Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Mit kell tudni a győri parkolóházról?

Miért éri meg a parkolóházban parkolni? Honnan tudjuk, van-e szabad hely? Mennyit fizetünk az őrzött parkolásért? Kérdések és válaszok a most nyíló győri parkolóházról.

Miért éri meg a parkolóházban parkolni?

Elsősorban azért, mert a parkolóház rendszere perc-alapon számláz, így csak annyi idő után kell parkolási díjat fizetnünk, amennyit valóban az épületben töltöttünk. Másrészt az autó nem szabad ég alatt áll, hanem állandó személyzettel és térfigyelő kamerákkal ellátott, védett épületben.

Hány autó és hogyan fér el a parkolóházban?

Az épület összesen 157 autó befogadására alkalmas, 15 szinten. Ebben benne van a fedetlen tetőterasz is, amely szintén alkalmas parkolásra. A belső úthálózatot úgy alakították ki, hogy akár kezdő jogosítvánnyal, különösebb manőverek nélkül is be lehessen állni a szabad helyekre.

Honnan tudom, hogy van-e szabad hely a parkolóházban?  

Az épület telítettségét, a szabad helyek számát a bejáratnál tábla jelzi. Az épületen belül piros vagy zöld lámpa jelzi, hogy az alsó szintek telítettek-e, így nem kell feleslegesen keveregnünk az egyes emeletek között. Ezen kívül a városba vezető utakon - a Szent István-úton, a Teleki és Gárdonyi utca sarkán, valamint a Baross hídon - már messziről tábla tájékoztatja az autósokat, van-e hely az épületben. 

Mennyibe kerül a parkolás az épületben?

Hétköznap 8 és 18 óra, valamint szombaton 8 és 14 óra között a parkolás díja az első órában 280 Ft/óra. A díj minden további órával 20 forinttal csökken - egészen a hatodik óráig, amikortól a díj már csak 180 Ft/óra.
A fenti időszakon kívül - azaz hétköznap 18 óra és másnap reggel 8 óra, valamint szombat 14 és hétfő reggel 8 óra között - a "garázs-időszak" tarifája, 30 Ft/óra érvényes.

Hogyan történik a parkolás az épületben?

A számlázást automata beléptetőrendszer végzi, amely gyors és egyszerű. Behajtáskor a sorompó előtt megállva, egy gombnyomással elkérjük a parkolójegyet, majd elfoglaljuk a kívánt helyet az épületben. A jegyet célszerű magunknál tartani, hiszen az épületbe való visszatéréskor ennek alapján kell fizetnünk a kasszánál. Mivel a rendszer perc-alapú, csak azért az időért fizetünk, amennyit a parkolóházban töltöttünk. A fizetést követően tíz percünk van arra, hogy elhagyjuk az épületet. 

Bárki igénybe veheti a parkolóházat?

A létesítmény személygépkocsik számára épült, így kizárólag a két méternél nem magasabb járművek parkolhatnak az épületben. Fobtos továbbá, hogy gázüzemű autók számára tilos a behajtás a parkolóházba.

Milyen szabályok vonatkoznak a parkoló autók tulajdonosaira?

Az épületen belül a megengedett legnagyobb sebesség 10 km/óra, egyébként a közlekedőkre a KRESZ szabályai vonatkoznak. Ezen kívül tilos a dohányzás és a nyílt láng használata. 

Mennyire biztonságos a parkolóház?

Az épületben parkoló autókat 15 térfigyelő kamera pásztázza, amelyek összeköttetésben vannak a kommunális szolgáltató kezelőhelyiségben tartózkodó munkatársával. Mindazonáltal az autókban hagyott értéktárgyakért az üzemeltető nem vállal felelősséget. Szintén a biztonságot növeli a rendszám-azonosító rendszer, amely minden parkolójegyhez hozzárendeli az érkező vagy távozó autó rendszámát. 
Ezen kívül az épületben számos füst-, szmog- és hőérzékelő, valamint automata szellőztető- és tűzoltó-rendszer működik. 

Hogyan célszerű parkolnia annak, aki gyakran szeretné igénybe venni a parkolóházat?

Az autósoknak lehetőségük van arra, hogy mágneskártyás rendszerben, utólag, egy összegben - akár átutalással - fizessenek a parkolásért. Ehhez egyénileg kell szerződést kötni a kommunális szolgáltatóval, amelyet az épületben lévő ügyfélszolgálati irodában bárki megtehet.

Igénybe vehetik-e a parkolóházat mozgáskorlátozottak?

Természetesen, számukra külön parkolóhelyeket alakítottak ki, közvetlenül a lift mellett. Ezek a parkolóhelyek elég nagyok ahhoz, hogy akár kerekesszékkel is kényelmesen megoldható legyen a ki- és beszállás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes programokkal

A Győri Tavaszi Fesztivál programjában szerepelt OME Napok szervezője, az Orosz–Magyar… Tovább olvasom