Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 17°C Még több cikk.

Mit üzen a legyező?

A kánikulában még a modern légkondicionálók korában is előkerülnek újra a legyezők, amelyek hosszú múltra tekintenek vissza, sokkal stílusosabbak annál, mint ha valaki újsággal hűsíti magát, s egykoron titkos üzenetek közvetítői voltak.
Már az ókori Egyiptomban is óriási legyezővel frissítették gazdájukat a rabszolgák. Ennek praktikus utódja, a kézi legyező valószínűleg a XVI. században jutott el Európába portugál kereskedők jóvoltából Kelet-Ázsiából, majd Portugáliából kiindulva előbb Spanyolországban és Itáliában, végül pedig egész Európában elterjedt.

Amit sokan nem tudnak: a szétnyitható legyező nem kizárólag nők részére készült. Ázsiában például kezdetektől fogva mindkét nem használta. A legyezőkészítés különleges tudomány és művészet volt: némelyik darab valóságos műalkotás.

Végül pedig a legyező nem egyszerűen csak használati tárgy. Európában a XVIII. században császári udvarokban és arisztokrata körökben nemcsak kedvelt divatos kellék és státusszimbólum volt, hanem játékos kokettálásra is használták: udvari dámák társasági együttléteken a legyező „nyelvének" segítségével kommunikáltak hódolóikkal. Már a XVIII. század közepén is megjelent nyomtatott útmutató a legyezők használatához. A XIX. század elején Duvelleroy francia legyezőkészítő könyvben ismertette a legyező titkos nyelvét.

Íme, e „nyelv" néhány üzenete: Ujj a legyező külső szélén: „Beszélni akarok veled". Jobb kézzel az arc előtt tartva: „Kövess!". A legyezőt a bal fülnél: „Hagyj békén!". Lelógatott legyező: „Legyünk barátok". A legyező nyitása-csukása: „Kegyetlen vagy!".  Szélesre nyitott legyező: „Várj rám". Fej mögött tartva: „Ne felejts el engem". Jobb arcnál: „Igen". Bal arcnál: „Nem". Lassú mozdulatokkal legyezve: „Férjnél vagyok". Gyorsan legyezve: „Jegyben járok". Ajakra helyezett legyező: „Csókolj meg". A szem előtt elhúzva: „Bocsáss meg!" Arc előtt elhúzva: „Szeretlek!" Zártan tartva: „Szeretsz?" Jobb kézzel rázva: „Mást szeretek!" Tenyéren áthúzva: „Gyűlöllek!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honvédségi logisztikai központok

Az országban működő logisztikai központokból tíz vonható be a honvédelmi feladatok ellátásába. Ezek… Tovább olvasom