Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Mindenszentekre újra áll az Anyakereszt

A több mint kétszáz éve a Szent Antal-temetőben álló Anyakereszt restaurálása vált halaszthatatlanná Csornán. A munkához szükséges pénz előteremtéséhez a helybeliek segítségét is kérik.
„ Ezen képet csináltatta két részrül Csorna Mezővárosa 1799” – Ez a felirat látszik azon az úgynevezett Anyakereszten, amely Csornán a Szent Antal-temetőben állt. A kereszt ékes bizonyítéka, hogy az egyébként viszálykodó hercegszeriek és prépostszeriek – mindegyiknek külön bírója volt – egy nemes cél érdekében felül tudtak emelkedni az ellentéteken és képesek voltak az összefogásra.
Ám időközben a kereszt állaga annyira megromlott, hogy biztonságba kellett helyezni. Fennállt a veszélye ugyanis, hogy ledőlve a sírokat is megrongálja. Ám a csornaiak remélik, hogy csak időlegesen tűnt el szemük elől a több mint kétszáz éves alkotás. Ebben bízik Turi György polgármester is, aki elmondta, hogy mindenképpen megkeresik a forrást a restaurálás költségeinek fedezésére. Megbeszélésük eredményeként az önkormányzat, a Premontrei Prépostság és a Jézus Szíve Egyházközség közösen teremti elő a szükséges összeget.
Emellett kérik a lakosok anyagi hozzájárulását is. Az előzetes számítások szerint a munka mintegy 2,1 millió forintba kerül.
Miként Turi György fogalmazott, az Anyakereszt nem csupán vallási jelkép. Jelzi azt is, hogy a csornaiak össze tudtak fogni a közös elképzelések megvalósítása érdekében. A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy a keresztet november elsejéig a Szent Antal-temető egy kiemelt pontján állítják fel. A restaurálást a csornai Árpási Tamás végzi.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűrővizsgálat

Az Erzsébet-kórház emlőszűrő centruma (Sopron, Győri út 15.) mammográfiás szűrővizsgálatra várja… Tovább olvasom