (268 ezer) a személyi kölcsönnel rendelkezők száma is - írta a lap.

A KSH adatai szerint több mint százezer háztartás magánszemélyeknek el van adósodva. Az elemzés rámutat, hogy a gazdasági válság kitörése óta a nem lakáshitelek közül a folyószámlához kapcsolódó hitelek növekedése volt a legjelentősebb. Míg 2008-ban csak 766 ezer háztartásnak volt, addig az idén már csaknem egymilliónak van folyószámlához kapcsolódó hitelkerete, amit jellemzően a hónap végén, mindennapi kiadásai finanszírozására használ - írta a Népszabadság.

Olvasóink írták

  • 2. IVY 2011. november 25. 16:16
    „Tökéletesen 1et értek azokkal, akik felégetnek maguk mögött mindent és elhúznak innen, nagyon messze.
    Családostól-mindenestől. Nekem sincs már sok türelmem.”
  • 1. igazságkereső 2011. november 25. 14:47
    „Írja már le valaki végre, hogy az elmúlt évek alatt szándékosan adósították el Magyarország lakosságát,mert azt minden hozzáértő tudja és tudta, hogy Magyarországon a hozzávetőleges 340-380 Euro fizetésből semmit nem lehet kifizetni, ugyanakkor minden szolgáltatást nyugat-európai szintre vittel fel már nagyon régen.Épp ezért adósodott el Magyarország lakosságának egy igen jelentős része, és azt is tudták a magyarországi bankok, hogy ezzel szinte mindenkit a csődbe visznek! Innentől kezdve a bankoknak sokkal nagyobb tolarenciát és megértést kell tanúsítaniuk,hiszen nem a mi hibánkból adódott ez a rendkívül lehetetlen állapot! Most már valóban csak annyi a kérdés: ugye nem akarják teljesen tönkretenni Magyarország lakosságát, mert igen, akkor először a magyarországi bankokkal kell tisztázni, hogy indexálási trükkjeikkel tették fizetésképtelenné ügyfeleiket és először ők rendezzék soraikat, mert addig amíg ezt nem teszik meg, addig fizikai képtelenség a lakosságnak, az ügyfeleknek a vállalt kötelezettségeiket folyamatosan rendezni,hiszen a banki indexálási trükk teljesen lehetetlenné tett mindenféle, devizát nem is látott "devizahitelt" folyamatosan fizetni!! Miért is nem akar erről a Kormány, a Magyar Bankszövetség és annak tagbankjai korrekten tudomást venni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann Lázárral tárgyalna a köznevelési törvényről

Tárgyalásokat kezdeményezett Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár Lázár Jánossal, a Fidesz… Tovább olvasom