Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Mini, gépesített konyhalabor

Szinglik, gyermektelen fiatal házasok, garzonba visszavonuló idősek körében nálunk is kezd népszerűvé válni a „konyha egy szekrényben” megoldás, azaz a minikonyha. A lakberendezés eme kaméleonja jószerével mindentudó.

Kattintson a képre!
Akiknél kicsi a lakás, akik nem főzőcskéznek naponta több fogásos lakomákra, akik szeretik az extra lakberendezési megoldásokat, azoknak fejlesztették ki és ajánlják a „szekrénykonyhákat". A helytakarékos, praktikus, esztétikus minikonyhák valóságos átváltozó művészek: használatban mindennel felszerelt, komplett és kényelmes főzőhelyek, tárolók, mosogatók, használat után az ajtók becsukásával vagy rolók lehúzásával pedig a többi bútordarabbal harmonizáló szekrények. A lakás stílusához illően választható, egyre gazdagodó kínálatban modernebb, két-három részre osztott, dekorlapos felületekkel, divatos foggantyúkkal, fémszegéssel készülő, görgőkön mozduló változat éppúgy van, mint a dédik robosztus, tömörfa, szegőlécekkel ékesített, kétajtós, tekintélyes szekrényére emlékeztető.

Amiben persze van minden, ami a modern, minimalista, ám gyors és praktikus konyhának kelléke: jól működik, higiénikus és roppant kényelmes. Akárha egy jól felszerelt, gépesített kis konyhalabor lenne. Az alsó traktusába természetesen be van építve a tűzhely, a hűtőszekrény, a mosogató, esetleg a mosogatógép is. A főzőlapok és a mosogatómedence között van egy kis előkészítésre alkalmas felület, a nagyobbaknál a mosogatógép fedlapja fölül kihúzható polc képez munkalapot. A mosogatómedence alatti részből fiók, tárolórács húzható ki. A felső elemben néhány polc szolgálja a kávé- vagy teafőzőgépet, a mixert, a darálókat, a gyümölcscentrifugát, ide tehetők a tányérok, csészék, poharak, fűszertartók. Amik persze egy roló lehúzásával, egy ajtó becsukásával szemvillanás alatt eltűntethetők. Vannak olyan változatok, amelyeknek felső része egy okos vasalat segítségével rácsukható az alsó elemre.

A „dédi szekrénye" típusokban az alsó és a felső traktust többnyire dekorcsíkos csempe vagy azt utánzó műanyaglapos rész választja el egymástól, akárha igazi konyhafalrész lenne. A rusztikus szekrény ajtóinak nagy belső felülete kiváló tároló szűrőnek, merőkanálnak, szedőlapátnak, fakanálnak, száradó konyharuhának és sok minden másnak. Készül a régi szekrényesek között olyan darab is, amelynek egyik ajtója duplafalú, belső lemezrétege lehajtható, s egy alátámasztó lábbal étkezőasztallá alakítható. A könnyedebb darabokat kedvelőknek a múltszázadi lakberendezést idéző minikonyha-szekrények ajtóit nem tömör fából készítik, hanem a felső rész üveges, hogy egy szép, korhű függönnyel méginkább megidézhesse a régi hangulatot – mögötte-benne elrejtve a legmodernebb konyhatechnikát.

 
Szekrényasztal

A bútorvilágot bemutató legutóbbi hazai kiállításon számos olyan újdonságot vonultattak fel a tervezők és a gyártók, amelyeket kifejezetten a kis lakásokban önálló életet kezdő fiataloknak szántak. A sok praktikus bútordarab, berendezési trükk közül kiemelt figyelmet érdemel az „étkező a konyhaszekrényben" megoldás  – helytakarékos és esztétikus. A konyhaszekrény alsó elemébe applikálták be az asztalt, olyan módon, hogy az étkezőlapot betolva lábai a korpusz síkjába kerülve mintegy annak díszét képezik. A kerekeken kigördített asztalnál ketten-hárman kényelmesen étkezhetnek, sőt, a lapot szétnyitva és a szekrényből teljesen kivéve az asztalt nagyobb család, vendégsereg is körbeülheti. Munka közben is megkönnyíti az asztal a háziasszony dolgát, ha kissé kihúzza értékes rakodó- vagy munkafelületet nyer vele a tűzhely közelében. Kaphatók az asztalhoz apró, kerek, egymásba rakva kis helyen tárolható székek is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angyali üvegek

Kisebb-nagyobb italokat, üvegeket ötletesen csomagolhatunk be ezzel a technikával. Tovább olvasom