Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Minden ötödik gyerek szegénységben él Magyarországon

A héten került Gyurcsány Ferenc miniszterelnök asztalára a gyermekszegénység elleni nemzeti program. A rövid és hosszabb távú ajánlásokat is tartalmazó, még nem végleges terv 400–700 ezer gyereken segítene. Magyarországon minden ötödik kiskorú nélkülözni kényszerül.
A gyermekszegénység definiálása nem könnyű. A nincstelenség Európai Unió által is elfogadott mérőszáma, ha a családban egy főre (fogyasztási egységre) kevesebb jövedelem jut, mint az átlag hatvan százaléka. Ennél azonban kézzelfoghatóbb dolgokkal, az adott társadalomban elfogadottnak tartott létfeltételek hiányával is mérhető a szegénység. Ilyen például, ha nincs bevezetve a folyóvíz a lakásba, vagy a gyerekeknek mások által levetett cipőben kell járniuk.

Takács Imre, a Gyermekjóléti Szolgálatok Egyesületének elnöke szerint az iskoláztatás a legfontosabb kérdés, hiszen annak hiánya termeli újra a szegénységet. Ennek ellenére egyre több halmozottan hátrányos körülmények között élő gyermek marad ki az iskolából. Ma az iskolák inkább kirekesztők a hátrányos helyzetű gyermekekkel szemben, ahelyett hogy integrálnák őket – vélekedik a gyermekjóléti szakember.

Ahhoz, hogy megforduljon a helyzet, szemléletváltásra, továbbképzésekre, a problémás gyerekeknek több különórára, korrepetálásra van szükség. Takács Imre egyébként úgy látja, a szociális ellátórendszerünk szerkezete megfelelő, csak éppen nincs feltöltve pénzzel és szakemberrel. Egy iskolai szociálismunkás-hálózatot viszont a semmiből kellene felépíteni.

A Ferge Zsuzsa nevével fémjelzett gyermekszegénység elleni nemzeti program kiemelt kérdésként kezeli, hogy meg kell őrizni a családi pótlék vásárlóerejét. Ezzel Takács Imre is egyetért, ám hangsúlyozza: a szociális támogatások nem mindig „csorognak le" a gyermekekhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy dúla születése

Egyre többen szülnek dúla, azaz "civil" segítő asszony bevonásával, aki megkönnyíti a nehéz órákat. A dúla olyan szülési tapasztalattal rendelkező nő, aki folyamatos fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújt az anyának a szülés előtt, alatt és után. Auxner Beatrix Győrújbaráton él, főállású édesanya, képzett szülésznő és dúla. Már lánykorában elhatározta, hogy nagy családja lesz. Tovább olvasom