Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Mini szennyvízkezelő rendszer épült Tarnamérán

Húszmillió forintos költséggel saját szennyvízkezelő rendszert építtetett ki intézményeinek ellátására a tarnamérai önkormányzat - tájékoztatott Timár László polgármester.
Az önkormányzat a beruházás céljára a Decentralizált Helyi Önkormányzati Fejlesztési Támogatási Program pályázatán 19 millió forintot nyert 2009-ben, amit egymilliós saját erővel egészített ki.

A mini szennyvízkezelő rendszer műszaki átadása az elmúlt év végén megtörtént. A már üzemelő tisztítómű a szennyvizet ártalmatlanítja, majd a községen keresztül folyó Kistarna-patakba vezeti, ahonnan pedig a Tarnába kerül, kifogástalan minőségben. A rendszer tesztelése folyamatos, működése eddig hibátlan volt. A próbaüzem ez év augusztusáig tart.

Számítások szerint ezután évente két-három alkalommal kell majd gondoskodni a szennyvíziszap elszállításáról, ami a korábbiakhoz képest jelentős megtakarítást jelent, mert a beruházásnak köszönhetően a tarnamérai közintézmények - a polgármesteri hivatal, az iskola, a könyvtár, a bölcsőde - egy hálózatra kapcsolódhattak. Az önkormányzat sajáterős hozzájárulása egy év alatt térül meg.

Timár László az MTI kérdésére elmondta, hogy a lakosság nem csatlakozhat rá a mini szennyvízrendszerre, ahhoz nem elegendő a kapacitás. További gond, hogy egyre kisebb a remény a térségi csatornahálózat megépítésére. Tarnaörs gesztorságával létezik ugyan a közműtársulás, lakossági igény is lenne, de az emberek elszegényedtek az utóbbi egy-két évben, mind kevesebben tudnák vállalni a háztartásonként 300 ezer forint körül alakuló rákötés költségét, illetve a vízfogyasztás után kiszámított csatornadíjat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP átírná fővárosi listáját

A Magyar Nemzet információi szerint az MSZP-nél felmerült, hogy újra kellene gondolni a párt tavaly,… Tovább olvasom