Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Minden törvényileg garantált juttatást megkapnak a pedagógusok

A pedagógusok ugyanazzal a munkabérrel kerültek át a Klik-hez, amivel eddig is alkalmazták őket.
Minden törvényileg garantált juttatást megkapnak a pedagógusok - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) kedden.

A közleményben kifejtették: a pedagógusok ugyanazzal a besorolással, ugyanazzal a munkabérrel kerültek át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz a január elsejei fenntartóváltást követően, amivel eddig is alkalmazták őket. Kivételek azok az önkormányzat által önként vállalt anyagi támogatási formák, amelyek a törvényi bérbesoroláson kívüli bónusz juttatásként jelentek meg a pedagógusok fizetésében (például kerületi pótlék, a jogszabályban meghatározotton felüli utazási támogatás, vagy a vezetőknek adott többletfizetés). Ez azonban nem általánosan elterjedt gyakorlat és az önkormányzatok továbbra is adhatnak többletjuttatást a település iskoláiban dolgozó tanáraiknak - tette hozzá a központ.

Az új állami fenntartó, a Klik jogutódként meglévő folyamatokba, meglévő szerződésekbe, fennálló jogviszonyokba lépett be, tehát minden olyan törvényi juttatás továbbra is megmaradt, amely folyamatosan jár vagy járt a pedagógusoknak - szögezték le.

Kitértek arra is, az állami átvételt követően derült ki például, hogy számos településen a tanárok a betöltetlen álláshelyen ingyen, túlmunkában tartották meg az órákat. A központ - a jogszerű működés helyreállítása érdekében - nekik is kifizette a törvényesen járó túlóradíjat, valamint olyan településeken is megkapták az osztályfőnöki pótlékot a tanárok, ahol eddig ezt nem fizették ki nekik.

Az állam tehát minden olyan bérelemet, minőségi bérpótlékot megad, amit a törvény garantál - rögzítették.

A Népszava keddi számában azt írta: tíz-tizenöt százalékkal kevesebb nettó fizetést utalt az államkincstár egyes dunakeszi, illetve zuglói iskolákban dolgozó pedagógusoknak. A lap szerint a nettó bércsökkenés mögött újabb adminisztrációs hibák állhatnak; az egyik esetben az érintettek családi adókedvezményeit "felejtették el" jóváírni.

A Magyar Nemzet arról írt, hogy az átutalt összeg többeknek okozhatott meglepetést, mivel bizonyos önkormányzati pótlékoktól és támogatásoktól elestek a tanárok. A lap Schmidt Jenőtől, a Települési Önkormányzatok Szövetségének elnökétől úgy tudja: az önkormányzatoknak - hiába maradtak működtetők - már nincs lehetőségük arra, hogy különböző, önként vállalt pluszjuttatásokat adjanak a tanároknak.

Olvasóink írták

  • 2. szatyi 2013. február 05. 19:23
    „Lehet, hogy mégsem?

    "Átlagosan 10-20 ezer forinttal kaptak kevesebbet a januártól állami alkalmazottá váló pedagógusok. "
    http://index.hu/belfold/2013/02/05/bercsokkenesek/”
  • 1. pirosmedence 2013. február 05. 18:59
    „Ez nem igaz: ma hallottam és konkrét esetekről tudom, hogy akadoznak a kifizetések, a bejáró dolgozók nem kapták meg a jogos útiköltség-térítést és szerződéses munkavállalók bérét sem utalták!!!!! Az iskolában december közepén történtek utoljára ilyen kifizetések és ma február 5. van!!!!! Marekné!!!! Tankerületi igazgatók!!!!! Ébresztő!!!!!! Tessék már ezt olvasni!!!!! Válaszolni!!!!!! Írjam az intézmény pontos címét??????? Azt is tudom!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: Törökország sikere biztatás Magyarországnak

A tárgyalások napirendjén szerepel a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése, mindenekelőtt ipari,… Tovább olvasom