Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Minőségi vendéglátás

Megyénkből három étterem került be a száz legjobb magyar éttermet bemutató igényes kiadványba. A soproni Perkovátz-ház, a fertőrákosi Ráspi és a győri La Maréda. A Pénz Beszél hétről hétre bemutat egyet a sikeres gasztronómiai helyek közül.
Három éve, éppen az uniós csatlakozás napján nyílt meg a La Maréda étterem. Nagyon gyorsan kivívta magának a helyet a legjobbak között. A sikerről Szabó László tulajdonossal beszélgettünk.

– Nem ez volt az első szereplésünk ebben a gasztronómiai kiadványban. Már tavaly is szerepeltünk a legjobbak között. Akkor 14 ponttal kerültünk a top 100 közé, meglehetősen újoncként, de idén már 16 ponttal a száz legjobb középmezőnyébe kerültünk.

– A kiadványt idén is anonim tesztelők és a véleményüket nevükkel vállaló szerzők alkották meg, akik 20 pontos egységes minősítési rendszer alapján értékelték a kiszűrt vendéglőket. Az ételek és italok minősége mellett a felszolgálás profizmusa és a környezet egységessége is górcső alá került.

– A minősítők a korábbi elveknek megfelelően a 20 pontból 12 pontot adtak maximum az ételek minőségére, változatosságára, koncepciójukba való illeszkedése alapján. További négy pontot lehetett maximum kapni az italválasztékra, és ugyancsak négy pontot lehetett elérni a hely hangulatával és a felszolgálás profizmusával kapcsolatos megítélésre. Sőt, a tavalyi „átvilágítás" óta megtett utat is vizsgálták. Az értékelők szempontjai közé tartozott az is nagyon helyesen, hogy az éttermeket a százból, legyenek azok bármilyen stílusúak és árfekvésűek, nem egymással hasonlították össze, hanem saját koncepciójuk megvalósítását kérték rajtuk számon. Így a valós fejlődést lehet követni és értékelni.

– A fejlődés a kapott pontok alapján a La Marédában is kézzelfogható. Ez örömteli is, mert visszaigazolja az étterem törekvéseit, ugyanakkor jelzi a hiányosságokat is. Milyen részletek kaptak kritikai észrevételeket?

Meg kellett küzdeni a vendégekért, és hosszú, kemény munkába telt, hogy napjainkra ide eljutottunk.
– A minősítők szerint a La Maréda előnyére válik az igényes belső kialakítás. A klasszikusan elegáns nagyterem a nyugodt, kifinomult, művészi stílusával bűvöli el az idelátogatókat, míg a meghitt hangulatú különtermünk a legkülönfélébb asztaltársaságok számára nyújt megfelelő keretet, hangulatot a kellemes üzleti megbeszéléshez vagy éppen meghitt családi, baráti vacsorához. A vidéki éttermek közül kevés ilyet lehet találni. Az ételt is olyan jónak minősítették, ahogy az kinéz. Jónak értékelték és szép törekvésnek tartották az étterem hagyománykövető voltát, hiszen az épületben az 1800-as évek óta folyik vendéglátás, és ez az étlapon is tükröződik. Ugyanakkor kifogásolták, hogy az étterem jellegének kontúrjai nem elég élesek. Nincs egységes stílus. Azért kaptunk „csak" 16 pontot, mert nagy fejlődési lehetősége van az étteremnek. Bíznak a fejlődésben.

– Az elismerések azt mutatják, az elmúlt három év sikeres volt.
Elégedett?

– Az elismerések jólesnek. A kezdetektől arra törekedtünk, hogy a legjobb éttermek között legyünk. Ez nem könnyű. Győrben sok a jó vendéglő, és azért tegyük a szívünkre a kezünket, a jók között jónak vagy a legjobbak között lenni nagy elismerés. Szerencsére igényes vendégkörünk van, akik újabb és újabb kihívásokat jelentenek nekünk.

– Az étterem talán ennek köszönhetően is folyamatosan megújul. Bővültek egy szép télikerttel és egy hangulatos terasszal. Úgy tűnik, a nyitás előtti számítások beváltak.

– Igen. Bár az első időben megijedtünk, hogy túl elegánsra sikerült az étterem, és a vendégek magas éttermi árakat gondoltak a küllem mögé. Ám az árak nem voltak és ma sem olyan magasak. Ennek ellenére meg kellett küzdeni a vendégekért, és hosszú, kemény munkába telt, hogy napjainkra ide eljutottunk. Büszkék vagyunk az eredményekre, a szakma ítéletére, amelynek köszönhetően elnyertük a Magyar Turizmus Rt. minőségi díját. Ez alap arra, hogy európai minőségi díjért is indulhassunk. Nem állhatunk meg, a törzsvendégeink a hajtóerőnk.

Heller László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 éves terrorellenes küzdelemre készülnek a britek

Nagy-Britanniának közel tizenöt éves küzdelemre kell felkészülnie az iszlamista terrorizmussal… Tovább olvasom