Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Mit jelent, ha egy nő új frizurát csináltat?

Mit üzen a szőke nő hajának szőkesége? És a vörös vörössége, a barna barnája, a fekete ébenfeketéje? És a kopasz férfi haja helye? Kell-e magánnyomozót fogadnia a férjnek, ha a feleség, aki addig daueroltatta frizuráját, egyszer csak hagyni kezdi haját simán lógni; pláne elkezdi növeszteni? Életbevágó kérdések.

Nem véletlen: a párkereső hirdetésekben a haj milyensége rögtön az első helyen szerepel: „szőke, kék szemű..." A haj a párválasztásban kitüntetett szerepet játszik. Amit az ember az első látásra megjegyez a másikból: a haja. A vörös intenzív, feltűnő szín, és miért akarhat egy nő feltűnni? Hogy párt találjon. Így válik a vörös haj a szerelem, a szex színévé, szexuális fölhívásként hat. És a szőke haj? A szőkeség a
fiatalságot jelzi – mint köztudott, a gyermekek haja sokszor világos, és csak később kezd besötétedni –, tehát a szőke haj üzenete: „gondoskodj rólam!" Az ivarérett nő, aki szőke, tapasztalatlannak tűnhet; egyes kutatók úgy vélik, ez lehet a magyarázat a szőke nős viccek eredetére; más kérdés, hogy többnyire a szőke nős viccek a bugyuták, s nem a szőke nők.

Eltérő stratégiák

Mindenesetre feltételezések szerint a férfi az átlagnál jobban megosztja erőforrásait a nővel, ha az szőke. Hajlamos őt megvigasztalni. A sötét haj viszont a felnőttséget jelzi, az ivarérettséget, azt, hogy viselője szaporodásra kész – a sötét hajú nők tehát ezért sikeresek. Eltérő – és persze mélyen a tudatalattiban gyökerező – stratégiák, de mindegyik eredményre vezet a párkeresésben.

Dús és hosszú

A hosszú hajú nőket a férfiak vonzóbbnak tartják, mint a rövid hajat viselőt. A tinilányok hosszú hajat viselnek, viszont pár év múlva, férjhez menve hajukat régebben főkötő mögé rejtették (nekik már „bekötötték a fejüket"), ma bodorítják-dauerolják. Mindez nem véletlen. A dús, hosszú haj fönntartása sok energiát igényel a szervezettől, a nő, aki megengedheti magának a hosszú hajat, garantáltan egészséges (a haj állapota nagyon sokat elárul ma is az egyén általános egészségi állapotáról; nem véletlenül helyeznek nagy súlyt a hajápolásra a nők).

Másrészt: a haj mint szőrzet eredeti feladata – az ágyék és a hónalj szőrzetével együtt – az volt, hogy minél nagyobb felületen tárolja-terjessze a feromonokat, a nemi illatanyagot. Míg a nő a párkeresés időszakát éli, addig hosszú haj előnyös számára mindkét, említett szempontból – amikor már férjhez ment, a gyermekszülés-nevelés időszaka következik, s ekkor már a minél inkább feltűnés nélküli, a nyugalmas gyermekneveléshez hozzájáruló haj az előnyös. Ki sem látszik a munkából – még csak az kéne, hogy a hajában mindenféle feromonok küldjenek üzeneteket!

S a férfiak esetében mi a helyzet? Mint ismert, a kopaszság sokszor a magas tesztoszteronszinttel, a túltengő férfihormonokkal függ össze: a magas tesztoszterinszintű férfi azért „engedheti meg magának" a kopaszságot – így azt, hogy feromonjait ne terjessze –, mert férfi mivolta enélkül is nyilvánvaló. Az is ismert: a nők sokszor nem kedvelik a kopaszokat. Miért? Mert a kopaszság sem rögtön kezdődik, a kopasz férfi már betöltött bizonyos kort, amikor már családjáról kell gondoskodnia, nem lenne elég kapacitása az új partnerre – a nő pedig független partnert keres, olyat, aki energiái jó részét nem használta el egy másik család számára.

Frizura és lélek

Mi a sima és a hullámos haj üzenete? A sima haj a függetlenségre vágyás jele, mondják viselkedéskutatók – szélsőséges esetben, amikor hosszú is, sima is, és gondozatlan is, a társadalmon kívüliséget jelzi –, a hullámos haj a családbarát, kötődő lelki alkattal függ össze. Ha egy párkapcsolatban élő nő, aki addig göndöríttette haját, egyszer csak kihagyja belőle a tartós hullámot, az lazítani akar a családi kapcsolatokon. Ha viszont valaki megkéri egy nő kezét, és az hajába hullámot rakatott – nemsokára kimondja a boldogító igent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy magyar üdülőhajó a Pozsony közelében

A Dunán vélhetően motorhiba miatt, partközeli manőverezés közben oldalára dőlt egy magyar üdülőhajó… Tovább olvasom