Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Minimálbér-variációk Európában

Hol, kik és milyen szempontok alapján állapítják meg a minimálbért az európai országokban?

A kormány és a szakszervezetek a három elemű minimálbér bevezetését javasolják, a munkáltatói érdekképviseletek ezt elutasítják. Hol, kik és milyen szempontok alapján állapítják meg a minimálbért az európai országokban?

Egyezkedések

Lengyelországban hasonlít a magyar gyakorlathoz a minimálbér meghatározása. A kormány a munkaadói és munkavállalói képviseletekkel együtt, a szociális és gazdasági bizottságban dönt az emelésről. Amennyiben nem sikerül megegyezni, a kormány önállóan dönt. Az előző kormányzati időszakban Magyarországon is lehetőség volt erre, de a jelenlegi kormányzat visszaállította az Országos Érdekegyeztető Tanács a minimálbérre vonatkozó kizárólagos jogosítványát.     A szlovák szisztéma hasonló. Ebben az országban szintén a közös döntés a cél, de például az utóbbi években nem sikerült kölcsönösen elfogadható mértékben megegyezni. Ezért a kormány döntött az emelésről.

Az európai uniós országokban jelentősen eltér a gyakorlat a minimálbér meghatározását illetően. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban elmondták: Csehországban például az egyes munkakörök szerinti 12 elemű kötelező bértarifa rendszert alkalmaznak. A legalacsonyabb tétel az országosan kötelező minimálbér, a legfelső kötelező tétel ennek több mint kétszerese. A minimálbér összegét nem az érdekegyeztető partnerek állapítják meg, mint nálunk, hanem a kormány az árindex alapján.

Nincs valamennyi európai uniós tagállamban jogszabályban előírt országos minimálbér. Több államban ágazati kollektív szerződések garantálják a legkisebb keresetet. Ilyen ország Ausztria, Dánia, Finnország, Németország, Olaszország, Svédország. Országos ágazatközi kollektív szerződésben rendezik a kérdést Belgiumban és Görögországban. 
   
A kötelező minimálbért is különféle módon határozzák meg az egyes országokban. Franciaországban például évente, de nyáron igazítják a minimálbért az inflációhoz, illetve a fizikai munkavállalók órabér-emelkedéséhez.
   
Spanyolországban általában szintén évente emelik a minimálbért, de ha az infláció magasabb a tervezettnél, akkor félévente is lehetséges ez.
   
Portugáliában a szociális párbeszéd bizottsággal konzultálva dönt a kormány évente az emelésről. Az Egyesült Királyságban az alacsony bérek bizottságának javaslata alapján döntenek a legkisebb bérről.
   
Írországban a miniszteri rendelettel előírt minimálbér teljesítése alól a munkaügyi bíróság határozata alapján legfeljebb egy évre felmentést kaphat a munkáltató. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujjlenyomatot hagytam magam után

Kovácsné Cseh Annamáriaként mutatkozott be, ám ezzel meg is adott minden információt, melyet… Tovább olvasom