Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Miniszter a privatizációról

A privatizációs szervezet új menedzsmentje két hónap alatt dolgozza ki a legnagyobb állami tulajdonú vállalatok, illetve cégcsoportok sorsával foglalkozó vagyonpolitikai koncepciót – hangsúlyozta László Csaba pénzügyminiszter.
A követendő privatizációs alapelvek közül a pénzügyminiszter az egységes vagyonkezelést emelte ki. Elmondta: a cél, hogy a vállalkozói típusú vagyonelemek az ÁPV Rt.-hez kerüljenek és azoknál a cégeknél, ahol a tartós állami tulajdont a nemzetgazdaság stratégiai érdekei nem indokolják, privatizációra kerüljön sor.
László Csaba immár többedszer leszögezte: a közeljövőben nem tervezik sem a Mol, sem a Richter állami tulajdonban lévő részvényeinek értékesítését.
Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. kedden kinevezett vezérigazgatója elmondta, hogy a szervezet jelenlegi vagyonának értéke 860 milliárd forint, míg a kötelezettségállomány 120 milliárd forint körül alakul.
Hozzátette: mivel a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) és a minisztériumoktól az ÁPV Rt.-hez kerül a későbbiekben a vállalkozói vagyon, ezért mindkét érték növekedhet a jövőben.
Az ÁPV Rt. új vezetése felülvizsgálja a privatizációs szervezet idei üzleti tervét és nagy valószínűséggel módosítja a jelentős költségvetési bevétellel számoló dokumentumot – hangsúlyozta, hozzátéve: a laza vagyonkezelés igényeit a büdzsé nem tudja finanszírozni. Példaként a privatizációs tartalék feltöltésére idén a költségvetéstől igényelt 137 milliárd forintot említette a vezérigazgató.
László Csaba pénzügyminiszter minden tekintetben törvényesnek nevezte a privatizációs szervezet korábbi igazgatóságának és vezetőjének leváltását, illetve az újak kinevezését. A miniszter hangsúlyozta a folytonosság fenntartásának fontosságát, ezért mint mondta, legalább két évig nem kívánnak a szervezet felállásán változtatni.
László Csaba semmi rendkívülit nem lát a korábbi vezetés menesztésében, mint mondta: 1998-ban is visszahívták az igazgatóság minden tagját. „ Azt pedig, hogy az új menedzsment kinevezése azonnal megtörtént, és nem vett igénybe másfél hónapot, mint négy évvel ezelőtt, kifejezetten szerencsésnek és az üzleti életben természetesnek tartom " – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni csalók Ausztriában

Három soproni polgárt vádolnak csalással Alsó-Ausztriában. A hatóságok további károsultakat… Tovább olvasom