Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Miniszteri rendelet az autóbontásról

A javítás nélkül beépíthető bontott autó-alkatrészeket kék, míg a javítható vagy felújítható alkatrészeket piros színnel kell megjelölniük az autóbontóknak, és a számlán is fel kell tüntetniük a színjelzést - egyebek mellett ezt tartalmazza a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter rendelete, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.
Autót bontásra, csak regisztrált bontó-hulladékkezelő vállalkozás vehet át. Az átvétel előtt be kell szereznie a cégnek a közlekedési hatóság bontási átvételi igazolását.

Az igazolás kiállítása előtt a bontónak a következő vizsgálatokat kell elvégeznie: ha azonosítható a jármű, akkor ellenőriznie kell az alváz- és a motorszám eredetiségét, majd ezeket a számokat össze kell vetnie a bontást kérő által átadott okmányban szereplőkkel. Az adatokat a bontó cég rögzíti a közlekedési hatóság informatikai rendszerében.

A hatóság által ezt követően kiállított bontási átvételi igazolás - egyebek mellett - tartalmazza az átvett jármű tulajdonosának személyi adatait, a nyilatkozatát arról, hogy a járművet nem kívánja tovább üzemeltetni, majd alá is kell írnia az okmányt a tulajdonosnak.

A járműbontó köteles ellenőrizni a kinyert alkatrészek minőségét.

Olvasóink írták

  • 2. KamuNeni 2009. november 24. 23:03
    „Hajra magyarok. Csak igy a romlas utjan. Az auto ipar az egyik legnagyobb iparag a vilagon es az egyik ami a legtobb penzt hozza. MO-n ezt a penzt gyokereben elvagjak a sok hulyeseggel. Hajra es igy tovabb szetrombolni egy orszagot gazdasagilag!!”
  • 1. micsibucsi 2009. november 24. 22:15
    „Ez az tovább csökkenteni a bürokráciát!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszóházhálózat épül a Balatonnál

Újdonságnak számít, hogy télen-nyáron működő interaktív játszóházhálózat épül ki a Balatonnál az… Tovább olvasom