Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

MNB:Nincs összeférhetetlenség Simor András esetében

Nem működik Simor András két cége, mióta kinevezték a jegybank elnökének. Így reagált a Magyar Nemzeti Bank honlapján a Népszava szombati cikkére, Simor András esetleges összeférhetetlenségről. Az újság ugyanis arról írt, hogy Simor András tulajdonában van egy ciprusi - vélhetően - offshore cég, valamint egy pénzügyi tanácsadó kft. is.
A jegybank közleménye szerint Simor András Trevisol Management Services Ltd. nevű cége nem offshore társaság, hanem az Európai Unió egyik tagállamában, Cipruson bejegyzett normális, a helyi törvények szerint adózó vállalkozás. Ez és a szintén Simor András többségi tulajdonában álló budapesti székhelyű Simor Pénzügyi Tanácsadó Kft. működési tevékenységet Simor András jegybankelnöki kinevezése óta nem folytat.

A közlemény hozzáteszi, hogy a két cég korábbi tevékenységéből fakadó esetleges osztalékjövedelmeket Simor András vagyon- és adóbevallásaiban a törvény előírásainak megfelelően szerepeltette. A jegybankelnök egyik cége sem pénzügyi intézmény vagy befektetési vállalkozás, ezért az MNB-ről szóló törvényben meghatározott összeférhetetlenség nem áll fenn.

A Népszava szombaton arról írt, hogy Simor András jelenleg két cégben is tulajdonos: a Simor Pénzügyi Tanácsadó Kft.-ben 90 százalékos részesedése van, míg a Cipruson, Limasszolban bejegyzett Trevisol Management Services Ltd.-t egyedül birtokolja. A lap feltette a kérdést, hogy a jegybank elnökének lehet-e 100 százalékos tulajdonában egy Cipruson bejegyzett, vélhetően off-shore cég. A cikk leszögezte, hogy a törvény a jegybank alkalmazottaira, így az elnökre is szigorú szabályokat állapít meg. Eszerint "az MNB alkalmazottja pénzügyi intézményben, befektetési vállalkozásban tulajdonosai részesedéssel nem rendelkezhet, kinevezésekor nyilatkozik a pénzügyi intézményben, befektetési vállalkozásban fennálló tulajdonosi részesedéséről". Továbbá "az MNB alkalmazottja (...) tulajdonosi hányadát a kinevezésétől, illetve szerzéstől számított három hónapon belül elidegeníti".

Olvasóink írták

  • 1. Power 2009. március 07. 15:48
    „Hogy bízhatunk meg a Magyar Nemzeti Bankban, ha elnöke máshol is elkötelezett?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserbenhagyásos baleset az M1-esen

Egy csecsemő is utazott abban a kocsiban, ami feltehetően egy másik autó miatt szenvedett balesetet szombaton reggel kilenc óra után nem sokkal. Tovább olvasom