Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Mindig legyen bennünk alázat

„ Milyen sovány díszletek között folyik az emberi gyűlölet, szeretet, öröm hatalmas játéka! Még ki sem hűlt láván élnek, fölöttük a jövendő sivatag, meg a hó fenyegetése – honnan veszik hát az emberek az öröklétnek ezt az ízét? Műveltségük: törékeny aranyozás, letörli egy vulkán, egy új tenger, egy homokvihar.”Sulyok Gabriella Sopronban született, műterme ma is itt, a lakása Budapesten van. Sopron átitatta egész hovatartozását, ebben a városban tud otthon lenni. A legérdekesebb téma számára az ember, a természetben, a tájban is őt keresi. Képein a vonalak szépsége, ritmusa kimeríthetetlen mélységeit fejezi ki a világnak. Alázattal.

– Ifjúságunkban a Kisherceg bűvölt el, aztán amikor megismertem Saint-Exupéry ezen könyvét, láttam, hogy ez is gyönyörű. Az Éjszakai repülés örök érvényű dolgokról szól. Mindannyiunkban megvannak ezek a gondolatok, de egy író ember meg is tudja fogalmazni őket – mondja Sulyok Gabriella Munkácsy-díjas grafikus.
– Évtizedekkel ezelőtt volt egy kiállításom Budapesten, annak a mottójául is a fenti pár sort választottam. Azóta még sokkal-sokkal aktuálisabb lett ez az idézet. Minden generációnak, minden létező emberi kornak, időnek, játéknak a színtere ugyanaz. Mégis, a mai ember nagyon elvetette a sulykot, sokkal jobban bízik a maga által kreált dolgokban, mint a természetben vagy önmagában. A mindenség alkotóereje teremtett minket is. Örökös tanulság kell, hogy legyen számunkra az alázat mint magatartás fontossága. Sokszor háborog az ember, ha valami éri, hogy miért velem, miért most… A természet jobban tudja! Ha valaki kellő alázattal néz utána a dolgoknak, rájön, hogy minden mindennel összefügg.
– Mindaz, ami az emberiség történelméből fennmaradt, óriási kincs. Minden nagy emberi kérdés eleven marad, az ember érzi az öröklét ízét. Ha nem tenné, akkor a remény reménytelenséggé változna. A mai korszellem hátulütője a mai emberre jellemző individuális gőg. Sokkal több egyéni erő és figyelem kell ma ahhoz, hogy valaki rátaláljon a saját értékrendjére és meg is tudja őrizni azt. A nap mint nap ránk ömlő információtömeg kivédhetetlen. A felkínált dolgokkal szemben fellépő gyanakváson túl kell lépnünk már ahhoz is, ha a jót, az értékeset akarjuk befogadni.
– A világ egy gyönyörű szövet, az ég ugyanolyan mozgalmas, mint a föld. A rajzaim sekélyesebbre sikerülnek, mint a természet vonalai. A Fertőn a víz mozgásából lesek el valamit, Szicília partjainál a tenger fölötti pára és a vulkánok gőze alkotta ködöt raktározom el magamban. Gyakran nézelődöm így és figyelem a világot. Mindent meg kell élni, mert csak az élményből lehet alkotni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíj a külföldön tanulóknak

Külföldön tanulók és kutatók kaptak ösztöndíjat tegnap a megyeházán. A 2.800.000 forint alapítói… Tovább olvasom