Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Minden, mi szem-szájnak ingere

Decemberben is kiválasztottuk a hónap legeredetibb receptjét, és három különdíjat is kiosztottunk.

Az ünnepek ugyan már elmúltak, de nálunk újra ünnepi volt a hangulat. Ismét terítékre került tizenkét olvasói „remek", amelyet a négy mesterszakácsból álló zsűri készített el, hogy aztán kiválasszák a hónap legeredetibb receptjét, és három különdíjat is adjanak az arra érdemes finom étel készítőjének.

Amikor négy hónappal ezelőtt meghirdettük a Kisalföld receptversenyét, még mi sem gondoltuk, hogy olvasóink ennyiféle finomságot készítenek otthon a családtagoknak. Azt pedig csak remélni mertük, hogy mindezeknek a finomságoknak a receptjét szeretnék megosztani másokkal is. Eltelt pár hónap, a szerkesztőségbe pedig csak úgy özönlöttek a jobbnál jobb, ismert és nagyitól megörökölt, vagy éppen ellenkezőleg, saját ötlet alapján leírt receptek. Ma már biztosak vagyunk abban is, hogy ha a versenyünk végén, ez év szeptemberében a Kisalföld családi receptkönyvét bárki kezébe veszi, biztosan elkészít belőle több remeket. Mert valljuk be őszintén, akár egy fiatal kezdő háziasszony vagy akár egy gyakorlott szakácsnő is – és a konyhában szívesen kísérletező urakat sem hagyhatjuk ki a sorból – szeret böngészgetni a különleges vagy egyszerű, régi, kipróbált, vagy éppen újdonságnak számító receptek között. Mert enni muszáj... És nem mindegy, hogy mi kerül az asztalra, amit aztán jóízűen elfogyasztanak a családtagok vagy éppen a barátok.

A Kisalföld családi receptkönyve elfeledett ízeket, régmúlt emlékeket is szeretne felidézni egy-egy elkészített finom étellel. Ebben pedig már mesterszakácsaink is segítenek azzal, hogy az olvasók által beküldött recepteket osztályozzák, válogatják és elkészítik az általuk is „ismeretlennek" ítélt vagy éppen különlegesnek tűnő ételeket.
Az ünnepek ugyan már elmúltak, de nálunk újra ünnepi volt a hangulat. Ismét terítékre került tizenkét olvasói „remek", amelyet a négy mesterszakácsból álló zsűri, Pető István, Sátor László, Edvi László és Suga Péter készített el, hogy aztán a versenyünk számukra legérdekesebb része, az ízlelgetés-kóstolás után – amely mindig a régmúlt időkbeli adomákkal jár együtt – kiválasszák a hónap legeredetibb receptjét, és három különdíjat is adjanak az arra érdemes finom étel készítőjének.

A győri Szalai étteremben most is igazi különlegességek kerültek az asztalra, amelyeket minden mesterszakács a saját vendéglőjében készített el. Ezen a „kóstolón" hamar kiderült, hogy olvasóink legutóbbi felhívásunknak eleget téve egyre több húsétel receptjét küldték be, így a zsűrinek nagyobb volt a választéka. Pető István a kóstolgatás közben azt is elárulta, hogy az utolsó csupor ciberelekvárját bontotta meg, hogy az általa kiválasztott citromos ciberelevest elkészíthesse. És a mester honnan is vette a lekvár tárolására kiválóan alkalmas edényt? Felesége nagymamájának padlásáról került elő az azóta oly féltve őrzött csupor. Lám, a mesterszakácsunk is „hasznosítja" a nagymama bevált receptjeit!
Az eddig eltelt négy hónap alatt közel nyolcszáz receptet kaptunk, ami átlagban havi kétszáz receptet jelent és reméljük, hogy olvasóinknak versenyünk első negyedéve után sem hagy alább receptküldő kedve. Kapunk kiváló ételleírásokat nemcsak gyakorló háziasszonyoktól, hanem egyre több férfi olvasónk is megosztja velünk a konyhában szerzett tapasztalatait, bár a zsűri szerint a leírásokból még mindig hiányzik néhány apróság, ami miatt nem mindig egyértelmű az étel elkészítése. Ezért továbbra is azt kérik az újabb receptek beküldőitől, hogy pontosabban írják le az ételek hozzávalóit és az elkészítés lépéseit. Várják az eddig beérkezett édességek mellé a levesek, főzelékek, hús-, hal- vagy zöldséges ételek, saláták és savanyúságok receptjét is, hiszen a Kisalföld szakácskönyvébe minden ételfajtából szeretnénk különlegességeket bemutatni.

Decemberi nyerteseink

Eddig közel nyolcszáz beérkezett finomság közül a decemberi hónap nyertese Tóth Gyuláné kajárpéci olvasónk lett ízletes kajárpéci ostoros kalácsával. Olvasónk nyereménye egy szendvicssütő és egy kétszemélyes vacsorameghívás tízezer forint értékben. Három különdíjat is odaítélt a zsűri, amely fejenként tízezer forintos vacsorameghívást tartalmaz. Kiskondás kedvence – Finta Dezső, Győr. Szüreti fasírt Nyulné Balaskó Vera, Győr. Citromos cibereleves – Csapó Ernőné, Győr.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar szakembereket fizetik a legjobban Kelet-Európában

Nálunk honorálják a legjobban a szakembereket Közép- és Kelet-Európa országai között - derül ki a… Tovább olvasom