Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Mintha csak az adósokat védené a szabályozás

A felszámolásra kerülő, a fizetést halogató vagy az egyszerűen csak eltűnő építőipari cégek, megrendelők könnyen tönkretehetik alvállalkozóikat. A panasz egyre gyakoribb, megoldást viszont kevesen találnak.
Szinte nincs is olyan építőipari kisvállalkozás, beszállító térségünkben, amelynek még ne lett volna gondja kintlévősége behajtásával. A teljesített munka kifizetésének elmaradása előfordulhat csőd miatt leállt építkezésnél, mint például nemrégiben Győrött a Kossuth utca 30. szám alatti társasház kivitelezésekor, de más indokokkal, ürügyekkel is gyakran előállnak a megrendelők, hogy halogassák a törlesztést vagy egyszerűen eltűnnek.

Nem véletlen az óvatosság

– A szakmában mindenki óvatos, mert gyakran hallani nagyobb károkról. Velünk viszonylag ritkán fordult elő ilyesmi, de mikor igen, akkor bizony eléggé nehézkesen tudtuk a törvényeket betartva érdekeinket érvényesíteni. Azt tapasztaltuk, hogy a jogszabályok szinte csak az adósokat védik – nyilatkozta Dávid Ferencné, a Dávidbau kft. gazdasági vezetője. Elmondta, hogy korábban nagyobbat bukott kisvállalkozásuk, követelésük megtérítését azóta is hiába várják egy felszámolásra került cégtől. Abból az összegből valószínűleg már egy fillért se látnak. Igyekeznek megbízható, régóta a piacon lévő cégekkel szerződni, de sok az új vállalkozás és azokról hivatalosan nem sok érdemi információt szerezhetnek be.

Kockázatos sokáig mérlegelni

Egy-egy beszállítónál a vezetők energiáinak harminc százalékát az köti le, hogy futnak a pénz után. Többen is úgy érzik: „mintha csak az adósokat védenék a jogszabályok". Tapasztalataik szerint ritka az a cég, amely határidőre törleszt, ezért már annak is örülnek, ha késve, de fizetnek megbízóik. Persze a vállalkozók dönthetnek arról, hogy kötnek-e szerződést. Elvileg megtehetik, hogy nem vállalják a fizetés szempontjából kockázatos munkát, gyakorlatilag azonban muszáj, ha boldogulni akarnak.

Erőfölényben a megrendelők

Megelőzhető-e a milliók elvesztése, a hiábavaló munka, a kár? Dr. Pardavi László ügyvéd, akinek a kérdést feltettük, úgy véli, hogy az építőiparban általánosnak nevezhető jelenség a piac sajátosságaiból adódik. Elmondta, hogy szerződéskötéskor kell biztosítékot kérni, a polgári törvénykönyv lehetővé teszi a bankgarancia, a zálog kikötését. Utólag már késő ilyesmit kérni. Viszont előfordulhat, hogy a szerződéskötés során a megrendelő erre nem hajlandó.

Ez gyakran előfordul dr. Pardavi szerint, mert „sok az eszkimó, kevés a fóka", azaz a megrendelő nincs rákényszerítve a jogi, pénzügyi biztosítékok adására, válogathat a szolgáltatók közt. Az alvállalkozó – például egy festő vagy akár egy kisebb cég is – a piacon mellékszereplőnek számít. A tapasztalatok alapján sokszor egyáltalán nem is kötnek velük szerződést, vagy csak egy egyszerű feljegyzést készítenek a megbízásról.

Ha már baj van...

Ha már megvan a baj, a megbízó nem fizet, akkor kétféleképp kezdeményezhető bírósági eljárás. A vállalkozó illetékfizetéssel járó felszámolási eljárást kezdeményezhet – ilyenkor hatvan napja lejárt, nem kifogásolt számlára és a fizetésképtelenség megállapítására van szükség –, vagy fizetési meghagyással, keresetlevéllel fordulhat a bírósághoz. Utóbbi esetben a per elhúzódhat és szintén illetékfizetéssel jár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország már uniós hídfőállás

A száznyolcvan munkatársat foglalkoztató Rába Motorgyártó Kft. tevékenységétől további kétezer… Tovább olvasom