Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Mindenki lehet jogvédő

A joghoz való hozzáférés fontos, el kell azt juttatni az érintettekhez – hallottuk dr. Furmann Imrétől, az Antidiszkriminációs Hálózat országos vezetőjétől azon a tájékoztatón, amelyen a hat éve működő szervezet munkáját is értékelték.
Egy ma már precedensnek számító ügyet, Rosa Parks 1955-ben történt ügyét is felemlegették a hazai jogvédők azon a győri fórumon, amely alkalmat jelentett a hazai roma jogvédő hálózat munkájának értékelésére. Rosa Parks Alabama államot perelte be azért, mert a bőrszíne szerint meg akarták szabni, hol foglaljon helyet az autóbuszon. Igazának bizonyítása igaz, évekbe telt, de Parks végül győzött. Dr. Plankó Erika, az Igazságügyi Minisztérium főcsoportfőnöke – Parkshoz hasonlóan – az igazságba vetett hitet, a kitartást tartja ma is elsődlegesnek az antidiszkriminációs ügyeket tekintve. Ezekből pedig jócskán akad, hisz az elmúlt hat évben a hálózat szakminisztérium által finanszírozott ügyvédei több mint 1500 peres ügyet

tárgyaltak.
– Ennek legalább három-négyszeresével foglalkoztak a kollégáim – tájékoztatott dr. Plankó Erika. – Ám az együttműködésen, a hozzáálláson rengeteg múlik, mert sajnos sok esetben a panaszosok részéről nincs türelem, következetes kitartás, noha leginkább erre lenne szükség.
„ Megkülönböztetés a mindennapokban” címmel a közelmúltban látott napvilágot az a joggyűjtemény, amely nemcsak az ügyvédeknek, panaszosoknak, de például a közigazgatási és a civil szférának is megannyi tanulsággal szolgál.
– A megkülönböztetést illetően a nyílt és a burkolt diszkrimináció is tetten érhető például egy munkahelyi felvételin, az óvodai vagy az iskolai viselkedésmintákban, de akár egy bevásárlóközpontban is – vélekedett a szakminisztérium főcsoportfőnöke, aki szerint mi magunk lehetünk a legkiválóbb jogvédők. Ha ugyanis mindenki a saját területén válik jogvédővé, az már jó kezdeményezés, egyszer pedig csak eljutunk oda, hogy a viselkedésmintáink is hasonlóképpen ezt tükrözzék.
Dr. Karczagi Mészáros Zsolt, a helyi iroda képviselője a Kisalföld érdeklődésére elmondta, a leggyakoribb a munkahelyen vagy a szórakozóhelyeken, éttermekben, bevásárlóközpontokban tetten érhető diszkrimináció, de az iskolák, óvodák is számos példával szolgálnak. A nyílt diszkrimináció mellett sok esetben ott a rejtett, lappangó eset, ami ellen a jogvédők szintén fellépnek.
– A személyes találkozás ezekben az esetekben is fontos – tájékoztatott a győri ügyvéd. – A Szigethy Attila út 109. szám alatti helyiségben kedden és pénteken délelőtt 10 órától megtalálnak bennünket a panaszosok, de élhetnek ezzel a lehetőséggel a 96-os körzetszámú 550-892-es telefonszámon is. A mediáció, azaz a peren kívüli megegyezés is egyre ismertebb, a jogvita ezzel egyszerűbbé, gyorsabbá válhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ritkábban jár majd orvoshoz?

Tovább olvasom