Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Minden nő Kalapos Józsival táncolna

Kalapos Józsefet felfedezte a világ, amióta szeretett városából, Szegedről hét évvel ezelőtt Budapestre költözött. Külföldi reklámfilmekben szerepel, színházakban táncol és különleges produkciókban vesz részt. A senior boogie-woogie bajnokról kevesen tudják, hogy csak 54 éves korában, rokkantnyugdíjasként kezdett el táncolni. Hetven éves lesz, de hetente kétszer beleveti magát az éjszakába.
Kalapos Józsi hiányzik a szegedi utcákról, a SZOTE-, a JATE-, a Vízmű-klub táncparkettjéről, hiányzik Ménesi Gabriellának, volt táncpartnerének, akivel sorra nyerték a táncbajnokságokat, és hiányzik a barátoknak, ismerősöknek. Viszont Kalapos Józsi lehet, hogy már nem is élne, ha nem költözött volna hét évvel ezelőtt a fővárosba, ahol rácsodálkoztak az ősz hajú, ősz bajuszú, vékony, alacsony, mondhatni jellegzetes karakterre.

Aki hetvenévesen is ropja a boogie-woogie-t és a rock and rollt. Kalapos Józsit ma nem a szegedi utcákon látjuk viszont, hanem abban a reklámfilmben, amelyben egy biciklis fejére ásványvizet önt flakonból egy nő, illetve az egyik kereskedelmi csatornán, amint az éjszaka császáraként aposztrofálják.

Nyugdíjas rockis

Kalapos József Szegeden született, a Roosevelt téri halászcsárda felett lakott. A géplakatos szakmát tanulta ki, munka mellett, estin érettségizett a gépipari technikumban. Majd a gyógyszertári központban dolgozott, amíg le nem százalékolták, ugyanis tízszer műtötték különböző, főleg vesebetegségekkel. Még nem töltötte be a negyvenet, amikor rokkantnyugdíjas lett. Utána a félállások következtek: operatőrködés a tanárképzőn, statisztavezetés a színházban, gyártásvezetőség a városi tévében. Horváth Károly társastánctanfolyamának rock and roll órájára nézett be egyszer, s beleszeretett a műfajba. Kalapos József ekkor 54 éves volt.

Nem olcsó az élet Pesten


– Mi igaz az éjszaka császárából? – kérdezem a táncost, aki a régi Sajtóházban is tartott tánciskolát. Annyi igaz belőle – jön jellegzetes „öregemberes" hangja az éterből –, hogy minden héten kétszer beleveti magát az éjszakába. Letelepszik a bárpultnál, rendel magának egy italt, majd sorra jönnek a csajok, hogy szeretnének vele egyet táncolni. Csak egyetlenegyet. És ő szívesen táncol, de azért már semmi se a régi – vallja be –, mert egy-egy fergeteges rock and roll után bizony kapkodni kell a levegőt. Nem szeret partnerrel menni, mert akkor az elvárja, hogy csak vele foglalkozzon – teszi hozzá.

Kalapos Józsi egyedül él – ütjük le a labdát gyorsan –, őrzi függetlenségét. Itt vallja be, hogy felesége halála után döntött úgy, Pestre megy a fia után, aki villamosmérnökként ott helyezkedett el. Azt mondja, nem bírná már ki, hogy egy nő rendreutasítsa, ha elmozdul az asztalon az abrosz. Az Uránia mozihoz lakik közel, egy egyszobás lakásban – igaz, a nappalija 36 négyzetméter. Ott csak fel kell hajtani a szőnyeg csücskét, amikor a magán tánctanítványok megérkeznek, és kezdődhet az okítás.

– Nem olcsó a pesti élet, be kell osztanom a nyugdíjamat – mondja Józsi, de érezni az iróniát a szavak mögött. A nyugdíja – a felesége után járó 20 százalékkal együtt – 92 ezer forint. Sokba kerülnek a pesti éjszakák, mert ugyan több helyen nincs belépő, de ott az italért kérnek el egy rakás pénzt.

Egyszer hopp, másszor kopp

Szerencsére van mellékes jövedelem. Mert hát Kalapos Józsit felfedezte a média. Egyik reklámfilm után a másik következik, s mint kiderül, ezek zömmel külföldi megbízások. Amikor Pestre került, egyszer a volt szegedi színésszel, Bitskey Lukáccsal találkozott, aki azt kérdezte, miért nem jelentkezik be néhány ügynökségnél. Bejelentkezett. Egy angol reklámfilmben, amelyet itthon nem vetítenek, cirkuszigazgatót alakított. Halászteleken vették fel egy cirkuszi sátorban, két napig forgatták, azt mondja, nem titok, 420 ezer forintot kapott érte. Egy másikban pókerezik. Egy harmadikban az életéről mond néhány mondatot.

A senior kategória bajnoka

Tizennégy évvel ezelőtt, 1993-ban indult a Ménesi Gabriella–Kalapos József páros karrierje az egri nemzetközi táncversenyen, ahol fiatalok között indultak, és hetedikek lettek. Ugyanabban az évben Bécsben megnyerték a boogie-woogie senior kategóriát, és közönségdíjat is kaptak. Ezt követően két évig ők voltak minden senior táncverseny győztesei. 1999-ben, a svájci világkupán azonban egy baki miatt csak az ötödik helyen végeztek, és akkor abba is hagyták a közös versenyzést. A Szegedi Nemzeti Színház volt balett-táncosa, Ménesi Gabi szeretettel emlékszik vissza táncpartnerére. A nyugdíjas művésznő, akit szintén megkerestünk, elmondta, sajnálja, hogy utolsó szereplésük után elszakadtak egymástól.

A szegedi táncos a világot jelentő deszkára is fellépett: táncolt a Tordy Géza rendezte A vörös postakocsiban, statiszta volt A revizorban, szerepelt az 56 csepp vérben. A Vígszínházba előbb ügyelőnek jelentkezett, szegedi múltjára hivatkozva, de öregnek találták, viszont a színpadi munkához nem. Persze, ezek a megbízások nem zsinórban jöttek egymás után, mint ahogy azért – valljuk be – a reklámfilmek sem. Egyszer hopp van, másszor kopp. Egyik héten síelni megyek, a másikon a kórházban fekszem – ironizál azon, hogy azért időnként már érzi az évek súlyát.

Oktatott az Oktogon Tánccentrumban is, amit annak köszönhetett, hogy jól ismerte Bóbis László szteppvilágbajnokot. Amikor Bóbis új tánciskolát nyitott, vele ment, de az egy év után befuccsolt. „Két szék között a padlóra estem" – vallja be.

Öreg tengerész, bábuval

S hogy most éppen mit csinál? – Van egy állandó partnerem, Erika, akivel bálokon, szállodákban lépek fel – mondja. – Szerepelek egy Folk and Swing című táncprodukcióban, Bóbis Laci rendezésében, amely eddig a
Tháliában ment, s áprilistól bérletes előadás lesz Veszprémben. Van benne egy kétperces boogie-woogie magánszám is. Hat percig pedig egy öreg részeg tengerészt alakítok, aki egy bábuval táncol – a figura lábát tépőzárral az enyémhez rögzítették.
A történetben egyszer kalapot húznak a fejére. Miért is? Mert ő Kalapos Józsi bácsi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc percbQl egyórás vita lett

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom