Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Minden negyedik felnőtt ad hálapénzt háziorvosának

Minden negyedik felnőtt ad hálapénzt háziorvosának, míg a kórházi orvosoknak tízből nyolcan-kilencen - közölte a Tárki kutatásának eredményéről csütörtökön.
A felmérés szerint az emberek negyven százaléka szerint a hálapénz nem tekinthető megvesztegetésnek, nem minősül korrupciónak. Októberben a megkérdezettek 24 százaléka mondta, hogy szokott hálapénzt adni háziorvosának, vagyis sem a 2007-es (25 százalék), sem a 2003-as helyzethez képest (21 százalék) nem történt jelentős változás.

A Tárki közleménye szerint a hálapénz önfenntartó erejére jellemző, hogy noha elterjedtsége - a gyerekgyógyász kivételével - a korábbi évek gyakorlatához képest tovább csökkent, a lakosság tapasztalata szerint az emberek túlnyomó többsége ma is ad a kórházban a szülésznek, illetve a sebésznek hálapénzt, és alig kisebb a hálapénzt adók aránya a kórházi gyerek- és belgyógyászok esetében.

Nem változott 2007-hez képest az sem, ahogyan az emberek a hálapénz és a korrupció viszonyáról ítélkeznek. Mindkét időpontban az emberek 40 százaléka szerint a hálapénz nem tekinthető megvesztegetésnek, 2007-ben 30 százalékuk (2009-ben 33 százalékuk) vélte úgy, hogy a hálapénz a korrupció egy formája.

A Tárki kutatása szerint a háziorvosnak a fizetőképes és a betegségre legesélyesebb társadalmi csoportok adnak az átlagosnál nagyobb arányban hálapénzt: a budapestiek és az egyetemi végzettségűek 33-33 százaléka, a vállalkozók 34 százaléka, és a 61 év felettiek 31 százaléka.

Olvasóink írták

  • 2. Lutetia 2009. december 04. 07:58
    „Egyetértek. Még ennél is undorítóbb, ha maga az orvos kéri a hálapénzt. Nem lehetne ennek az arányáról is felmérést készíteni?”
  • 1. Tömeg 2009. december 04. 00:33
    „A hálapénz a legundorítóbb és erkölcstelenebb válfaja a korrupciónak.
    Ha rajtam múlna minden orvos akit rajtakapnak,elbúcsúzhatna az engedélyétől.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autómosóba rohant egy autó Kőbányán

Egy autómosóba rohant egy személygépkocsi Budapesten a Jászberényi úton csütörtök este, a járműben… Tovább olvasom