Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Mit lehet tenni az orvosi hálapénz ellen?

Mit lehet tenni az orvosi hálapénz ellen? kérdésünkre megérkeztek a válaszok.

 www.valasztas.kisalfold.hu

Március 28-i kérdésünk:
Megtartanák a megyerendszert?


Válaszok a Mit lehet tenni az orvosi hálapénz ellen? kérdésre:

MIÉP-Jobbik a Harmadik Út: Emberhez méltó, az elvárt tudásszintet és felelősséget visszatükröző bérviszonyok kialakítása – amely kizárólag az állam és az önkormányzat tulajdonosi, illetve működtetői szerepkörének megmaradása mellett képzelhető el – lehetővé tenné a hálapénz elleni törvényi fellépést. Az orvosok megfelelő díjazása eleve elsorvasztaná a hálapénz rendszerét. (Sárdy Barbara, 7. vk.)

Szabad Demokraták Szövetsége – A Magyar Liberális Párt:
Az SZDSZ több biztosítón alapuló egészségügyi reformja szolidáris, a jelenlegi befizetések mellett egyenlő esélyt biztosít az állampolgároknak a magasabb minőségű egészségügyi szolgáltatáshoz. Megnyitja a sajátos egészségügyi munkaerőpiac bérverseny-lehetőségeit. Az új rendszer motiváció híján automatikusan kiküszöböli a hálapénzt, elképzelhető azonban törvényi szabályozás is. (Horváth Zoltán, 6. vk.)

Magyar Demokrata Fórum:
Tiszta viszonyokat kell teremteni az egészségbiztosításban! A hálapénz megszüntetése nélkül nem képzelhető el a biztonságos egészségügyi ellátás. Az egészségügyi dolgozók többségét és a betegek életét megkeserítő hálapénz megszüntetése csak a járulékterhek csökkentése mellett, kiegészítő biztosítás bevezetésével helyettesíthető.


Magyar Kommunista Munkáspárt:
Pártunk programjának 10. pontjában azt mondjuk – a kórházak állami tulajdonban maradása mellett –, hogy az egészségügyre az ország megtermelt jövedelmének 10 százalékát kell fordítani. Azt valljuk, hogy az egészséges környezet megteremtése mindennél fontosabb program legyen, hiszen a társadalom egészsége és műveltségi szintje Európában „alfája és ómegája" a társadalom fejlődésének. Ha ez a kérdés a helyére kerül, fel sem merül a „hálapénzkérdés".

Magyar Szocialista Párt:
A hálapénz megszüntetésének legjobb eszköze az egészségügyi dolgozók jobb anyagi és erkölcsi elismerése. A szocialista kormány – ígéretét betartva – 50 százalékkal emelte az orvosok és ápolók bérét. Folytatjuk az egészségügy átalakítását: 3 pilléres biztosítási rendszert hozunk létre, regionális szakmai gyógyító központokat alapítunk többek között megyénkben is, életpályaprogramokat dolgozunk ki az orvosok és a szakdolgozók részére. (Molnár Csaba, 2. sz. vk.)

Kereszténydemokratapárt:
A KDP a paraszolvencia valamennyi formáját elutasítja. A kérdés túl direkt: sugallja, hogy csak az orvostársadalomnál tapasztalható paraszolvencia. Megszüntetni nem tudjuk, visszaszorítani igen: jelentős béremelést szeretnénk elérni az egészségügyben dolgozóknál s bevezetnénk az egészségügyi életpályaprogramot (EÉP), amelynek során fokozatos (4 év alatt) bér- és jövedelememeléssel uniós átlagszintre emelnénk az egészségügyben dolgozók javadalmazását.

Fidesz – MPSZ–Kereszténydemokrata Néppárt:
Kiszámítható egészségügyi életpálya és fizetésemelés. Az orvostársadalom, az ápolók és a szakszemélyzet számára egészségügyi életpályamodell kidolgozásával és a bérek emelésével megteremtjük a stabil és kiszámítható boldogulást, és megállítjuk az orvosok nyugatra vándorlását. Ez egyik napról a másikra nem oldja meg a hálapénz problémáját, hiszen nemcsak az egészségügyi dolgozó a szereplője, hanem a beteg vagy ellátott is, aki adja a hálapénzt. Itt a gondolkodásmódunkon kellene változtatni.

Ön mit kérdezne a pártoktól? Írja meg nekünk az info@kisalfold.hu e-mail-címre!

 Az összes Győr-Moson-Sopron megyei választókerület jelöltje megtekintehtő a Kisalföld Online-on >>


MI KÉRDEZÜNK, A PÁRTOK VÁLASZOLNAK


Az összes eddig megjelent kérdés és válasz itt olvasható >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikola István sajnálja egyes kijelentéseit

Mikola Istvánnak nem volt szándékában megsérteni senkit, de ha valakit megbántott, azt sajnálja. Tovább olvasom