Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Mitől függ a bőrünk színe?

Az emberi bőr színét feltehetőleg meghatározó génre bukkantak véletlenül amerikai genetikusok, a
biológia egyik makacs titkáról lebbentve fel a fátylat – olvasható egy tanulmányban a Science című folyóirat legújabb számában.
A genetikusok rákkísérleteket folytattak halakon, amikor e felfedezést tették. „Egy génben egyetlen aminosav változásának nagy szerepe van a pigmentációban, és ez magyarázza, hogy az európaiak bőre világosabb az afrikaiakénál" – mondta az egyik kutató, Keith Cheng, a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának rákszakértője.

A tudósok hangsúlyozzák, hogy a szóban forgó SLC24A5 gén szerepének felfedezése hasznos lehet más területeken, így a melanóma, a legveszélyesebb bőrrák daganatainak a kutatásában is. E gén szerepének megismerésével lehetővé válhat az emberi bőr színének módosítása úgy, hogy nem károsodik a bőr, ami pedig a napozáskor bejutó ultraibolya-sugarak vagy a bőr színtelenítésére használt vegyi termékek hatására gyakran megtörténik.

Korábbi kutatások száznál több olyan gén azonosítását tették lehetővé, amelyek különböző mértékben szerepet játszanak a bőrfestékképződés mechanizmusában. Ugyanakkor a rasszok közötti normál bőrszínkülönbségekért felelős gének többsége még ismeretlen a kutatók előtt – állapították meg a tanulmányt készítő genetikusok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Kattogó lámpa”

A Győri Nők Független Szervezete a jótékony célú rétesárusításból befolyt bevételét a vakok és… Tovább olvasom