Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Mintafaluvá szeretnék fejleszteni Lipótot

Sikeres vállalkozásaihoz hasonlóan szeretné irányítani a települést Lipót új polgármestere. Tóth József Péter szeretné, ha Lipót „mintafaluvá” válna, s ingatlanjainak száma néhány éven belül megduplázódna.
Nyugdíjba vonuló elődjét váltva, több mint 70 százalékos támogatottsággal került októberben a falu élére Tóth József Péter, aki saját eredményén kívül arra is büszke, hogy a lipótiak 75 százaléka elment szavazni, jelezve, hogy szívükön viselik a falu sorsát.
A polgármesterként új, képviselőként azonban már nyolc éve dolgozó vállalkozó mintafalut szeretne varázsolni Lipótból – valójában már most az, hiszen a környező 15–20 községből ez az egyetlen nem önhibáján kívül hátrányos helyzetű település –, ugyanolyan vállalkozói szellemben dolgozva, mint az általa irányított hotel vagy a pékség élén.
„ A falu is egy vállalkozás: ugyanúgy költségvetése van, s itt is a gazdaságosság a fő szempont a működtetésnél, hiszen csak így érhető el további fejlődés” – mondta az új vezető, aki tapasztalatai mellett kapcsolatrendszerét is kamatoztatni szeretné munkájában.
Ami a település jövőjét illeti, a Zala megyei Kehidakustányt tekinti példaképnek, amely néhány év alatt – kihasználva a helyi termálvíz adottságait – évi 20 ezerről félmillióra növelte a faluba látogatók számát. Tóth Péter szerint erre Lipótnak is megvan minden esélye. Azonban nemcsak saját wellnesshotelét, hanem a faluban élő többi vendéglátó forgalmát is növelni szeretné. Vannak néhányan, hiszen tavaly 21-en fizettek idegenforgalmi adót a falu kasszájába, összesen 3,5 millió forintot. Mivel az állam e bevétel minden forintjához további kettőt tesz hozzá, csak ebből évente több mint tízmillió forint segíti a falu költségvetését. A polgármester többek között a marketing javításával növelné a turisták számát.
– A Magyar Szállodaszövetség nyugat-dunántúli régiójának alelnökeként gyakran járok szakmai konferenciákra, vásárokra, s úgy látom, a magyarok 90 százaléka még soha nem járt a Szigetközben. Erőteljesebben kell tehát hírt adnunk magunkról, amelyhez az első lépés egy honlap és egy információs kiadvány lehet, bemutatva a helyi kikapcsolódási lehetőségeket és az összes lipóti szálláshelyet. Az ő hírüket – beleértve a legkisebbekét is – segítek elvinni akár a határainkon túlra is, hiszen Bécs és Pozsony közelsége még számos lehetőséget rejt magában – mondta a polgármester.
Tóth Péter azonban az egyik legnagyobb lehetőségnek azt látja, hogy egyre többen vásárolnak nyaralót a faluban; ezt lovagolja meg a készülő „termálfalu”. Ez ugyan egyelőre csak a nevében falu, hiszen nem épületeket, hanem telkeket értékesít a 20 hektáros területet hasznosító három helyi vállalkozás – egyikük vezetője maga a polgármester –, az érdeklődés azonban annak ellenére nagy, hogy alig fejeződött be az

első parcellák közművesítése. Egyébként is jellemző Lipótra, hogy az idős házakat nyaralónak vásárolják meg és alakítják át, köztük 10–20 ingatlannak van külföldi – osztrák, német vagy holland – tulajdonosa.
A község határában első ütemben, közel hét hektáron 100 telket alakítottak ki, s bár csak két hónapja kezdődött el az értékesítés, több mint húsz már elkelt.
Bár elsősorban rendszeres üdülővendégekre számítanak vásárlóként, az engedélyeztetés előrelátóan úgy történt, hogy a véglegesen letelepedni vágyók előtt is nyitva álljon, azaz lakóházak építésére is alkalmas legyen. Tóth József Péter szerint ha gazdára talál mind a 260 telek, azzal megduplázódik a 700 fős falu ingatlanjainak száma, s ez további fejlődést jelenthet Lipótnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árusítsanak gyógyszert a benzinkutaknál?

Tovább olvasom