Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Mindkét iskolaorvosi állás üres

Mosonmagyaróváron két főállású iskolaorvosi állás van, ám mindkettő betöltetlen. Egyelőre a gyermekorvosok látják el ezeket a feladatokat, ám félő, hogy az egészségbiztosító megvonja a támogatást, mondván, így is meg tudja oldani a város a tennivalókat.
Mint arról már lapunk is beszámolt, az egész megyében komoly gondok vannak az iskolaorvosi állásokkal (Idősödő iskolaorvosok a megyében, Kisalföld, 2006. április 12.). Több státus üres, ráadásul a gyógyítók zöme 65 éven felüli nyugdíjas. A fiatalok számára nem vonzó a „közalkalmazotti” terület, ugyanakkor a diákok között egyre több az egészségügyi problémával küzdő gyerek.
Folyamatosan nő a mozgásszervi rendellenességben szenvedők száma, sok a gerincferdüléses, hanyag testtartású és lúdtalpas diák, az allergia is mind többek mindennapjait nehezíti meg. A számítógépes negatív hatások eredményeként gyakoriak a látásproblémák is. A mozgáshiány és a helytelen étrend miatt pedig jelentős számú iskolás túlsúlyos. És persze egyre égetőbbek a mentálhigiénés gondok, a cigaretta, az alkohol és a drog is.
Mosonmagyaróváron két főállású iskolaorvosi státus van. Mindkét helyre keresik a jelentkezőket, az állásokat nem csak a megyében hirdették meg, ám eddig mindössze egyetlen érdeklődő akadt – tudtuk meg Király Csabánétól. A mosonmagyaróvári polgármesteri hivatal egészségügyi koordinátora érdeklődésünkre elmondta: a doktornő a Nyírségből jelentkezett, szolgálati lakást kért, ráadásul hatvan év feletti. A kora miatt azonban a város vele nem látta volna hosszú távon megoldottnak a kérdést.
További gondot jelent az is, hogy az alkalmazás feltétele az iskolaorvosi szakvizsga is, ami Mosonmagyaróváron a gyermekorvosként praktizálók közül is csak egy doktornak van.
Eddig 60 kilométerről egy idős orvos járt a városba, de az ingázás mellett egészségügyi problémái is jelentkeztek, így mindenképp kell keresni a helyére új kollégát. Az önkormányzat a gyerekek vizsgálatát az intézményekben természetesen ellátja továbbra is a helyi gyermekorvosok segítségével, akik ezért pénzt kapnak, de a város már így is kevesebb támogatást kap.
Félő továbbá, hogy a jövőben az egészségbiztosító még több pénzt von el, ha a törvényben meghatározott ideig sem találnak főállású iskolaorvosokat, mondván: az önkormányzat így is meg tudja oldani a kérdést. Jóllehet a gyermekgyógyászokra így óriási teher hárul, arról nem is beszélve, hogy a Hunyadi- és a Haller-iskolákban a szakképzések miatt a hagyományosnál több szűrővizsgálatot kell végezniük a gyógyítóknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szavak titkos élete

Elszigetelt pont az óceán közepén. Olajfúrótorony, ahol csak férfiak dolgoznak, és ahol baleset… Tovább olvasom