Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Mobilparkolás: vidéken többnyire zökkenőmentes volt az átállás

Az országosan egységes mobilfizetési rendszerhez első körben hat szolgáltató csatlakozott.
Vidéken többnyire zökkenőmentes volt az átállás az új mobilparkolási rendszerre - ez derül ki az MTI vidéki tudósítóinak a témában adott körképéből.

A törvényi kötelezettség szerint július 1-jével megvalósult és bevezették azt a rendszert, amely a közterületi mobilparkolást és az e-matrica vásárlást szolgálja ki országosan. A rendszer keddi indulásával egy időben a Androidos platformon elérhetővé vált a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (NMF Zrt.) mobilfizetési applikációja. Az iOS appalikáció néhány napon belül az Apple Store-ban elérhetővé válik.

Az országosan egységes mobilfizetési rendszerhez első körben hat szolgáltató csatlakozott. A három országos mobilszolgáltató mellett (Telekom, Telenor, Vodafone) keddtől az Evopay, az Mpark és a Barion mobilparkolási szolgáltatását lehet igénybe venni az ország valamennyi közterületi parkolási övezetében. A - Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel együtt - 7 szolgáltató közötti különbségek a www.nemzetimobilfizetes.hu honlapon összehasonlító táblázatban találhatók meg, a szolgáltatások részletes ismertetésével.

Sopronban kedden koradélutánig nem érkezett panasz az új mobilparkolási rendszerre, az átállás zökkenőmentes volt - tájékoztatta az MTI-t a Sopron Holding Zrt. parkolási iroda vezetője. Ez annak ellenére történt így, hogy a városban a hétfői eső miatt csak kedden reggel tudták elkezdeni az új információkat bemutató matricák felragasztását a parkolóórákra. De ezzel a munkával a tervek szerint még kedden végeznek. Márton László hozzátette: Sopronban viszonylag új a mobilfizetés módszere, két hónapja vezették be ennek lehetőségét.

Pécsen kissé nehézkesen indult, de már megfelelően működik az új mobilparkolási rendszer - mondta Lóczi Szidónia, a városüzemeltetési Biokom Nonprofit Kft. pr-menedzsere. Beszámolt arról, hogy kedden reggel több autósnak csak többszöri próbálkozásra sikerült kifizetnie a parkolási díjat, azóta azonban a Biokomhoz nem érkeztek panaszok, a céget parkolási ügyben megkeresők nagy része az új rendszerrel kapcsolatos tudnivalókra volt kíváncsi. Lóczi Szidónia megjegyezte: a mobilparkolást kínáló szolgáltatást a parkoló autósok mindössze 10 százaléka veszi igénybe Pécsen.

Szombathelyen kedden reggelre mind a 66 parkoló automatán kicserélték a matricát, ám ennek ellenére voltak akik a régi telefonszámmal indítottak parkolást, ezért pótdíjat kell fizetniük - mondta el az MTI érdeklődésére Kurucz Zoltán, a Szombathelyi Vagyonhasznosító Zrt. (SZOVA) parkolási csoportvezetője. Hozzátette: önkormányzati tulajdonú cégüknek nincs mérlegelési joga, így nem tudják a pótdíjat elengedni. Tájékoztatása szerint napközben az egyik mobilszolgáltatónál akadtak néhányan, akik nem tudtak parkolást indítani az új számról, de ez a probléma rövid idő alatt megoldódott.

Kőszegen nem volt fennakadás, mind a 19 parkoló automatát időre felmatricázták, eddig a díjfizetéssel vagy a működtetéssel kapcsolatban nem érkezett panasz a Kőszegi Városgondnoksághoz - mondta Vargáné Maitz Tünde, a városgondnokság munkatársa az MTI-nek.

Jól működik az új mobilparkolási rendszer Veszprémben, az új rendszerben való eligazodásban tájékoztató szórólapokkal segítik a parkolni szándékozókat az ellenőrök – mondta a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. Temesvári Balázs beszélt arról is: a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. munkatársai kedden délelőtt tesztelték a rendszert, és mindent rendben találtak, problémát azóta sem jeleztek az autósok.

Szekszárdon kedd délutánig nem volt fennakadás a mobilparkolás új rendszerében - mondta a Szekszárdi Vagyonkezelő Zrt. parkolási csoportvezetője. Kovács László hozzátette: a tolnai megyeszékhelyen lévő 1400 parkolóhelynek átlagosan 80 százaléka foglalt. Eddig naponta 100-150 gépkocsi után fizettek mobiltelefonnal, kedd délutánig 80 jármű parkolási díját rendezték így. A csoportvezető megjegyezte: hétfőn a kft. kérte az EME Zrt.-t, hogy vegye le az automatákról a matricáit, a zrt. azonban visszautasította ezt.

Budapesten a Barion július elsején elindított mobilparkolási rendszeréhez az első napon közel ezer felhasználó csatlakozott - közölte a cég az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a kényelmi díj a július elsejétől indított, visszavonásig érvényes induló akcióban Barion fizetés esetén 0 forint, a tervek szerint utána 50 forint lesz. Egyéb díjat a parkolással kapcsolatban a Barion nem számol fel. A rendszer automatikus és ingyenes e-számlát küld annak, aki kéri.

A Gödöllői Városüzemeltetési cég, a VÜSZI MTI-nek adott tájékoztatása szerint a Pest megyei városban nem volt fennakadás az új mobilparkolási rendszer keddi bevezetésekor, mivel a városban korábban már tájékoztató kampánnyal megismertették az autósokat az új rendszer kínálta lehetőségekkel.

Kecskeméten kedden mindössze néhány panasz érkezett az új mobilparkolási rendszerrel kapcsolatban a város parkolási szolgáltatásáért felelős Piac- és Vásárigazgatósághoz – közölte a szervezet igazgatója az MTI-vel. Kun István elmondta: a reklamálók a reggeli órákban jelezték: sikertelenül próbáltak meg parkolódíjat fizetni az új mobilparkolási rendszeren keresztül. A vezető közölte: az észrevételeket követően maga is megkísérelt elindítani egy ilyen tranzakciót – ugyancsak eredménytelenül. Hangsúlyozta: jelenleg még nem tudják, hány embernek okozott gondot Kecskeméten mindez. Jelezte ugyanakkor, hogy aki mobiltelefonjával igazolni tudja, megpróbálkozott a tranzakcióval, azzal szemben méltányosan fognak eljárni.

Tatabányán zökkenőmentes volt az átállás az új parkolási rendszerre. Az informatikai eszközöket már hetekkel ezelőtt telepítették és tesztelték, a parkolóórák átmatricázását pedig kedden reggelre elvégezték. Az autósoktól nem érkezett rendellenességről szóló bejelentés - mondta az MTI-nek a polgármesteri hivatal városrendészeti irodájának vezetője, Bányai Szilárd.

Zavartalanul működik az új mobiltelefonos parkolási rendszer Salgótarjánban – közölte az önkormányzati parkolóhelyeket üzemeltető társaság ügyvezetője. Vendel Zsolt elmondta: a teljes belvárost és annak környezetét lefedő parkoló-övezetekben július elsejére az összes jegykiadó automatákat átmatricázták, a rendszer kedd reggel nyolctól él, működését a munkatársaik is tesztelték.

Nyíregyházán mind a 69 automatán kicserélték a NYÍRVV Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. munkatársai a matricákat - mondta el Szabó Edina, a társaság szóvivője. A rendszer július 1-jei indulása kapcsán a cég ügyfelei viszont jelezték, hogy az Mpark sms-rendszere nem indult el, esetenként pedig a mobilapplikációk letöltése is problémát jelentett. A társaság kimutatásai szerint a mobilparkolási rendszert az autósok 9 százaléka használja a parkolás során Nyíregyházán.

Debrecenben az elmúlt napokban, de még hétfőn is szórólapokon tájékoztatták az autósokat a mobilparkolás változásáról, ennek is köszönhetően zökkenőmentes volt az átállás az új rendszerre - közölte a város parkolóit működtető DKV Debreceni Közlekedési Zrt. sajtóreferense. Csohány Adrienn elmondta: az éjszaka folyamán 127 automatán helyezték el munkatársaik az új hívószámot tartalmazó matricákat. Az elindított új mobilparkolási tranzakciók Debrecenben pedig azt jelezték, hogy az autósok nagy többsége sikeresen alkalmazta az új rendszert - fűzte hozzá.

Egerben kedden kora reggel matricázták át mind a 42 parkoló automatát - mondta el az EVAT Zrt. vagyonkezelési divízióvezetője. Korsós Lajosné hozzátette: reggel volt némi fennakadás az átállás során. A régi telefonszámok már, az újak pedig még nem éltek. Ez idő alatt nem büntették meg az autósokat. A hiba 11 órára hárult el - közölte.

Szilvásváradon megszűnt a fizető parkolás - közölte Szaniszló László polgármester. Szavai szerint parkolási díjból tavaly mintegy 6-7 millió forint folyt be az önkormányzat számlájára, a korábbi években ennél jóval kevesebb.

Zökkenőmentes volt az átállás a mobilparkolásban Berettyóújfaluban. Hétfőn műszakzárás után az összes táblát beszedték, átmatricázták és visszaállították eredeti állapotukba - tájékoztatta az MTI-t Krisztik Csaba, a parkolást üzemeltető önkormányzati cég, a Nova Villa 2010 Nonprofit Kft. ügyvezetője. Kedden nyolc órától a parkolási zónákban az új Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által biztosított mobilparkolási tájékoztató táblák láthatók a bihari városban - mondta el az ügyvezető.

Miskolcon minden nagyobb probléma nélkül indult el az új parkolási rendszer működtetése - mondta Perecsenyi Attila, a Régió Park Miskolc Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek. A parkolási automatákon szereplő matricákat még nem minden esetben cserélték le, ám ezt a feladatot a korábbi szolgáltatónak el kell végeznie. Az ügyvezető igazgató tapasztalata szerint július elsején is volt olyan ügyfél, aki a "régi, 810-es" számmal kezdődően indította el a parkolását, ezen eseteket, főként ha bírságot is kapott az ügyfél, mindenképp megvizsgálják - tette hozzá.

Székesfehérváron három mobilszolgáltatón keresztül továbbra is elérhető lesz a mobilegyenleg terhére történő, sms- és telefonhívás alapú, úgynevezett ad hoc mobilparkolás, azonban a három mobilszolgáltató közös behívószáma 810-ről 763-ra változik. Így egységessé vált a mobilparkolási rendszer Székesfehérváron is. Márkus Tibor, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. Parkolási Csoportjának vezetője elmondta, hogy felkészültek a változásra, a parkolási rendszer zökkenőmentes átállítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a görögdinnyeszezon!

A szántóföldi gyümölcs folyamatosan érik, néhány napon belül tömegesen jelenik meg a hazai… Tovább olvasom