Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Mindenképpen 3 százalék alatt lesz a hiány

Az EU-prognózissal szemben Magyarország biztonságosan képes lesz jóval 3 százalék alatt tartani a költségvetés hiányát az NGM szerint.
EU: 2013-ban stagnálni fog a magyar gazdaság

Az Európai  Bizottság szerint gyakorlatilag stagnálni fog idén a magyar gazdaság  (0,1 százalékkal csökken), miután a kivitel és belső fogyasztás  kedvező fordulatait ellensúlyozza a beruházások 1,5 százalékos és a  háztartások fogyasztásának 0,5 százalékos visszaesése.  

A bizottság szerint 2014-ben javulhatnak a növekedési  kilátások, miután a kivitel bővülése és a belső fogyasztás mellett a  háztartások fogyasztása is enyhén bővülhet. A nem-kormányzati  beruházások azonban 2015-ben is várhatóan csökkenni fognak - írja  elemzésáben a brüsszeli testület.  

Az Európai Bizottság szerint az államháztartási hiány 2013. évi  megugrása elsősorban egyes szektorális és egyszeri különadók  kivezetésével (1 százalékpontnyi egyenlegromlás), az adóbevételeket  csökkentő gazdaságösztönző intézkedésekkel (-0,5 százalékpont),  illetve a magasabb jövedelműek személyi jövedelemadóját csökkentő  (-0,25 százalékpont) intézkedésekkel magyarázható.

Az EU gazdasága 0,1 százalékkal nő

Az Európai  Unió 27 tagországának összesített hazai összterméke (GDP) 0,1  százalékkal nő az idén, az eurózónában azonban fennmarad a  recesszió, a GDP 0,3 százalékkal csökken - írja az Európai Bizottság  (EB) pénteken közzétett téli gazdasági prognózisa.  

A gazdasági tevékenység lanyhasága következtében a  munkanélküliség magas szinten marad, az EU egészében 11,1 százalék,  lesz, az euróövezetben pedig eléri a 12 százalékot.  

A gazdaság fellendülése 2014-ben kezdődik meg, arra az évre az  EB 1,4 százalékos növekedést jósol. 

Brüsszel előrejelzésével szemben Magyarország biztonságosan képes lesz jóval 3 százalék alatt tartani a költségvetés hiányát; a kormány továbbra is bízik benne, hogy az ország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Bizottság pénteken közzétett prognózisára, amely szerint az idén és jövőre is 3,4 százalékos GDP-arányos hiány várható Magyarországon.

Az NGM közleménye szerint a bizottság előrejelzése azért hibás, mert a 3 százalék fölötti hiányt 0,1 százalékos gazdasági visszaeséshez köti. Mivel a kormány továbbra is közel 1 százalékos pozitív növekedést vár, ezért a hiány bőven 3 százalék alatt lesz.

Rehn: megszűnhet a túlzottdeficit-eljárás

Magyarország  a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére jelölt hat ország között  van - mondta kérdésre válaszolva Olli Rehn, az Európai Bizottság  alelnöke egy pénteki sajtótájékoztatón, Brüsszelben.  

A gazdasági és pénzügyi biztos a szervezet téli  előrejelzésének ismertetésekor úgy fogalmazott: a magyar kormány  többlet konszolidációs lépéseket tett, amelyek közül néhányat az  Európai Bizottság még nem vett figyelembe jelenlegi előrejelzésében.  "A szervezet még mindig vizsgálja, hogy ezeknek az intézkedéseknek  milyen ideiglenes, illetve tartós hatása van" - tette hozzá.  

Megismételte: a magyar kormány elkötelezettségét jelezte a 3  százalék alatti hiányszint tartására. 
A bizottság előrejelzésében több olyan elemet nem vesz figyelembe, amelyekkel kedvezőbb hiányszámot jelezhetne előre. A lefelé módosított 2013-as gazdasági növekedéssel nem magyarázható a megemelt hiányelőrejelzés - hangsúlyozza a gazdasági tárca.

Kifogásolják azt is, hogy a bizottság előrejelzésében nem veszi figyelembe több intézkedés kedvező költségvetési hatását, mint például a gazdaság fehérítését, a pénztárgépek bekötését vagy az e-útdíj bevezetését.

A közlemény szerint az előzetes pénzügyi számlák azt mutatják, hogy az államháztartás nettó finanszírozási szükséglete 2012-ben a GDP mindössze 2,1 százalékát tette ki, ami azt sugallja, hogy az államháztartás eredményszemléletű hiánya esetében a kiinduló helyzet jobb a korábban feltételezettnél, amit a bizottság előrejelzésében is figyelembe kellett volna venni.

A kormány 2012-ben többször is intézkedett annak érdekében, hogy a mindenkori (3 százalék fölötti) bizottsági prognózisok lefelé történő módosítását elérje - szögezi le a közlemény.

"A magyar kormány hangsúlyozza, hogy a bizottság mostani előrejelzése csupán előzetes, a végleges prognózis a tavaszi előrejelzésben májusban várható". A mostani előrejelzés ellenére a magyar kormány továbbra is abban bízik, hogy a 2004 óta fennálló túlzottdeficit-eljárás alól a sikeres költségvetési politikájának köszönhetően kikerül az ország - áll a közleményben.


Elemzők: 200-300 milliárdos kiigazítás kellhet

Az Erste elemzője szerint 300 milliárd forintos, az ING szakértője szerint pedig 200 milliárd forint körüli kiigazító csomagra lehet szükség Magyarországon az Európai Bizottság friss előrejelzése alapján. Mindkét piaci szakértő úgy vélekedett, hogy ha a bizottság is "rábólint" az áprilisi konvergenciaprogramban elküldendő csomagra, akkor Magyarország nyáron kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól.

Az Európai Bizottság pénteken közzétett előrejelzése szerint 2013-ban 0,1 százalékkal esik vissza a magyar bruttó hazai termék (GDP), miközben a GDP-arányos államháztartási hiány 3,4 százalék lesz, a GDP-arányos államadósság pedig kissé emelkedik. Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke sajtótájékoztatóján ugyanakkor azt közölte: Magyarország a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére jelölt hat ország között van. A magyar kormány többlet konszolidációs lépéseket tett, amelyek közül néhányat az Európai Bizottság még nem vett figyelembe jelenlegi előrejelzésében. "A szervezet még mindig vizsgálja, hogy ezeknek az intézkedéseknek milyen ideiglenes, illetve tartós hatása van" - tette hozzá.

A bizottság előrejelzése szerint a GDP a 2012. évi 1,7 százalékos visszaesés után 2013-ban 0,1 százalékkal zsugorodik, 2014-ben pedig 1,3 százalékkal nő. A szervezet 2015-ben 1,2 százalékos GDP-csökkenést vár. Az Európai Bizottság szerint a GDP-arányos államadósság szintje a tavalyi 78,6 százalékról idén 78,7 százalékra nő, majd 2014-ben 77,7 százalékra csökken. Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője szerint a bizottság államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzése meglehetősen szigorú, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a tavalyi hiányt 2,4 százalékon látja. Az Erste előrejelzése szerint 3 százalék lesz a hiány 2013-ban – fűzte hozzá. A szakértő szerint reális a bizottság 0,1 százalékos idei GDP-csökkenési előrejelzése. Árokszállási Zoltán elmondta, hogy előrejelzésük szerint a GDP-arányos államadósság kissé nőhet idén, hosszabb távon ugyanakkor csökkenő pályára áll, vagyis itt egyetértenek a bizottsági prognózissal.

Kiemelte: a hiányra vonatkozó szigorú bizottsági vélemény miatt a kormánynak az áprilisban benyújtandó konvergenciaprogramban egy érdemi, az előzőleg vártnál nagyobb kiigazító csomaggal kell előállnia. Ennek nagysága 200 és 300 milliárd forint között lehet Árokszállási Zoltán szerint, de inkább közelebb a 300 milliárdhoz. Ha a csomagban foglalt lépéseket a bizottság elégségesnek találja, akkor Magyarországnak a mostani szigorú előrejelzés ellenére is ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól – vélekedett.

Árokszállási Zoltán a kiigazítással kapcsolatban hozzátette: az intézkedések várhatóan nem közvetlenül a háztartási szektort, hanem a vállalatokat érintik majd.

Németh Dávid, az ING elemzője szerint ugyanakkor – mivel a növekedési előrejelzését is lefelé módosította a bizottság – nem meglepő, hogy a 2013-ra és jövőre is 3,4 százalékos hiányt vár Magyarországon a brüsszeli testület. Hozzátette: vannak a költségvetésben olyan "puha" tételek – például az e-útdíj vagy a pénztárgépek adóhatósági bekötéséből származó bevételek –, amelyeket valószínűleg bizonytalanság övez a bizottság szerint.

Az ING elemzője is úgy vélekedett ugyanakkor, hogy ha a kormány által az áprilisi konvergenciaprogramban leírt lépéseket elegendőnek tartja a bizottság, és nem lesznek Magyarországra nézve kedvezőtlen nemzetközi folyamatok, akkor 2013 nyarán kikerülhet Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól. A várt kiigazító csomag nagysága Németh Dávid szerint 150-200 milliárd forint lehet.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2013. február 22. 12:49
    „A leendő MNB vezér Kitolcsi Matolcsi ezt egyszerűen hazugságnak tartja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetes letartóztatásba került egy időseket kirabló banda Ercsiben

Fegyveresen elkövetett rablás bűntett megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség négy férfi ellen, akik éjszakánként rontottak rá és raboltak ki időseket. Tovább olvasom