Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Minőségtudatos fogyasztást erősít a nemzeti termékkosár

A vásárlók között egyre inkább előtérbe kerülő minőségtudatos fogyasztást erősíti a Nemzeti Fogyasztói Termékkosár kezdeményezés - mondta Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója.
A termékkosár összeállítása révén olyan, a hazai fogyasztók értékelése alapján összeállított árucikkekről értesülhetnek a vevők, amelyek minőségben és ár/érték arányban egyaránt kiemelkedők.

Pintér István szerint a kezdeményezés túl azon, hogy elsősorban a biztonságos, garantáltan jó minőségű magyar termékeket ajánlja a fogyasztóknak, segít kiszűrni a veszélyes cikkeket is.

Magyarázatként hozzátette: az Európai Unió területére az idén mintegy 1600 minőségileg kifogásolható kereskedelmi termék érkezett.

A Nemzeti Fogyasztói Termékkosár programban - amelyet 27 uniós tagország tapasztalatait felhasználva dolgoztak ki - novemberben a www.termekkosar.hu honlapon egy adott árucikkről, a kenyérről mondhatnak véleményt a fogyasztók. Íz, alapanyagok, csomagolás és ár alapján dönthetik el, melyik kenyérféle a hónap terméke.

Decemberben egy újabb termékről szavazhatnak, várhatóan egy, az ünneppel összefüggő árucikkről mondhatnak véleményt.

A termékkosár kezdeményezés második moduljában a minőségtanúsított és díjazott termékeket gyűjtik össze.

A jövőre induló harmadik modulban a gyermekes családoknak állítanak össze termékkosarat.

A főigazgató elmondta, hogy jövő márciusban bevezetik a Fogyasztó Barát Emblémát, amit azok a vállalkozások kaphatnak meg, amelyek mindenben jogkövető magatartással bírnak és plusz szolgáltatásokat is kínálnak a vásárlóknak.

Juscsák Dóra, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének vezetője a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy a Nemzeti Fogyasztói Termékkosár kezdeményezés előtti konzultáció nyírségi résztvevőinek 80 százaléka helyeselte, hogy legyen több magyar árú a boltok polcain, valamint továbbra is maradjon meg a szigorú fogyasztóvédelmi ellenőrzések rendszer.

Teschmayer Gábor, a megyei kormányhivatal főigazgatója elmondta, hogy Szabolcsban a szervezethez tartozó 14 hatóság 1.650 dolgozója az idén több közös, összehangolt fogyasztóvédelmi ellenőrzést tartott, s hatékonyan közreműködtek a különböző szabálytalanságok visszaszorításában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarlós: egységes fővárosra van szükség a felemelkedéshez

Az egységes fővárost nevezte a felemelkedés alapjának Tarlós István főpolgármester a Heti Válasz… Tovább olvasom