Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Mindössze 48 órán múlik az életben maradás

Az A típusú influenzafertőzés a páciensek többségénél pár nap alatt lezajlik, szövődmény nélkül gyógyul.
Néhány betegnél viszont - ma még ismeretlen okok miatt - súlyos szövődmények fejlődnek ki. Ez lehet vírusos tüdőgyulladás, amelynek jellemzője a magas láz, köhögés, gyorsan bekövetkező légzési elégtelenség. Ugyanakkor a vírusfertőzés nyálkahártya-pusztító hatása miatt a tüdő érzékeny a bakteriális fertőzéssel szemben, másodlagosan tehát baktériummal felülfertőződve alakulhat ki tüdőgyulladás.

- A gyulladásos folyamatok nagymértékben gátolják azt, hogy oxigén jusson a tüdőből a véráramba. Ezt orvosi nyelven heveny tüdőkárosodásnak nevezik, amelynek során elpusztul a tüdőnyálkahártya, víz árasztja el a léghólyagocskák űrterét, és agresszív gyulladásos folyamatok gátolják a normális gyógyulást. A tünetcsoport legveszedelmesebb eleme az oxigénhiány, amelynek kezelhetősége alapvetően meghatározza a beteg sorsát - fejtette ki a nagykanizsai főorvos.

Utalt arra, hogy a nemzeti influenza-pandémiás terv tartalmazza a vírusellenes szerek alkalmazásának alapelveit, amelyek értelmében a kezelést a tünetek jelentkezését követően 48 órán belül el kell kezdeni. A Magyarországon forgalomban lévő, ehhez szükséges szerek alkalmazása csökkenti a tünetek fennállásának idejét, a betegség súlyosságát, de csak abban az esetben, ha valóban 48 órán belül elkezdik adni őket.

Egy, az amerikai kórházak intenzív osztályainak tapasztalatait feldolgozó közlés szerint nem halt meg olyan beteg, akinél időben elkezdték az antivirális kezelést.

Brünner Szilveszter aláhúzta azt is, hogy az eddigi ismeretek ellenére ma még számos fehér folt tarkítja a betegség kórélettani hátterét, terápiás lehetőségeit. Nem tudjuk például azt, hogy a szezonális influenzával ellentétben miért a fiatalabb korosztályban alakul ki súlyos szövődmény. Miért van az, hogy egyes emberek típusos tünetekkel pár nap alatt átvészelik a megbetegedést, mások pedig vírusos tüdőgyulladást kapnak?

- De azt meg végképp nem tudom megmondani, hogy hol a határ a beteg és az orvos felelőssége közt akkor, amikor nem él valaki az egészségügy számára milliárdokba került védőoltás lehetőségével - tette hozzá a főorvos.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Estére elérheti hazánkat a hamufelhő

Estére elérheti Magyarországot az észak-nyugat-európai légiközlekedést megbénító vulkáni hamufelhő.… Tovább olvasom