Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Mit terveznek a falusi kisiskolákkal?

Mit terveznek a falusi kisiskolákkal? kérdésünkre megérkeztek a válaszok.

 www.valasztas.kisalfold.hu

Április 3-ai kérdésünk: 
Mit nem szabad privatizálni?


Válaszok a Mit terveznek a falusi kisiskolákkal? kérdésre:

MIÉP-Jobbik a Harmadik Út: Programunk, miszerint földet osztanánk ki, a földet művelni képes, gyermeket vállaló fiatal magyarok között – mely 10 év termelői munka és 3 gyermek után tulajdonukba szállna át –, elősegítené a lakosság vidéken tartását. A falvak gyarapodó lélekszáma szükségessé tenné a kisiskolák további működtetését. Emellett a pedagógusi életpályát kell újra vonzóvá tenni, hogy biztos megélhetés erősítse a tanári-tanítói küldetéstudatot. (Sárdy Barbara, 7. vk.)

Szabad Demokraták Szövetsége – A Magyar Liberális Párt:
A gyermekek érdekét tekintjük elsődlegesnek. Ha a falusi iskolák biztosítani tudják a korszerű tudás feltételeit (szaktanári ellátottság, megfelelő technika, gyereklétszám), akkor van létjogosultságuk. Hiányuk esetén felelőtlenség a falu forrásait erre költeni. Az SZDSZ együttműködésre ösztönzi a kistelepüléseket, mert sok esetben így lehet megoldani az iskola helyben tartását. (Dr. Szalai Zsuzsanna, 4. vk.)

Magyar Demokrata Fórum:
Az alsós kisdiákokat – akár összevont két osztállyal is – 10–12 főig helyben kell tartani. Egy jó tanító így is megtanítja őket az írás, olvasás, számolás tudományára. A felső tagozatokban – több iskola által foglalkoztatott – utazó pedagógusok alkalmazásával biztosítható a szakos ellátás és a kis óraszámú tárgyakat tanítók kötelező óraszámának kitöltése. A falvak fennmaradása és a gyerek kötődésének kialakulása miatt fontos a fennmaradásuk.


Magyar Kommunista Munkáspárt:
Régen azt mondták, a falu lelke az iskola. A kultúra háza, közvetítője, a falusi közösség identitásának jelképe. Megszüntetése mindezek felszámolása, a falu elsorvasztásának első lépcsője. A Munkáspárt úgy látja, hogyha az állam megtermelt jövedelmének 10%-át az oktatásra költjük, ha a tanárok állami alkalmazottak lesznek, fizetésüket az állam biztosítja, akkor nem jelenthet gondot a falusi kisiskolák fenntartása. (Pénzes András, 7. vk.)


Magyar Szocialista Párt:
1. Felelősséget vállalunk azért, hogy minden iskola köteles legyen felvenni a területi illetékességébe tartozó gyermeket, hogy a máshonnan jelentkezők ne szoríthassanak ki senkit a közeli iskolából. 2. Kiegészítő támogatás nyújtásával is hozzájárulunk, hogy az alsó tagozatos osztályok a kistelepüléseken is fennmaradhassanak. 3. Iskolafelújítási programot indítunk, mely a megyében ötven iskolát érint. (Dr. Molnár Csaba, 2. vk.)

Magyar Vidék és Polgári Párt:
A vidéki kisiskolák megszüntetése azonos a falu megszüntetésével. A folyamat sajnos látható. Az önkormányzatok költségvetésének folyamatos csökkentése veti fel ezt a kérdést. Vidék elleni bűncselekménynek tartanák még a megszüntetés gondolatát is jelöltjeink, Wandraschek Ferenc Csornán és dr. Friedl László Mihály Sopronban.


Kereszténydemokratapárt
: A Kereszténydemokratapárt határozottan kiáll a kistelepülési óvodák és alapiskolák megtartása mellett. A KDP kezdeményezi és kezdeményezni fogja, hogy az óvoda, iskola fenntartási költségének 60 százalékát a kormányzat állja. E költségbe beleértjük a dolgozók bérét is. Szorgalmazzuk az iskolabusz-hálózat megszervezését.

Fidesz – MPSZ–Kereszténydemokrata Néppárt:
A falusi gyermekeknek is joguk van, hogy a lakóhelyükhöz közeli iskolába járhassanak. Ha egy országnak telik az államadósságot megsokszorozva arra, hogy repülőgépeinek légi utántöltésére tízmilliárdokat költsön, ha telik arra, hogy milliárdokból miniszteri luxuslimuzinokat vásároljon, akkor kell arra is jutni, hogy 6–10 éves gyerekek lakóhelyükhöz közeli iskolába járhassanak.

Ön mit kérdezne a pártoktól? Írja meg nekünk az voks@lapcom.hu e-mail-címre!

 Az összes Győr-Moson-Sopron megyei választókerület jelöltje megtekintehtő a Kisalföld Online-on >>


MI KÉRDEZÜNK, A PÁRTOK VÁLASZOLNAK


Az összes eddig megjelent kérdés és válasz itt olvasható >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikola István sajnálja egyes kijelentéseit

Mikola Istvánnak nem volt szándékában megsérteni senkit, de ha valakit megbántott, azt sajnálja. Tovább olvasom