Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 1°C Még több cikk.

Mit kell tudni az önkormányzati kamatmentes kölcsönről?

Az első lakás megszerzéséhez kamatmentes önkormányzati kölcsönt nyújthatnak.

A lakás célú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) kormányrendelet felhatalmazása alapján az önkormányzatok helyi rendeletben szabályozottan az első lakás megszerzéséhez kamatmentes önkormányzati kölcsönt nyújthatnak.

A támogatás futamideje általában 10 év és a kölcsönt havi egyenlő részletekben kell visszafizetni. Az önkormányzati kölcsön esetleges egyéb bankhiteleknél saját erőnek minősül, így a hitelképesség-vizsgálatnál is így veszik figyelembe. A kölcsön mind lakásvásárlásnál, mind -építésnél felhasználható, azonban telekvásárlásra vagy egyéb nem lakásnak minősülő (pl. gyümölcstároló, hétvégi ház) épület megszerzésére nem. A már idézett kormányrendelet szabályai szerint a támogatott kölcsönöket (jelzáloglevél vagy kiegészítő kamattámogatású hitel), önkormányzati kölcsönöket és a lakáshoz jutási kedvezményt („szocpol") egy bankon keresztül kell  folyósítani, ezért ezen hitelek igénybevétele előtt érdemes a kiválasztott pénzintézetnél ezek felől érdeklődni.

Az önkormányzatok a kölcsön elbírálásához vásárlásnál adásvételi szerződést, tulajdonilap-másolatot és jövedelemigazolásokat, építés esetén névre szóló építési engedélyt, építőközösségi szerződést vagy adásvételi szerződést, tulajdonilap-másolatot, nem kulcsrakész kivitelezés esetén költségvetést a befejező munkálatokról, valamint jövedelemigazolásokat kérnek.

Fontos tudnivaló még, hogy az önkormányzati kölcsön visszafizetéséig elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be az ingatlanra. Az önkormányzatot megelőző ranghelyre – jóváhagyás után – csak lakás célú bankhitelt vagy a kormányrendeletben szabályozott támogatásokat lehet bejegyezni, más jellegű (például devizaalapú) hitelt nem. Az ingatlanokra haszonélvezeti jogot sem lehet kikötni. A kölcsön a futamidő alatt bármikor egy összegben kamatmentesen visszafizethető vagy másik (legalább azonos értékű) ingatlanra átjegyezhető. 

Az önkormányzati kölcsön iránti kérelmet formanyomtatványon a helyi önkormányzatokhoz lehet benyújtani, ahol a részletes szabályokról is felvilágosítás kapható.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi könyvhét Győrben

Helyszín: Győr, Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár Tovább olvasom