Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

MNB: 100 milliós bírság a HHolding Hungary Zrt.-nek

A jegybank határozatában kiemelten súlyosbító körülményként értékelte, hogy az értékpapírok ellenértéke nem folyt be a kibocsátóhoz.
A HHolding Hungary Zrt. megsértette az értékpapírok zárt körben történő forgalomba hozatalára vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a társaságot - közölte a jegybank csütörtökön az MTI-vel.

A jegybank határozatában kiemelten súlyosbító körülményként értékelte, hogy az értékpapírok ellenértéke nem folyt be a kibocsátóhoz.

Az MNB jogelőd felügyeleti hatósága még 2013-ban indított célvizsgálatot a HHolding Hungary Zrt.-nél a kötvények forgalomba hozatalára vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartásának ellenőrzése céljából.

A vizsgálat során az MNB megállapította: a HHolding Hungary Zrt. HHolding-Largo Projekt Finanszírozási Kötvénye és a HHH Future Kötvénye forgalomba hozatalához kapcsolódó információs összeállítások nem tartalmazták az érdekeltek tájékoztatásának módját. Ezzel a társaság megsértette a kötvényről szóló kormányrendelet, illetve a tőkepiacról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseit.

A vállalkozás a kötvények forgalomba hozatala során szintén a törvényt megsértve nem vett igénybe engedéllyel rendelkező befektetési vállalkozást, hitelintézetet. A kibocsátó az említett két kötvényének zártkörű forgalomba hozatalát a forgalomba hozatali eljárás lezárását követően nem jelentette be a felügyelő hatóságnak, ami ugyancsak a tőkepiaci törvény előírásaiba ütközik.

Az MNB határozatában kiemelte: a tőkepiac tisztasága ellen ható, súlyosbító körülményként értékeli, hogy a HHolding Hungary Zrt. a forgalomba hozatal vonatkozásában a kötvény, mint pénzkövetelést - ezen belül hitelviszonyt - megtestesítő értékpapír alapvető gazdasági rendeltetésével és így a tőkepiacon betöltött szerepével ellentétes magatartást tanúsított.

A történtek miatt a jegybank figyelmeztette a HHolding Hungary Zrt.-t a jogszabályok betartására, 15 napos határidővel kötelezte bejelentési kötelezettségeinek teljesítésére, továbbá 100 millió forint összegű felügyeleti bírságot szabott ki. A jegybank a bírság összegének meghatározásakor figyelembe vette a kibocsátott kötvények össznévértékének kiemelkedő volumenét (7 milliárd forint és 13 millió euró) is.

A szankció mértékét befolyásolta az is, hogy az értékpapírok zárt körben történő forgalomba hozatalára vonatkozó szabályok megsértése különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működésének, valamint a tőkepiac tisztaságának követelménye szempontjából.

Mivel a célvizsgálat során beszerzett bizonyítékok alapján bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, az MNB büntetőeljárást kezdeményezett az illetékes rendőr-főkapitányságnál - olvasható a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a jogerős ítélet a West Balkán-ügyben

1 év 8, és 1 év 4 hónap börtönbüntetést kapott tavaly a szórakozóhelyet működtetők és a rendezvényt… Tovább olvasom