Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Mire figyeljünk a húsvéti sonka és tojás elkészítésénél?

A húsvéti ünnepek jellegzetes ételeinél, így a sonkánál és a tojásnál érdemes pár dologra odafigyelni a vásárlásnál és az elkészítésnél.
Az igazi, jó minőségű sonkán látszik, hogy a sertés combjából készült, és nem egy összedarált, adalékanyagokkal összepréselt húsról van szó - hívja fel a figyelmet a Magyar Élelmiszerbiztonági Hivatal főigazgatója. Szabó Mária arról is beszélt, hogy a füstölt sonkát nem kell hűtőben tartani, tárolására elég egy hűvös spájz. Alaposan és lassan kell főzni, ez azt jelenti, hogy ahány kilogrammos a hús, annyi óráig kell főzni lassú tűzön. Azért van erre szükség, mert így minden benne levő baktérium vagy káros anyag elpusztul.

Tojás vásárlásánál ügyelni kell arra, hogy tiszta, ép héjú tojást válasszunk - mondta Szabó Mária. Hozzátette: felhasználás előtt frissességét vízbe téve lehet ellenőrizni: ha lemerül biztos, hogy friss. Ha lebeg, akkor sem kell eldobni, de egyenként kell feltörni, és megnézni, hogy nincs-e valami baja.

Tojásfestésnél a díszítéshez használt festékre kell figyelni, mert annak is van ugyanis minőségmegőrzési ideje - hangsúlyozta a főigazgató. A boltokban kapható tojásfesték tulajdonképpen ételfesték, de lehet használni természetes színezőket, így áfonyát vagy a vöröshagyma száraz levelét. Szabó Mária arra is felhívta a figyelmet, hogy ruhafestékkel vagy temperával nem szabad megfesteni a húsvéti tojásokat. Az elkészült hímes tojást hűtőben kell tartani, ha később el akarják fogyasztani.

Mindkét élelmiszer hordozhat veszélyeket. A főigazgató ezzel kapcsolatban elmondta: ritkán a tojás beljesében is lehet szalmonella, ha azonban keményre főzik, akkor a kórokozó elpusztult. Ha olyan étel készül belőle, amit nyersen kell felhasználni, akkor fordulhat elő ételmérgezés. Ezért gyerekeknek nem szabad nyers tojásból készült ételeket adni. Sonkát csak hivatalos helyről szabad vásárolni, a sertésbetegségek ugyanis a sonkával bejuthatnak az emberi szervezetbe is.

Olvasóink írták

  • 15. flexsnake 2009. április 12. 19:51
    „Megveszed a konzervet, kinyitod és benne lakik a főtt sonka, ilyen egyszerű. Vegáknak van szójából készült is :D
    Tojást meg nem eszünk mert az tyúkpete. És benne figyel a a kakas genyója is. Gusztustalan.

    az ezer kilós sonkát ezer óráig kell főzni? Nem veszek elefántot , akkor se ha akcijos”
  • 14. flexsnake 2009. április 12. 19:51
    „Megveszed a konzervet, kinyitod és benne lakik a főtt sonka, ilyen egyszerű. Vegáknak van szójából készült is :D
    Tojást meg nem eszünk mert az tyúkpete. És benne figyel a a kakas genyója is. Gusztustalan.

    az ezer kilós sonkát ezer óráig kell főzni? Nem veszek elefántot , akkor se ha akcijos”
  • 13. sevenof9 2009. április 12. 18:49
    „arzenra immunis vagyok.

    a lenkei nagy Ő lett. ennyire?

    van tapasztalatom,semmifele hustermeket nem vagyok hajlando megvenni,teljesen mindegy,hogy tesco,cora,carrefour,walmart,auchan a neve a szemettelepnek,ahol mindenfele vackot arulnak.
    ebben sikeres volt a kommunizmus,teljesen elszakitotta a varost a videktol.”
  • 12. cselac 2009. április 12. 17:45
    „Kellemes a lábvíz, nem az ünnep.

    Csókolom.”
  • 11. Sziti 2009. április 12. 17:08
    „Igazad van gagarin.
    Legfontosabb, hogy meg tudjuk venni.
    A többihez mindenki ért.”
  • 10. gagarin 2009. április 12. 13:58
    „Sajnos vannak olyan honfitársaink,akiknek a pirosszemü-bibsi kormánynak köszönhetően ilyen gondjuk nincs!
    Mivel nem kerül rá!!!!!”
  • 9. joy 2009. április 12. 08:23
    „1némely bebődülőnek!
    Nem mindenki olyan vén, hgy 40 éve vezet háztartást, egy új házasnak minden recept új!

    A boltokban nem, csak a piacon kapható szalmonella. Ám az is leküzdhető a cikkben leírt módszerrel.

    A panelprolizó ökörenk: Ha nincs személyes tapasztalatod az ithhuni hiperek árukínálatáról, ne járjon a szád, szójazabáló senkiyankee!

    Kellemes Húsvéti Ünnepeket, jó kajákat mindenkinek!
    :o)”
  • 8. sörpocak 2009. április 12. 08:03
    „Nos, nem akartam már írni, de megteszem. A szalmonellát hőkezeléssel el lehet pusztítani.Túlnyomó részt. A tojást jól megmosom, a húst megsütöm, stb. Ha ezek be vannak tartva, nem lehet gond. Nyersen csak a kolbászhúst szoktam kóstolgatni. A tescoban meg mostmár normális árút lehet kapni-semmi közöm hozzájuk, csak mint kevés keresetű oda járok, pontosítok, oda IS járok-,de ugyanazt kapjátok a kis boltokban is, vagy a coop-ban, cba-ban, vagy bárhol. Tessék megnézni a gyártót a cimkén. Én megnéztem, és 10 bolt közül , milyen meglepetés, 10 ugyanazon termékeket árúlta.Azon nem vitatkozom, hogy az otthoni a legjobb. Sőt, csak az a jobb!!!! Régebben, mikor volt időnk disznyót nevelni, akkor csak a hazai volt. Ma már, amikor napi 12 órát dolgozik az ember és a többit, már nincs ideje otthon nevelni állatot.Maradnak a bóltok, bevásárló központok.Lekopogom, nekem még soha nem volt gondom a bevásárló központi hússal, de többször a kisboltban vásárolt szalámival, kolbásszal.Vttem is már vissza,hogy kissé más a szaga. Vagy szerencsém van, vagy mit tudom én.
    Kellemes Húsvétot!”
  • 7. trixi11 2009. április 12. 07:55
    „sevenof9
    Még azt nem árultam el neked, hogy nem Lenkei vitaminjait szedem! Nem is azt propagálja, hogy az Ő vitaminjait szedje mindenki, csak azt, hogy milyen mennyiségben!
    És képzeld saját disznóvágásból származó, házilag füstölt sonkát fogok a családommal elfogyasztani!
    Mindenkinek kellemes húsvétot kívánok!”
  • 6. andrisne 2009. április 12. 05:17
    „sevenof,inkább arzént egyél!”
  • 5. sevenof9 2009. április 11. 23:45
    „mi ugy csinaltunk sonkat,ahogy a domaszeki oregetol lattuk: 40 nap sozas, 2 het fustoles es nincs abban egy fia szalmonella se. akik meg egeszsegesen akarnak elni,azok egyenek sok-sok d-vitamint meg lenkei-fele okossagokat, a tobbieknek jo etvagyat!
    halkan jegyzem meg,hogy a mindenfele pacleben uszkalo mocsingot egye meg a tesco gazdasagos panelproli!”
  • 4. VásárhelyiÁgi 2009. április 11. 23:31
    „Ez a Szabó Mária sem hallott még a boltban vásárolt szalmonelláról! :)”
  • 3. sörpocak 2009. április 11. 22:22
    „Pedig igaz, hogy ahány kilós a sonka, legalább annyi óráig kell főzni. Ez általánosságban igaz. És az igazi sonkára igaz!!! A ma gyorspácolású sonkának nevezett(eredetileg lapockából, vagy tarjából készülő) húsokra már nem igaz. Mindenkinek a saját belátása és tapasztalata, hogy mikor érzi késznek a sonkáját. Ezt egyszerűen egy villával is elvégezhetjük. Ha a villa akadálytalanul-simán-belemegy a sonkába, akkor megfőtt. De kóstólással is ellehet dönteni. És ami fontos. Ha jó tojásokat akarunk enni, mindenféleképpen a sonka levében főzzük meg. Ha a sonka nem volt elég sós, (a megmaradt lében-ezt kóstolással ellenőrízhetjük, hogy elég sós-e)tegyünk sót. Ez arra szolgál, hogy a főtt tojásokat egyszerűen megtudjuk szabadítani a héjuktól, nem égnek rá a fehérjére, nem lesz a héjon a fehérje. És sokkal finomabb is a tojás. A sonka levét pedig mindenféleképpen tegyük el, akár a fagyasztóba is kiadagolva, mert akár krumplileves, paprikáskrumpli, vagy babgulyáshoz remek ízesítő. De lehet tenni krumplifőzelék, főzelékek, levesek ízesítésekor is belőle.
    És akkor ne beszéljünk a sonka mézzel való sütéséről. Hammm! Alig várom a holnapot, hogy elkészítsem a finomságok garmadát!:)Azért nem ma, mert idáig dolgoztam. áztatni már beáztattam, majd holnap a többi.
    Kellemes Húsvéti ünnepet!”
  • 2. Sziti 2009. április 11. 20:57
    „Szabó Mária biztos abban, hogy annyi óráig kell főzni a sonkát ahány kilós?
    Nekem egy kicsit ez gyanús.
    Én nem hiszem el, hogy egy háromkilós sonka három óra alatt fő meg, a négykilós meg négy óra alatt,
    ésígytovább.”
  • 1. micsibucsi 2009. április 11. 19:20
    „Mondtam én is az asszonykámnak, hogy csak ugyanúgy készítse mint már jó néhány éve mindig! Amikor még hiányában voltunk a hasonló okosságokat osztogató cikkeknek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttest a Dunában - tegnap még élve látták

Tegnap még sétálni látták a Duna parton azt a nőt, akinek holttestét szombaton délelőtt találták meg… Tovább olvasom