Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Miskolci joghallgatók a hátrányos megkülönböztetés ellen

Antidiszkriminációs jogklinikát indítanak a Miskolci Egyetemen. A joghallgatók elméletben és gyakorlatban is foglalkozhatnak a hátrányos megkülönböztetés témakörével. Gyakorló ügyvéd mellett, konkrét ügyeken keresztül. A jogklinikához bárki fordulhat, mert ingyenes tanácsadást és ügyek képviseletét is vállalják.
Antidiszkriminációs jogklinikák indítását a Magyar Helsinki Bizottság kezdeményezte. Partnerükként az ELTE és a Miskolci Egyetem jogi karát választották.

Öthetes elméleti képzés után a joghallgatók gyakorló ügyvédek mellett foglalkozhatnak a negatív diszkriminációval kapcsolatos ügyekkel - ismertette a részleteket Csemáné Váradi Erika, a Büntetőjogi és Kriminológiai Tanszék docense. A tervek szerint a két féléves tantárgy keretében többek között a diszkrimináció tilalmával, vagy éppen az egyenlő bánásmód megsértésének eseteivel ismerkednek meg a hallgatók. A jövő jogászai olyan speciális jogi területeken szerezhetnek gyakorlatot, mellyel egyetemi tanulmányaik során nem találkozhatnak ilyen mélységben.

A képzés gyakorlati részében a hallgatók egy ügyvéddel együtt tartanak fogadó órát az Antidiszkriminációs Jogi Klinikához fordulók számára. Együtt elemzik az ügyfelek panaszát, megállapítják a bizonyítás nehézségeit, a szükséges lépéseket, a beszerezhető bizonyítási eszközöket.

A várható ügyek közt a munkaerő-piaci megkülönböztetés biztosan sokszor szerepel majd - mondta el Csemáné Váradi Erika. Nem ritka ugyanis, hogy a nők gyermekvállalás után nem tudnak visszatérni a munkahelyükre, és az is előfordul, hogy már a felvételi beszélgetésen a gyermekekkel kapcsolatos terveikről érdeklődnek. Az ügyfélkör főleg Miskolcról és a régióból érkezik majd.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2009. április 16. 17:58
    „CSak ezzel az a gond ha valaki feldob egy munkáltatót akkor a többinél sem kell jelentkeznie mert körbejár a hír....”
  • 1. dodó 2009. április 16. 11:50
    „Gondolom, az adót és járulékokat fizető, jogkövető magyar származású magyar állampolgárok hátrányos megkülönböztetésén szeretnének változtatni?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom: az új kormány megválasztása alkotmányos volt

Szerencsésebb lett volna az előrehozott választás, ám az új kormány megválasztása alkotmányos és… Tovább olvasom