Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Mintegy 97 ezer elsőst írattak be állami iskolákba

Tavaly országosan 100 ezer 195 tanuló kezdte meg általános iskolai tanulmányait - közölte a Klik.
A 2013-2014-es tanévre 96 ezer 881 gyermeket írattak be első osztályba az állami fenntartású intézményekben az április 8-9-i beiratkozási napokon - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) csütörtökön.

Összehasonlításul tudatták: tavaly országosan 100 ezer 195 tanuló kezdte meg általános iskolai tanulmányait (a nem állami iskolákat is beleszámítva), ebből 84 ezer 101 az azóta államivá vált intézményekben.

A központ közleménye szerint tavaly 3861 első osztály indult, az idén - 27 fős osztálylétszámokkal számolva - 4128 osztályt terveztek a tankerületek, és még a beiratkozottak 2 százalékáról, 1978, az adott körzetben lakó gyermek elhelyezéséről kell gondoskodni. Többségük, 1137 leendő elsős Budapesten jelentkezett. A főváros mellett a legtöbb további férőhelyet Pest megyében (459) kell biztosítani.

Az elsődleges cél, hogy a kötelezően felveendő körzetes gyerekeket minden iskola a szükséges számú osztály indításával helyezze el, ha az intézmény adottságai ezt lehetővé teszik. Ha nincs elég hely az iskolában, egyéb megoldást kell találni az önkormányzatok segítségével, ez az elkövetkező hetek feladata - rögzítették.

Kiemelték: csak legvégső esetben engedélyezhető az osztálylétszám emelése (például olyan vidéki iskolában, ahol egy osztály indul csak, és a törvényileg engedélyezett 27 helyett több elsős lenne, vagy ahol nem tudnak több osztályt indítani), ha az erről szóló törvénymódosító javaslatot elfogadja a parlament.

A megnövekedett gyerekszámhoz szükséges pedagógusok számát a májusi tantárgyfelosztás elkészítése után lehet meghatározni. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ mindenhol a megfelelő szakmai színvonal biztosításával szervezi meg a köznevelési feladatok ellátását - olvasható a tájékoztatásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt 2014: kijavítani kell, nem visszavonni a rezsicsökkentést

"A fideszes rezsiátverés" helyett önköltségmentes lakás-felújítási programot indítunk az egész… Tovább olvasom