Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Minden tizedik kínai több mint 60 éves

A kínai társadalomtudományi akadémia tanulmánya szerint minden tizedik kínai több mint 60 éves. Az elemzés szerint az ország távlati munkanélküliségi gondokkal küzd.
A vizsgálat szerint 2011-ben megáll a munkaképes kínai emberek számának növekedése, 2021-től pedig folyamatosan csökkenni fog, ami komoly problémákat okozhat a jelenleg évi több mint 9 százalékos GDP bővülést elkönyvelő 1,3 milliárd lakosú országnak. Az akadémia egy másik kutatása szerint ugyanis a növekedés 70 százalékban az olcsó munkaerőnek tudható be és csak körülbelül 27-28 százalékban köszönhető a tőkebeáramlásnak. A fennmaradó 2-3 százalékot a technológia és a hatékonyság adja.

"Idén fontos programokat dolgozott ki a kormány, a városok és a falvak közötti gazdasági szakadék csökkentésére" - nyilatkozta Han Baiojiang közgazdász professzor. A többlet és ezért olcsó munkaerőt elsősorban a falvakból a városokba vándorolt emberek adják, számukat nagyjából 150 millióra becsülik.

A jelentős belső migráció következtében vidéken egyre kevesebb a munkaképes fiatal, ami szintén súlyos problémákat okozhat - jelezték a szakemberek. Ráadásul egyre több a nyugdíjas, jelenleg minden tizedik kínai 60 évnél idősebb, 2011-re számuk eléri a 220 milliót, arányaiban a legtöbb visszavonult ember 2030 körül lesz.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A korábbiaknál többen látogattak el Betlehembe

Mintegy 30 ezer külföldi hívő és keresztény arab zarándokolt el idén a Jézus Krisztus szülőhelyeként… Tovább olvasom