Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Mindszenty József emlékére állítottak szobrot Tótkomlóson

Tótkomlóson ünnepélyes keretek között avatták fel Mindszenty József bíboros-hercegprímás szobrát hétfőn. A Békés megyei kisváros lakosainak, egyházi, nemzetiségi és civil közösségeinek akaratából állítottak emléket a mártír egyházfőnek, a költségeket a Szeged-Csanádi Egyházmegye vállalta magára - hangzott el az ünnepségen.
Schmidt Mária, a budapesti Terror Háza Múzeum főigazgatója ünnepi beszédében méltatta Mindszenty József kiemelkedő szerepvállalását a huszadik század vérzivataros éveiben. "A bíboros bátorsága, hitéhez való hűsége mindannyiunk számára azt példázza, hogy a gonosznak ellenállni kötelesség. Hálával tartozunk neki, mert azok helyett is helyt állt, akik számára az élet más feladatot jelölt ki, nevezetesen hogy túléljék a diktatúrákat és megtartsák a nemzetet" - mondta.

A főigazgató kiemelte: Mindszenty József fellépett az emberi jogokat sértő gyakorlattal és az emberellenes ideológiákkal szemben, függetlenül attól, hogy azok "a fajvédő nemzeti szocialista eszmékből vagy a kommunista utópiákból eredeztetették magukat". A bíboros a legjobb magyar tradíciókat képviselte, a szabadságot, az emberi jogokat, az emberiességet, a könyörületességet, a méltányosságot és a rendet. Tiltakozott a szlovák lakosságcsere, a délvidéki magyarok tömeges lemészárlása, a német kisebbség kitelepítése ellen. Magyarország lelkiismeretévé vált, aki példát mutatott abban is, hogy az ostrom után nem költözött be az esztergomi prímási palotába, hanem Budapesten maradt, hogy mutassa, eggyé vált az országgal - mondta a főigazgató.   

MTI Fotók: Rosta Tibor

Hozzátette: Utolsó éveit Bécsben kellett töltenie. Ezzel kapcsolatban VI. Pál pápának azt írta: "kész vagyok elhagyni hazámat, hogy száműzetésben folytassam vezeklésemet egyházamért és népemért" - idézte Schmidt Mária Mindszenty József szavait.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök arról beszélt, hogy a hit könnyebbé teszi a szenvedések elviselését. A testi-lelki szenvedés önmagában soha nem lesz érték, csak akkor, ha beoltjuk szeretettel. Mindszenty Józsefnek valószínűleg a végtelen hit és szeretet adott erőt a vértanúsághoz - fejtette ki. Hozzátette: Mindszenty tudta, sok mindenben legyőzhetik, de azzal is tisztában volt, hogy a végső győztessel ő áll szövetségben. Legyőzve győz - utalt a bíboros jelmondatára a megyés püspök.

Az ünnepségen a történelmi egyházak képviselői közösen szentelték meg a szobrot. Kiss-Rigó László áldását kérte a szobor mellett elhaladó és megálló emberekre is.

Olvasóink írták

 • 3. 48as 2013. május 07. 20:28
  „Az 56-os forradalom legnagyobb történelmi hibája az volt, hogy a számtalan kommunista bünözö közül csak néhányat végeztek ki a forradálmárok, nem így a náciknál, ahol alapos volt a számonkérés. -------A FIDESZ csak ígérte a számonkérést, de nem teljesítette. Az ok valószínü kézenfekvô, mivel soraik között ugyanannyi tisztázatlan multú ember forog, mint a többi pártoknál, ezért szükséges volt a döntés, hogy a múltat lekell zárni úgy ahogy van, mivel minden pártot terhelhetnek az elmúlt események.”
 • 2. 48as 2013. május 07. 20:13
  „1._csutak_ 2013.05.06. 23:16

  Gondolom a legtöbben, és én sem rendelkezünk elegendô ismerettel, ezért könnyü bennünket manipulálni. ---------------Lehetne egy kicsit bôvebben dokumentálni, hogy mirôl szól a vádad?”
 • 1. _csutak_ 2013. május 06. 23:16
  „Milyen pap az aki eltűri, hogy hamis váddal, rá hivatkozva embereket végezzenek ki?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: fontos, hogy átlátható körülmények között folyjon le a választás

Több szervezet jelezte, nem látják biztosítottnak az átlátható és ellenőrizhető választást. Gulyás Gergely szerint a kérdéses pontok jelentős része a végrehajtási rendeletre tartozik, amely még nem jelent meg.
Tovább olvasom