Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Mit tegyünk ha... - megfázás, nátha

Az utóbbi napokban igen nagy számban fordulnak elő megfázásos megbetegedések. A betegek többsége igen erős torokfájdalomra, kínzó ingerköhögésre, nehezen felszakadó légúti váladékra panaszkodik. Láz, orrfolyás jellemző, gyakran bedugul a beteg orra. Feje, szeme lüktet, végtagjai, ízületei fájnak.
A panaszok hátterében szinte mindig vírusos gyulladás áll, melyre sajnos nem hatnak az antibiotikumok, így leginkább tüneti kezeléssel próbálkozhatunk.

Fontos lenne a megelőzés, az immunrendszerünk megerősítése. Itt hosszan beszélhetnénk a stresszmentes életmódról, az elegendő aktív és passzív pihenésről. Sportoljunk, kiránduljunk sokat a szabad levegőn. A megelőzés kapcsán szót ejthetünk arról is, hogy félig betegen hányan mennek vissza dolgozni – megfertőzve ezzel kollégáikat is. Sajnos a mindennapi tapasztalat azt mutatja, hogy sokan nincsenek tisztában a cseppfertőzés elleni küzdelem alapjaival sem, tehát, hogy tüsszentéskor zsebkendőt kellene/illene használni, és hogy a buszon vagy az orvosi rendelőben ne köhögjünk rá a mellettünk ülőre. „Alapdolognak" tűnhet, de sokszor mégsem működik!

A megelőzéshez tartozhatnak a különböző immunerősítő homeopátiás szerek, vagy a természetgyógyászok által javasolt szerek pl. a grapefruitmag-olaj készítmény. Rengeteg lehetőség van a szaunától a multivitaminok szedésén át a jógáig, a lényeg az lenne, hogy figyeljünk oda egy kicsit jobban magunkra, ha környezetünkben mindenki lebetegedett.

Mi tehetünk akkor, ha mégis náthásak lettünk?

Az első és legfontosabb, hogy a fentiek figyelembevételével „tartsuk meg magunknak" vírusainkat, lehetőleg ne adjuk tovább se rokonainknak, se kollégáinknak. Szellőztessünk gyakrabban, használjuk a zsebkendőt, mossunk kezet!

Fontos, hogy mivel a panaszok hátterében leggyakrabban a vírusok állnak, ne várjuk el orvosunktól, hogy azonnal antibiotikumot írjon fel. Az antibiotikumok szedésének megvannak a szabályai, ha nem jó esetben és dózisban alkalmazzuk őket, akkor többet ártanak, mint használnak. Ezért sem jó tehát, ha a szomszédasszony által be nem szedett, vagy az otthoni gyógyszerek közt megtalált, korábbi betegségek után kimaradt antibiotikumot kezdjük el szedni. Antibiotikumot minden esetben csak akkor, annyi ideig és abban dózisban szedjünk, ahogy az orvos a vizsgálatot követően előírta.

A tüneti kezelés a következőkből álljon:

PIHENÉS (legalább az első napokban). Magam is tisztában vagyok vele, hogy nem mindig tud az ember otthon maradni a munkahelyéről, de legalább a szokásos heti focimeccset vagy a betervezett nagytakarítást érdemes ilyenkor kihagyni. Bár nagy valószínűséggel egyébként sem lesz kedvünk mozogni az ízületi- és izomfájdalom miatt.

A pihenés mellett nagy mennyiségben fogyasszunk folyadékot (természetesen szénsav- és alkoholmentesre gondolok). A leggyakrabban meleg citromos teát, esetleg hársfa-, kamillateát javaslunk. A bevitt bő folyadék hígítja a váladékainkat, könnyebben felköhöghetővé, kifújhatóvá válik. Természetesen érdemes valamilyen köptető, nyákoldó hatású szert is szedni, ez lehet valamilyen gyógynövény tartalmú tea, szirup, de akár vény nélkül kapható gyógyszer is.

A nyákoldás mellet gyakori probléma (sőt a most a városban keringő vírus erről híres), hogy ingerköhögés kínozza a beteget. Ilyenkor érdemes valamilyen köhögéscsillapítót használni, melyek szintén kaphatóak vény nélkül is. A nyákoldót érdemes inkább a nappali időszakban használni, (reggel és délben), míg a köhögéscsillapítót este, lefekvés előtt vegyük be, így nyugodtabb pihenést érhetünk el. Gyakran szoktunk még gyulladáscsökkentő szert is ajánlani kiegészítőként, mely magát a vírus által okozott gyulladást mérsékli, ezáltal befolyásolja a köhögést, a váladék mennyiségét. Ezen gyógyszerek általában vénykötelesek, de pl. a kamilla-tea is hasonló hatással rendelkezik.
A torok fertőtlenítésére a TV reklámokból is jól ismert, megfázás ellen használható szopogató tabletták jól alkalmazhatóak, némelyik érzéstelenítő tartalma révén átmenetileg elzsibbasztja a torkot, ezzel jelentős fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.

Az orrnyálkahártya duzzanatát orrcseppekkel csökkenthetjük, hisz nemcsak maga a váladék, hanem a nyálkahártya duzzanata is okozza a kellemetlen tünetet, a „dugulást". Az orrcsepp használata előtt alaposan fújjuk ki az orrunkat és a becseppentett orrcseppet próbáljuk meg eljuttatni az orr minden részébe: néhány másodpercig hajtsuk hátra a fejünket, majd forgassuk fejünket mindkét irányba. Orrspray-k használatával, a porlasztással szintén javíthatjuk a szer eloszlását.

Orrcsepp, spray használatakor vegyük figyelembe, hogy kb. 1 hétnél tovább nem érdemes ezeket a hatóanyagokat használni. A váladék kiürítését segítik a nyálkahártyaoldó szerek és a bő folyadékbevitel is.
Lázcsillapításra a nemsokára már patikán kívül is kapható szereket illetve az amidazophen származékokat javaslom, hozzátéve, hogy minden gyógyszernél tartsuk be az előírásban szereplő korlátokat, tehát általában 4 óránál gyakrabban ugyanazon csoportba tartozó szerekből ne vegyünk be. Ha gyógyszer vásárolunk, kérdezzük meg a gyógyszerészt, hogy az esetleg még otthon lévő gyógyszereink közül melyikkel azonos hatóanyag tartalmú az éppen vásárolt szer. Magas, nehezen csökkenthető láz esetén a legjobb módszer a hűtőborogatás vagy a hűtőfürdő, melyeknek semmi mellékhatása nincs, olcsó és nem kell a hatástani csoportokra figyelni!

Érdemes ebben az időszakban nagy dózisban (akár 1000 mg/nap) szedni a C-vitamint, de sokan inkább a természetes C-vitamin bevitelt választják (citromos tea (ha nem a forró, szinte még zubogó vízbe nyomjuk a citrom levét), zöldpaprika, kivi, savanyú káposzta, narancs…) és aki egyébként multivitamint nem használ, az is elkezdheti a megfázások időszakában.

Abban az esetben, ha a fenti tüneti kezelés mellett panaszaink súlyosbodnak, ha a felköhögött, kifújt váladék hirtelen nagyon sűrűvé, zöldessé, bűzössé válik, keressék fel háziorvosukat, mert előfordulhat, hogy a vírusfertőzésként induló betegségünk felülfertőződik baktériumokkal és ilyen esetekben időnként indokolt lehet az antibiotikum is. Kisgyermekek vagy nagyon idős, legyengült betegek hamarabb forduljanak orvoshoz, hisz tartalékaik kisebbek, szervezetük kevésbé ellenálló.

Bármelyik módszerrel is próbálunk segíteni magunkon, vegyük figyelembe, hogy sajnos ezeket a betegségeket ki kell feküdni. Bár a tüneteket enyhíthetőek, ne legyünk türelmetlenek, sajnos néhány napig eltart, amíg rendbe jövünk.

Dr. Lóczi Gerda
Az S.O.S.24 szakmai vezetője, mentőszakorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adókedvezményeket is eltöröltek

A már életbe lépett adóváltozások miatt számos, korábban megszokott adókedvezménytől elbúcsúzhatunk.… Tovább olvasom