Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Mindent a húsvétról

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az "ünnepek ünnepe" (sollemnitas sollemnitatum).
Idén húsvétvasárnapot és húsvéthétfőt április 24-én és 25-én ünnepli a nyugati keresztény egyház.

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe, amelynek időpontja a 325-ben tartott első niceai zsinat döntése értelmében a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap (március 22. és április 25. között) van, ehhez igazodik az egyházi év valamennyi változó idejű, úgynevezett mozgó ünnepe.

Jézus Krisztus feltámadása
Jézus Krisztus feltámadása

A keresztény ünnep az ószövetségi pászka ünnepéből nőtt ki, ennek az előképnek a keresztény tanítás szerinti beteljesedése Jézus Krisztus átmenetele a halálból a feltámadott életre. Jézust a zsidó húsvét előtt (valószínűleg 30. április 7-én) Poncius Pilátus halálra ítélte, nagypénteken keresztre feszítették, és vasárnap hajnalban, föltámadván a halálból, megmutatkozott tanítványainak.

Az ünnepet negyven napon keresztül a hamvazószerdától nagyszombatig tartó böjti időszak készíti elő, központi liturgiája a nagyszombat esti-éjszakai húsvét vigíliája (vigilia paschalis). Az ünneplés tárgya a világosság győzelme a sötétség, az élet győzelme a bűn és halál fölött, ebben egybefonódik a kereszthalál és a feltámadás. A nagyszombat napján szentelt húsvéti gyertya a feltámadt Üdvözítőt mint a világ világosságát jelképezi. Húsvétvasárnap ünnepélyes szentmisét tartanak.

A feltámadás napján a pápa a Szent Péter téri szabadtéri ünnepi misén mondja el hagyományos húsvéti üzenetét és Urbi et orbi (a városhoz - Rómához - és a világhoz intézett) apostoli áldását. A katolikus egyházfő számos nyelven köszönti a híveket, magyarul a Krisztus feltámadott, Alleluja szavakkal.

A húsvét elnevezés a böjti időszak végére utal, mert ekkor lehet újra húst enni. A húsvétvasárnapi szertartás része a húsvéti ételek (bárányhús vagy sonka, kalács, tojás, bor) megáldása. Sokfelé a szentelés után siettek haza, mert a néphit szerint a lemaradó még abban az évben meghal, míg az elsőnek hazaérő első lesz az aratásban. A szentelt étel maradványainak varázserőt tulajdonítottak: a tojás héját a veteményre szórták, a kotlós fészkébe tették vagy meghintették a vetést, hogy jégverés, üszög kárt ne tegyen benne.

Húsvéthétfőhöz fűződő népszokás a locsolás.
Húsvéthétfőhöz fűződő népszokás a locsolás.

Húsvéthétfőhöz fűződő népszokás a locsolás és ennek jutalmául a festett tojás ajándékozása. A locsolkodás alapja a víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit. A tojás (eredetileg halotti kultusz kellék) a belőle kikelő madárral Jézus újjászületését, a népi hiedelem szerint az életet, a piros szín Jézus kiontott vérét jelképezi. A locsolkodó vers és a kölnivel való locsolkodás később terjedt el, ahogy az ajándékot hozó húsvéti nyúl képzete is. A nyúl szintén a termékenység és az élet ciklikus megújulásának jelképe, de a gyermekeket megajándékozó nyúl meséje csak a közelmúlt "terméke".

A húsvéthétfőt régebben - a locsolkodás szokására utalva - vízbevető, vízbehányó hétfőnek is nevezték. A nap a fiatal lányok és legények mulatságainak egyik legfontosabb alkalma, igazi tavaszünnep volt szabadban töltött szórakozással, az ünnepen országszerte húsvéti bálokat rendeztek.

Olvasóink írták

 • 5. queenmargareth 2011. április 24. 17:22
  „1.........minden ősi pogány hitből ered..., amit nem állítok, hogy feltétlenül rossz, főleg azután, amit a keresztény katolikus egyház bűnöket véghezvitt.
  Pogány vallásokhoz mérten a bolygók állása volt a mérvadó.
  Most is így számoljuk, de erre egy tanulságos eset, idézet egy humoristától:Vasúti menetrendszerkesztés:tétel:Közlekedés xy szakon min 1800 oldal, mit, hogyan mihez stb és az utolsó mondat: A valóságban nem így van: az előző év alapján írják az "új" menetrendkönyvet:))))”
 • 4. 6664 2011. április 24. 15:28
  „"Idén húsvétvasárnapot és húsvéthétfőt április 24-én és 25-én ünnepli a nyugati keresztény egyház." Az idén (és a következő 20 évben még talán 2 alkalommal) egybeesik a nyugati és keleti keresztény egyházak húsvétja. Itt vasárnap 00:00-kor hatalmas tűzijáték, hosszantartó harangzúgás jelezte ezt. Nagyobb volt az utcákon a forgalom, mint hétköznap egy átlagos délután.”
 • 3. pistike27 2011. április 24. 13:00
  „eldorádó - úgylátom soha nem vetted kezedbe és nem olvastál bibliát - szentirást köszi véleményed ahogyan te itélsz ugy fog téged az Úr megitélni.”
 • 2. eldorádó 2011. április 24. 12:41
  „1. pistike27
  ERETNEK, máglyára!
  :)”
 • 1. pistike27 2011. április 24. 12:35
  „húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, - most ezt olvasom . karácsonykor, - karácsony a legnagyobb ünnep. nagyon szép ünnepelni de itt valalami nekem egyáltalán nem világos az érdekel : hol irja a szentirásban hogy mikor van karácsony vagy husvét és, hogy azt ünnepelni kell, erre kérnék a lelkészektől papoktól kimeritő válasz, természetesen csak bibliai szöveggel alátámasztva - nem apokrifekkel és nem emberek által irott szöveggel pl. katekizmusszal és stb.. Karácsony az családi ünnep igy elismerem, Husvét a vigadalom a zabálás ivás evés ünnepe ezzé tettük eszünk iszunka böjt után és komoly munkát adunk a közlekedési rendőröknek mellékesen hol irja a szentirásban hogy husvét előtt böjtölni kell, - böjtölni lehet bármikor amikor azt a teremtővel megbeszéljük és meghatározzuk mikor böjtölünk de a teremtőhöz - Istenhez fordul - e mindenki kérésével böjtje előtt és megbeszéljük e a Teremtővel miért böjtölünk Jézus 40 napig böjtölt de tudta miért teszi azt, de az olyan böjt amikor úgy divatból böjtölünk Istenhez küldött fohászunk nélkül semmit sem ér . tisztelt papok adjanak hiveik kezébe szentirást - bibliát és az tanulmányozva éljenek és viselkedjenek a hivők, és annak alapján kell hirdetni az igét és élni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy benzinkutat - elfogták a gyanúsítottat

Kiraboltak egy benzinkutat a főváros XVII. kerületében a Pesti úton, a kerületi járőrök rövid idő… Tovább olvasom