Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Mire kell odafigyelni használt sífelszerelés vásárlásakor?

Még mindig sokunknak anyagi nehézséget okoz kedvenc sportunk technikai feltételeit előteremteni, ezért szükséges lehetőségként kell kezelni a használt felszerelés vásárlását. Mit vegyünk? Mit ne vegyünk meg? Ezek számomra is ismerős kérdések. Ha a beszerzésnek ezt a módját választjuk, a következőkre kell mindenképpen figyelnünk:

Léc


A léc kiválasztása - ha már úgy gondoljuk, hogy technikailag
megfelelő - nem nagy tudomány. Ne vegyünk olyan lécet, amin szerkezeti sérülés van, pl. ha a kantni annyira ki van görbülve, hogy a siklófelület alá nyúló része is kilátszik. A komolyan sérült kantni nem, vagy csak nagyon nehezen javítható. Ne vegyünk olyan lécet sem, amelyiken a kantni fölötti, oldalsó héj hiányos, vagy nagymértékben sérült, mivel valószínűleg a léc magja is sérült. Ne vegyünk olyan lécet, amelyik szemmel láthatóan elgörbült. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy a két lécet talppal egymáshoz illesztjük. Ilyenkor tisztán látszik, ha valami nem stimmel. Öreg, fáradt léceknél előfordulhat, hogy kb. 30 centiről a csőrére ejtve "zörög", mint egy faléc. Ennek pontos okát nem tudom, de nem ajánlanék senkinek ilyen lécet megvételre.
Fontos tudni, hogy a léc használaton kívül is öregszik! A lécet a földre téve jól látható hidat veszünk észre, vagyis a léc közepe elemelkedik a talajtól. Ennek a hídnak köszönhetően lesz megfelelően rugalmas és kemény, úgy működik, mint a teherautók laprugója. Ennek következtében a léc állandó belső feszültség alatt van. Ez a feszültség még a sarokba állítva is dolgozik, a léc évek alatt még használaton kívül is kipuhul. Ha évente 2 hetet tudunk síelni, az optimális keménység 5-6 év alatt elvész. Egyszerűen lestrapáljuk a lécünket. Ha a lécek egymásra fordítva két ujjal könnyedén összenyomhatók, akkor már kiszolgálták előző gazdájukat. Az ilyen léc már csak olcsó tanuló segédeszközként használható, nem kár érte.
Nem jelent azonban problémát a siklófelület karcossága, csak akkor, ha az a karc már lövészárok. A karcokat a szervizben teljesen eltüntetik, az éves talp felújítás egyébként is ajánlatos. (Ilyenkor kitöltik a talp sérüléseit, waxolják, kantnit élesítenek). Ha a léc felső rétege szintén karcos, az is csak esztétikai hiba, csak akkor kell gyanakodnunk, ha valahol (elején v. végén) elvált a borítás. Alaposan nézzük meg, ha nem muszáj, ilyenkor ne vegyük meg!

Cipő

Ha nem muszáj, ne vegyünk használt cipőt! Ez alól egyértelmű kivétel lehet az "egyszezonos" bakancs. Minden más esetben a melegtől, mozgástól, nedvességtől a legegyszerűbb bélés is felveszi -véglegesen- használójának lábformáját, ami szinte biztos, hogy nem egyezik a miénkkel. A különféle egészségügyi problémákról nem is beszélve! Innen a következő fokozat a bélés sérülése, szakadása, ami már nekünk fog bosszúságot okozni, márpedig bélést beszerezni majdnem lehetetlen. Tehát, ha lehet, ezen ne spóroljunk, vegyünk új bakancsot!

Kötés

A használt léccel általában kötést is kapunk. A lelkiismeretes síelő szezon végén leengedi a kötését, azaz 0-ra tekeri az erősség szabályozóját. Az ilyen ember viszont ritka, mint a fehér holló! Az öreg kötések rugója kigyengülhet. A rozsdás belső részek elárulják a múltat: a szerkezet zsírt, szilikont utoljára a gyárban látott. A 15-20 éves kötéseknek más veszélyeik is vannak, nevezetesen a műanyag alkatrészek, pofák állapota: ezek az UV-sugárzástól elöregednek, nem beszélve az egyéb sérülésekről. Nagy a kockázata, hogy hidegben elpattan a fröccsöntött anyag, pótolni szinte lehetetlen. Ezek a kötések (1-2 ritka kivétellel) technikai tudásban is elmaradnak a ma elvárhatótól. Ebben az esetben kérjük ki szakember véleményét, érdemes-e új(szerű) kötést szerelni az öreg lécre, ha igen, tegyük meg. Ha nem, csináltunk egy rossz vételt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balettovi

Horváth M. Lillát, a Győri Balett művészét ígéretes te hetségként emlegetik a tánccal foglalkozó… Tovább olvasom