Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Mit rejt a foglalkoztatási törvénycsomag?

Ezentúl szabadság jár az újdonsült édesapáknak, több juttatást kapnak a munkanélküliek, és a munkavédelmi előírások is szigorodtak az uniós jogharmonizáció jegyében.

Decemberben fogadta el a parlament azt a több foglalkoztatási jogszabályt is módosító törvénycsomagot, amely januártól kötelezi a munkáltatót, hogy különszabadságra engedje az újdonsült apukákat. A törvény az uniós szabályokhoz igazítja a külföldiek munkavállalását, a munkavédelmi előírásokat, valamint külön juttatással ösztönzi a munkanélküliek álláskeresését.

Szabadság jár az újdonsült apáknak

A munka törvénykönyvének (MT) módosítása értelmében a 2002. december 1-jén, illetve ezt követően született gyermekre tekintettel öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg az édesapákat. A gyermek két hónapos koráig, tetszőleges időpontban vehetik igénybe, a munkáltató köteles azt kiadni.

A kedvezmény akkor is megilleti az apát, ha gyermeke halva születik, vagy meghal. A jogszabály nemcsak a szülői felügyeleti jogot gyakorló vér szerinti, hanem az örökbe fogadó apát is jogosultnak tekinti.

Az édesapák ez idő alatt távolléti díjat kapnak, amelyet nem a munkáltató, hanem az állami költségvetés finanszíroz. Az ezt szabályozó kormányrendelet értelmében az édesapa a munkaidő-kedvezmény igénylésekor köteles bemutatni a munkáltatójának a gyermek születési anyakönyvi kivonatát. Ezzel egyidejűleg írásban kell nyilatkoznia arról is, hogy szülői felügyeletet gyakorló vér szerinti vagy örökbefogadó apának minősül és ezt a jogát nem szüneteltetik, nem szüntették meg.

Uniós jogharmonizáció

Uniós csatlakozásunkkal összefüggésben bekerültek a foglalkoztatási törvénybe a külföldiek magyarországi munkavállalásával, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és az Európai Foglalkoztatási Szolgálat együttműködésével kapcsolatos szabályok. Ezenkívül az uniós normákhoz igazították a munkavédelmi előírásokat. Ezek a rendelkezések csatlakozásunkat követően lépnek hatályba.


Szabad munkaerőáramlás - Biztosítani kell a munkavállalók szabad mozgását a Közösségen belül, meg kell szüntetni az állampolgárság alapján történő megkülönböztetést a tagállamok munkavállalói között a foglalkoztatás, a javadalmazás és az egyéb foglalkoztatási feltételek tekintetében. A szerződés szerint a munkavállalók szabad mozgásának egyik záloga a nemzeti foglalkoztatási szolgálatok közötti szoros együttműködés. Ezek a rendelkezések uniós csatlakozásunkat követően részéve válnak a magyar jogrendszernek.

Nem kell munkavállalási engedély azoknak a külföldi állampolgároknak a magyarországi foglakoztatásához, akik menekültként vagy menedékesként tartózkodnak hazánkban, illetve bevándorlási vagy letelepedési engedélyük van. A törvénymódosítás biztosítja az EGT (Európai Gazdasági Társulás) tagállamok állampolgárainak és családtagjainak engedélymentes magyarországi munkavállalását, de a csatlakozási szerződés tartalmának megfelelően ettől eltérő szabályokat is megállapíthat jogszabály.

Munkavédelem - Uniós csatlakozásunkat követően csak akkor lehet munkaeszközt üzembe helyezni, illetve használatba venni, ha az kielégíti az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit és ezt a gyártó (importáló, üzemeltető) tanúsítja. Egyéni védőeszközt csak minősítő bizonyítvánnyal lehet majd forgalomba hozni.

Az egészséget nem veszélyeztető és a biztonságos munkavégzés tárgykörébe tartozó európai uniós irányelveknek megfelelően változnak a munkavédelemről szóló törvény rendelkezései. A törvénymódosítás ennek megfelelően határozza meg a munkaeszközök üzembe helyezésének, használatba vételének, illetve az egyéni védőeszközök forgalomba hozatalának feltételeit, a munkavédelmi üzembe helyezés (veszélyes létesítmény, munkahely, munkaeszköz, technológia üzemeltetésének engedélyezése) új szabályait, a munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat célját és szempontjait.

Szintén a jogharmonizációt szolgálja az a módosítás, amelynek értelmében biztosítani kell, hogy a munkavállalók létszámtól függetlenül munkavédelmi képviselőt választhassanak. A hatályos szabályozás ezt a lehetőséget létszámhoz köti.

Munkanélküli-ellátások

A törvény a foglalkoztatási törvény módosításával júliustól bevezeti az álláskeresési juttatást, emeli a keresetpótló juttatást és bővíti a foglalkoztatási támogatásokat is.

Álláskeresési juttatás - Az új típusú munkanélküli-ellátás érdekeltté teszi a munkanélküli-járadékot kimerítő állástalanokat az álláskeresésben és a munkaügyi központokkal való együttműködésben. A juttatás összege az öregségi nyugdíjminimum 85 százaléka, és 180 napra folyósítható. Az a munkanélküli, aki már elmúlt 45 éves, 270 napig kaphatja a támogatást. A folyósítás kezdő napja a munkanélküli-járadék folyósításának megszüntetését követő nap. Az álláskeresést ösztönző juttatás társadalombiztosítási és nyugdíjjárulék-köteles, és egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni utána.

Keresetpótló juttatás - A keresetpótló juttatás a munkanélküli-járadék alsó határával egyezik meg, ez 2002-ben 18 090 forint volt. A törvénymódosítás szerint azok a munkanélküliek, akiknek nincs jövedelmük és a háztartásukban legalább három személy eltartásáról gondoskodnak, 2003. január 1-jétől emelt összegű keresetpótló juttatásra jogosultak. További feltétel, hogy a választott képzés időtartama elérje a heti 25 órát. Az emelt keresetpótló juttatás a munkanélküli-járadék felső határával egyezik meg, vagyis az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszerese.

Foglalkoztatási támogatások - A törvénymódosításnak ez a része a részmunkaidős foglalkoztatást és a távmunka elterjedését úgy segíti elő, hogy lehetővé teszi ezeknek a foglalkoztatási formáknak a Munkaerőpiaci Alapból való támogatását. A támogatások részletes szabályait, a pályázati feltételeket a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter külön rendeletben fogja szabályozni, de a törvény felhatalmazza a minisztert, hogy a 45 évesnél idősebb és a roma származású munkavállalók munkaerőpiaci helyzetének javítása érdekében az általánosnál kedvezőbb szabályokat állapítson meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkalmi munkavállalás

Átmeneti időre is legális foglalkoztatást tesz lehetővé az alkalmi munkavállalói könyv. Tovább olvasom