Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Mobil kontra telefonkártya

A mobiltelefon haszná- latának elterjedése óta 25 %- kal kevesebb Matáv-telefonkártyát adnak el.
Ugyanakkor a nyilvános fülkék számát jóval kisebb arányban csökkenti a távközlési társaság. Jól emlékszünk: 2000-ben volt a „mobilrobbanás". Az elmúlt négy évben már a világ legtermészetesebb dolgává vált, ha kisgyerekeket hallunk a buszon vagy az üzletben, akik „halaszthatatlan" ügyeiket intézik.

Az érettségi vizsgák előtt zsákokat töltenek meg a diákok telefonjai, amelyeket tilos bevinni a terembe. Mindebből következik a kérdés: szükség van-e még egyáltalán nyilvános telefonfülkékre?

Spontán telefonálók

Tóth Ferenc, a Matáv nyilvános távbeszélő-szolgáltatások divíziójának műszaki igazgatóhelyettese elmondta: évente 25 százalékkal csökken a kereslet a nyilvános telefonokhoz használt kártyák iránt. A telefonálási szokások óriási mértékben megváltoztak, s a mobiltulajdonosok nagy valószínűséggel nem adnak ki 500–800 vagy 1600 forintot kártyára, amikor valamivel többért saját készülékét is feltölthetik. Egyre kevesebben veszik igénybe a pénzes készülékeket is, ám a „spontán telefonálók" miatt ezekre mégis jóval nagyobb szükség van.

Ezer lélekre egy

Mint Tóth Ferenc tájékoztatott: az idevágó előírást tavaly változtatta meg a jogalkotó: ma már nem 500, hanem 1000 lélekre kell jutnia egy nyilvános telefonfülkének, de természetesen egyet ott is üzemeltetni kell, ahol a település lakossága nem éri el az ezer főt. Ez azt jelenti, hogy majdnem felére lehetne csökkenteni a telefonfülkék számát, ilyen arányú leépítésre azonban nem került sor.

Sokat leszereltek

A műszaki igazgatóhelyettestől megtudtuk: idén mintegy 2000 beszélőhelyet szüntetett meg a Matáv, jelenleg 27.772 működik az országban. Ugyanakkor a rendszerfelügyeletnek nem lett kevesebb a dolga, hiszen az is jogszabályi előírás, hogy a fülkék 92 százalékának mindig működnie kell, s a Matáv elsősorban azokat a készülékeket szerelte le, amelyeket nem használt a lakosság. Azok viszont el sem romolhattak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adományok

Győr. Az Erzsébet ligeti óvoda a rászoruló, szegény gyermekeknek és családjaiknak szervez gyűjtést.… Tovább olvasom